18 KASIM 1877 den 25 NİSAN 1918 kadar 40 yıl Rus işgali altında kaldıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti topraklarına katılmıştır.
Osmanlı Devleti dönemi
Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonra Güneybatı Kafkas Geçici Hükûmeti'nin merkezi olan Kars'ı İngilizler ele geçirdi. Kars'ı daha sonra Ermeniler'e ve Gürcüler'e bırakan İngilizler buradan çekildi.
Kars Antlaşması, Rusya, 1917'den sonra Kafkasya'dan çekildi.
1877'de Kars'ı ele geçiren Ruslar 1878'de, Berlin Antlaşması'yla da bölgeyi sınırlarına katmıştır. 1878'de Kars merkezli Karskaya Oblast idari birimi kurulmuş; Oblast Kars, Ardahan, Oltu ve Kağızman olmak üzere 4 alt-bölgeye bölünmüştür.
Kars Malakanları; 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 yıllarında Çarlık Rusya ile Osmanlı İmparatorluğu arasında çıkan savaşta Rusların Kars ve Ardahan bölgelerini işgal etmeleri neticesinde bölgenin nüfus yapısını değiştirmek ve bölgeye hâkim olabilmek amacıyla yerleştirdikleri Beyaz Ruslardır.
İlgili 38 soru bulundu
Türkiye' de bundan daha eski “Türkçe” isim taşıyan bir şehrimiz daha yoktur. Eski Türkçe'de “Karsak” karnının altı beyaz 75-80 cm. boyundaki çöl tilkisinin adıdır. Bu hayvanı totem edindiklerinden Kıpçaklar'ın “Karsak ” boyuna da bu ad verilmiştir.
Ermenistan Kürtleri (Kürtçe: Kurdên Ermenistanê), büyük kısmı I. Dünya Savaşı esnasında Kars'tan Ermenistan'a göçen Kürtlerden oluşur. Kürt nüfusunun ezici çoğunluğu Yezidi dinine mensup olmakla beraber kalan kısmı Şii Kürtlerden oluşur.
Milli Mücadele döneminde, Millet Meclisinden önce ilk Meclis Kars'ta “Cenub-i Garb-i Kafkas Hükümeti” ile kurulmuştur. 30 Ekim 1920'de Kazım Karabekir yönetimindeki Türk Ordusu Kars'ı alarak Türk topraklarına katmıştır.
Hakkari, Ardahan ve Kars illeri iklimin elverişsiz olması yerşekillerinin engebeli olması, tarım alanlarının yetersiz olması, ulaşım ve sanayinin gelişmemiş olması gibi nedenlerle seyrek nüfusludur.
Bu durumun temel nedenleri; yüksek dağ sıralarıyla denizlerin ılımanlaştırıcı etkisinden ayrılması, yüksekliğin fazla olması, kış mevsiminde Büyük Asya Kara Kütlesi üzerinde yerleşen soğuk ve ağır hava kütlesi (Sibirya yüksek basınç merkezi) nin buraya kadar sokulmasıdır.
1878'de 93 Harbi diye ifade edilen savaş sonucunda yapılan anlaşma gereğince Batum ve Kars'la birlikte Ardahan savaş tazminatı olarak Rus Hakimiyetine bırakılmıştır. 3 Mart 1918 yılında imzalanan Brest-Litovsk Anlaşması ile 40 yıllık Rus hakimiyeti son bulmuş ve Osmanlı Devletine iade edilmiştir. 30 Ekim 1918 tarihinde ...
Kars Muharebesi, 30 Ekim 1920'de Ankara Hükûmeti ile Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti arasında yapılan savaştır. Doğu Cephesi Komutanı Kâzım Karabekir komutasındaki Türk Ordusu'nun Kars'ı geri almasıyla sonuçlanmıştır.
Rus Devrimi, 1917 yılında Rusya'da yaşanan ve Çarlık yönetiminin yıkılıp yerine Sovyetler Birliği'nin kurulmasıyla sonuçlanan devrimlerin genel adı. Şubat 1917'de (Gregoryen takviminde Mart) yaşanan ilk devrimde Çarlık yönetimine son verilmiş ve siyasi egemenlik Geçici Hükûmet'e bırakılmıştır.
Kars'ın etnik yapısı tek bir halktan olusmasa da Türkler şehirdeki çoğunluğu teşkil eder. Türk nüfusunu Yerliler, Azerbaycan Türkleri, Terekemeler, Ahıska Türkleri ve Türkmen Alevileri oluşturur. Merkez ilçe dahil bir ilçe hariç Türkler çoğunluktadır. Digor İlçesinde ve Kağızman'da Kürt nüfus çoğunluktadır.
2018 yılında Kars'ta ikamet edenlerin Kars hariç en fazla nüfusuna kayıtlı olduğu ilk beş il sırasıyla; 3 bin 762 kişi ile Iğdır, 3 bin 664 kişi ile Ardahan, 2 bin 835 kişi ile Erzurum, bin 263 kişi ile Ağrı ve bin 29 kişi ile Diyarbakır oldu.
Kars 2023 nüfusu, tahmini verilere göre 272.997. Bu nüfus verisi, eski yıllarıdaki nüfus artış hızlarına göre tahmini hesaplanmıştır.
Yüzde 50-55 civari Kürt, yüzde 30-35 civari Azeri/Terekeme nüfusu oldugu söylenebilir. Hatri sayilir Ermeni nüfusta vardir. Yanlış bir tesbit. 300.000 küsürlük Kars'ın büyük çoğunluğu Türk (Azeri/Terekeme/Türkmen vs.), biraz daha az bir nüfusu sonradan yerleşme Kürt ve çok küçük azınlıklar olarak Ermeni ve de Zaza'dır.
Kars il merkezinde yapılan bu araĢtırma, Caferi Mezhebi mensuplarının dini hayatını, dini hayatlarının sosyal hayatlarına tezahürlerini, Muharrem ayında gerçekleĢtirdikleri faaliyetleri ve yas ritüellerini konu edinmiĢtir.
Nüfusun büyük çoğunluğunu Kürtler, geri kalan kısmı ise Terekemeler oluşturur. İlçe merkezi yerlidir, fakat köylerin yarısı Kürt diğer yarısı Terekemedir.
Kürtler tarihte 27 Emirlik , 5 Cumhuriyet , 3 Devlet kurmuş ve yönetmişlerdir. Günümüzde ise Suriye, Irak ve İran'da özerk biçimde yaşamaktadırlar.
1877-1878 yıllarına 93 Harbi olarak bilinen savaşta Rusların Kars ve Ardahan bölgelerini işgali sonrasında, Alman politikasını devam ettirerek Kars ve Ardahan'ın bazı köylerine Estonyalı, Wüttenbergli ve Volga bölgesinden Alman kökenli aileleri yerleştirildi.
Erbil (Rûdaw) - Mahabad Cumhuriyeti, 74 yıl önce bugün, 22 Ocak 1946'da Rojhılat'ın Mahabad kentindeki Çarçıra Meydanı'nda yapılan açıklama ile ilan edildi. Mahabad Kürt Cumhuriyeti'nin kurucusu Qazi Muhammed ve arkadaşları 22 Ocak 1946 yılında ilk Kürt Cumhuriyetinin kuruluşunu ilan etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri