Güneş yılına dayalı takvimi ilk geliştirenler, İlk Çağ Mısırlıları idi. Mısır'da yaşam Nil taşkınlarının etrafında dönüyordu. Gece göğünün en parlak yıldızı olan Sirius, her yıl Nil'in taştığı zamanlarda, gün doğumundan hemen önce parlamaktaydı. Mısırlılar, takvimlerini bu olayla ilgili yapılandırdılar.
Bilinen bu ilk takvim sistemi, hem Ay'ın evrelerini hem de Güneş yılını esas almasıyla bir Ay-Güneş takvimi örneğidir.
Miladi takvim ilk olarak Jülyen takvimi adıyla MÖ 46 yılında Roma İmparatoru Julius Sezar tarafından yapılmıştır. Bu tarihte yılbaşı marttan ocaka alınmıştır. Romalılar daha sonra quintilis (temmuz) ayının adı july, sextilis (ağustos) ayının adı august yaptı.
Hicrî takvim, Ömer'in halifeliği zamanında Hicretten 17 sene sonra, Miladi 639'da, toplanan bir meclis tarafından Ali'nin önerisiyle, Hicretin gerçekleştiği yıl 1 kabul edilerek oluşturulmuştur. Bundan önce yıllar rakamla değil o yıl gerçekleşen önemli olayların isimleriyle anılmakta idi.
Jülyen takvimi, Jül Sezar tarafından MÖ 46 yılında kabul edilen ve Batı dünyasında 16. yüzyıla kadar kullanılan takvim. Artık yıl hesaplamasındaki ufak bir fark sonucu yaklaşık her 128 yılda bir günlük bir kayma oluşturduğu için, 1582 yılında yerini Gregoryen takvimi almıştır.
İlgili 44 soru bulundu
Güneş yılına dayalı takvimi ilk geliştirenler, İlk Çağ Mısırlıları idi.
Artıklı ve doğru bir takvim kullanmışlar, bir ayı 30, bir yılı 360 gün olarak hesaplamışlardır. Ayrıca Güneş saatini icat etmişlerdir. Dünyada ilk kez ay yılı hesabına dayanan takvimi Sümerler bulmuşlardır.
Hz. Muhammed'in doğduğu dönemde Batı dönemde Batı Arabistan'da Kameri Arabistan'da Kamerî takvim yaygın bir şekilde kullanılıyordu. Bu Kamerî takvimin son şekli 12 aydan oluşmakta idi. Her Kamerî ay, Ay'ın doğuşuyla başlıyordu.
Türkler tarihten modern zamana kadar beş farklı takvim kullanmıştır. Bunlar oniki hayvanlı Türk takvimi ile başlar, sonrasında celali takvim, hicri takvim, rumi takvim ve son olarak miladi takvimdir. Son yıllarda miladi ve hicri takvim yaygın olarak kullanılır.
Rûmî takvime geçiş
Tanzimat Dönemi'ne kadar Osmanlı Devleti'nde hicri takvim her sahada resmî takvim olarak kullanılıyordu. Yılbaşı 1 muharremdi. Tanzimat Dönemi'nde miladi 13 Mart 1840 tarihi, 1 Mart 1256 Cuma günü olarak Rumi takvimin yılbaşısı kabul edildi. Bu tarihten sonra çift takvim uygulaması başladı.
Miladi takvim başlangıç yılı olarak Hz. İsa'nın doğumunu esas alır. Rumi takvim ise başlangıç yılı olarak Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicretini kabul eder ve karma bir takvimdir. Miladı takvimde yıl başı Ocak iken, Rumi takvimde yılbaşı Mart olarak kabul edilmiştir.
İznik Konsülünün toplanmasından, 1582 yılına kadar ki fark olan 1257 yılda bu farkın on güne ulaştığı anlaşılmış, o günkü takvim gününe on gün eklenmiştir. Böylece Roma'da 4 Ekim 1582 Perşembe gününü doğrudan doğruya IS Ekim Cuma gününe bağlama kararı alınmıştır.
Jülyen yılı, astronomik yıldan 11 dakika uzun olduğundan 400 yılda bir 3 günlük hata oluşuyor. Bu nedenle, Gregoryen takviminin ortaya atıldığı ve Avrupa'da çeşitli ülkelerde kabul edildiği 1582 yılına kadar takvimde 10 günlük kayma olmuştur.
Türklerin ilk kullandığı takvim 12 hayvanlı Türk takvimidir. Güneş yılı esasına göre olan bu takvim 365 gün 5 saat olarak hesaplanır. Yani aslında bugün kullandığımız takvime çok benzer bir takvimdir.
Ancak Türklerin ilk olarak kullandığı takvime bakacak olursak 12 Hayvanlı Türk Takvimidir. Bu takvime göre her ay bir hayvan adı ile isimlenir.
Roma İmparatoru Jül Sezan tarafından kabul edilmiş olan Jülyen Takvim'in yerine ,Papa 13. Gregorius tarafından yaptırılan bir takvim türüdür. Hz İsa'nın doğum yılını milat olarak almıştır. Dünya'nın Güneş etrafındaki dönüş süresi olan 365 gün 6 saatlik süreyi Bir tam yıl olarak kabul etmiştir.
Gregoryen takvimi, günümüze kadar kullanılan takvimler içinde en az hatalı olanıdır. Bir ekinoks yılı 365,242375365 gündür (365 gün 5 saat 49 dakika 12 saniye). Gregoryen Takvimi'nde ortalama yıl 365,2425 gündür ve gerçek ekinoks yılı uzunluğuna oldukça yakındır.
Günümüzde dünya çapında en çok kullanılan takvim olan Gregoryen takvim, yapılan detaylı düzenlemelere rağmen kusursuz değildir. Bir tropikal yıl 365,2423 gün iken bir Gregoryen yılı 365,2425 gündür.
Miladi takvim ya da Gregoryen takvim, Jülyen takviminin yerine Papa XIII. Gregorius tarafından yaptırılan takvim. Milat'ı tarih başlangıcı ve Dünya'nın Güneş etrafındaki dönüş süresi olan 365 gün 6 saatlik zamanı "1 yıl" olarak kabul eder.
Celâlî Takvimi, Güneş yılı esasına dayanan, İranlı matematikçi ve astronom olan Ömer Hayyam başkanlığındaki bir kurul tarafından düzenlenmiş bir takvimdir.
Hicrî takvim, Hz. Ömer'in (r.a.) halifeliği zamanında Hicretten 17 sene sonra, Miladi 639 yılında, toplanan bir meclis tarafından Hz. Ali'nin (r.a.) önerisiyle, Hicretin gerçekleştiği yıl 1 yani ilk yıl kabul edilerek oluşturulmuştur.
Buna “resmî hicrî takvim” diyebiliriz. İbn Kuteybe'nin de işaret ettiği gibi, “gayr-ı resmî nesî'siz kamerî hicrî takvim”de senenin ilk ayı Rebiülevvel iken “resmî hicrî takvimde daha önceki örfe uygun olarak yılın ilk ayı Muharrem kabul edildi.
9 binli yıllarda göç etmeye başladığı Orta Asya'nın Türkmenistan Anav bölgesinde yazmış olduğu önemli eserler bulunur. Özellikle Kalde Zodyak bu konuda en önemli kanıtlar içerisinde yer almaktadır. O yüzden elde bulunan kanıtlar göz önüne alındığı vakit, Sümerlerin Türk olduğu ortaya çıkıyor.
Yani Sümerler kesin olarak bir Ön Türk koludur. GELİŞMİŞ UYGARLIK : ∇ Sümerler Mezopotamya'ya yerleştiklerinde çanak-çömlek yapmayı ve madenleri işlemeyi biliyorlardı. ∇ Dicle ve Fırat ırmakları kenarında Uruk, Lagaş, Eridu, Ur ve Kiş gibi kent devletleri kurdular.
İbrani takvimi veya Yahudi takvimi (İbranice: הַלּוּחַ הָעִבְרִי, romanize: ha-luah ha-ivri), günümüzde ağırlıklı olarak Yahudi dini mekânlarında kullanılan bir lunisolar takvimidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri