Basit Yargılama Usulü Neticesinde Verilen Karara Karşı Nereye itiraz Edilir? Basit yargılama usulü neticesinde verilen karara karşı itiraz kanun yolu uygulanacaktır. İtiraz mercii basit yargılama usulü kararı veren mahkemedir. İtiraz süresi kararın tebliğinden itibaren 7 gündür.
Basit Yargılama Usulüne İtiraz
Basit yargılama usulüne konu olan davalara verilen kararların ardından davaya taraf olanların verilen karara itiraz etme imkânları da bulunmaktadır. Yapılacak olan itiraz üzerine karar veren mahkemece duruşma yapılır ve duruşma genel hükümlere göre devam eder.
Bununla birlikte bu farklılığın, basit yargılama usulü ile verilen cezaların tekerrüre esas alınamayacağı sonucuna neden olmayacağı kanaatindeyiz. Çünkü sanık basit yargılama usulünde hakkında verilen karara itiraz etme ve sonrasında başlayan süreçle verilen kararda istinaf kanun yoluna götürme hakkına sahiptir.
Ceza yargılamasında istinaf kanun yolu 5271 sayılı CMK'nın 272-285. Maddeleri arasında düzenlenmiştir. Bu sürecin ilk adımı, ilk derece mahkemeleri tarafından verilmiş olan kararlara karşı, tefhim/tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde yapılan istinaf başvurusu ile başlar.
Basit yargılama usulü; yaş küçüklüğü, akıl hastalığı, sağır ve dilsizlik hâlleri ile soruşturma veya kovuşturma yapılması izne ya da talebe bağlı olan suçlar hakkında uygulanmamaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Basit Yargılama Usulünde Yaptırımın Özelliği
Asliye ceza mahkemesi, basit yargılama usulünün uyguladığı ceza davasında CMK m.223 çerçevesinde, sanık hakkında aşağıdaki kararlardan herhangi birini verebilir: Beraat kararı, Ceza verilmesine yer olmadığı kararı, Mahkumiyet kararı
Basit yargılama
Basit yargılamada, iddianamenin kabulünden sonra adli para cezası veya üst sınırı iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlarda 2 yıl sürebilecek yargılamalar, ortalama üç ay gibi kısa bir sürede tamamlanıyor.
Basit Yargılama Usulü Neticesinde Verilen Karara Karşı Nereye itiraz Edilir? Basit yargılama usulü neticesinde verilen karara karşı itiraz kanun yolu uygulanacaktır. İtiraz mercii basit yargılama usulü kararı veren mahkemedir. İtiraz süresi kararın tebliğinden itibaren 7 gündür.
Adli tatilde görülemeyen basit yargılama usulüne tâbi olan davalarla ilgili bir süre, adlî tatil süresi içinde sona ererse, adlî tatilden sonra ek bir süreden yararlanacaktır.
Basit yargılama usulüne tabi davalarda ve yazılı yargılama usulüne tabi davalarda cevap dilekçesini verme süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftadır.
Ceza Muhakemesi Kanunu madde 251'de düzenlenen Basit Yargılama Usulü; Asliye ceza mahkemesince, iddianamenin kabulünden sonra adli para cezasını ve/veya üst sınırı iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlarda basit yargılama usulünün uygulanmasına karar verilebilir.
Nafaka davaları basit yargılama usulüne tabidir (HMK m.316/1-ç). Basit yargılama usulünde yapılan ilk duruşmada dava hakkında hüküm verilmeyen durumlarda, ön inceleme duruşması için taraflar duruşmaya davet edilir, ön inceleme ve tahkikat aşamaları kanuna uygun tamamlanarak karar verilir.
konusunda iki yargılama usulü arasında ayrım yapmanın haklı bir sebebi bulunmamaktadır. Bu nedenle basit yargılama usulünde de taraflara delillerini sunabilmeleri amacıyla iki haftalık kesin süre verilebilmelidir8.
Ø Asliyeceza mahkemesince, iddianamenin kabulünden sonra bazısuçlarda basit yargılama usulünün uygulanmasına karar verilebilir. Ø Mahkemenin takdirine bağlı olarak karar verilen basit yargıla usulü; duruşma yapılmaksızın olağan yargılama usulünden daha hızlı ve basit bir ceza muhakemesi usulüdür.
6100 sayılı HMK'nun basit yargılama usulünün düzenlendiği 317. maddesinin 3. fıkrasında “TARAFLAR CEVABA CEVAP VE İKİNCİ CEVAP DİLEKÇESİ VEREMEZLER” hükmü getirilmiştir.
Tek Dilekçe İlkesi. Bilindiği üzere yargılamanın yazılı olarak yapıldığı hallerde taraflar dört farklı dilekçe verme imkanına sahiptirler. Dava dilekçesinin verilmesinin ardından davalı, cevap dilekçesini verir.
2004 Sayılı İcra ve İflas Kanununun 18. maddesinin 1. fıkrası, “icra mahkemesine arzedilen hususlar ivedi işlerden sayılır ve bu işlerde basit yargılama usulü uygulanır” hükmünü ihtiva etmektedir.
Kural olarak, üçüncü kişi olması şartıyla yaşına, hukukî durumuna, taraflarla akrabalık derecesine bakılmaksızın, davada herkes tanık olarak dinlenebilir. Dolayısıyla davanın tarafları tanık olarak dinlenemez.
İcra mahkemelerinin görevine giren dava ve işlerde basit yargılama usulü uygulanır. Örneğin, şikayet, itirazın kaldırılması, icra takibinin iptali, icranın geri bırakılması talepleri, ihalenin feshi, hacizde ve iflasta istihkak, hacizde sıra cetveline itiraz davaları basit yargılama usulüyle görülür.
Soruşturma aşamasında basit yaralama sonucu mağdur olan kişinin şikayetçi olmaması veya mağdurun şikayetinden vazgeçmesi halinde kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilecektir. Yargılama aşamasında şikayetten vazgeçme halinde ise düşme kararı verilecektir.
Tebligat ekinde iddianame, tensip zaptı, basit yargılama usulü sanık bilgilendirme formu bulunur. Basit yargılama usulü uygulanan dosyada sanık 15 gün içerisinde savunmasını yazılı olarak mahkemeye sunmalıdır. 15 gün içerisinde savunma verdikten sonra mahkeme tarafından dosya üzerinden karar verilir.
Kural olarak hakimlik24 kararlarına karşı itiraz mümkündür. CMK m. 267'de “Hâkim kararları ile kanunun gösterdiği hâllerde, mahkeme karar- larına karşı itiraz yoluna gidilebilir.” denilerek esasen mülga Kanun'daki düzenleme tekrar edilmiş ancak sayma yöntemi terk edilmiştir.
Ceza Hukukunda Basit Yargılama Usulü Vekalet Ücreti
Müvekkilinizin beraat etmesi veya mağdur/şikayetçi vekiliyseniz sanığın ceza alması durumunda avukat olarak tarafınızca vekalet ücretine hak kazanırsınız. Bu ücret miktarı Asliye Ceza Mahkemesi için belirlenen maktu vekalet ücretidir.
Katılma talebi sunmak mümkün müdür? CMK m. 251/2'ye göre basit yargılama usulünün uygulanmasına karar veren mahkeme iddianameyi sanıkla birlikte mağdur ve şikayetçiye de tebliğ eder. Mağdur ve şikayetçiye de beyanlarını yazılı olarak bildirmek üzere 15 günlük süre verilir.
Tanık listesi istemek mahkemenin ön incelemede (HMK m. 137) “delillerin toplanması için yapacağı işlemin” bizatihi kendisidir. Bu mehil, ön incelemede verilmemişse tahkikat duruşmasında verilmek zorundadır. '
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri