Baskı balatanın bitip bitmediğini anlamak için el frenini kaldırıp aracınızı hareket ettirmeye çalışın. Eğer güçlü bir çekiş söz konusuysa ve pedal kavraması ortalardaysa baskı balatanın sağlam olduğunu söylemek mümkündür. Diğer taraftan çekiş gücünde eksilme mevcutsa baskı balata bitmiş olabilir.
baskı balataya çok yük binmesinden dolayı oluyor aracı çok zorlarsanız patinaj el freni ile kalkma vs. Baskı balatanın sürtünme yapan yüzeyinin aşırı sürtünmeden zorlanmadan dolayı sıyrılması olayıdır.
Aracın debriyaj sisteminden ses duyulur. Balatanın yüzeyinde aşınma izi ve çatlak meydana gelir. Aşınmış baskı balata, araç hızlanmak istese dahi doğru hızlanmaz. Arızalı baskı balata, araç hareket halindeyken debriyajı doğru şekilde kapatmaz ve titreme yapar.
Baskı balata değişmezse yolda kalmak yüksek olasılık taşımaktadır. Baskı balatanın bitmesi durumunda aracın performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve debriyaj sisteminde sorunlara neden olur. Baskı balatanın bitmesi sürüş esnasında güvenliğin azalmasına neden olur.
Görevini basitçe açıklamak istersek; Araç çalışır vaziyette iken debriyaj pedalına da bastığımızda motor ve şanzıman arasındaki bağlantı kesilir, motor boşta çalışmaya devam eder ve vites değiştirebiliriz.
İlgili 21 soru bulundu
Baskı balata değişimi için şanzımanı indirilir ve baskı parçasının tamamı değiştirilir. Ancak sorunlu kısım şanzımanın dışında bulunmakta olduğu için şanzıman tam dağılmaz. İşlem araca göre değişmekle birlikte tamamlanması ortalama 2-5 saat sürmektedir.
Balatalar ilk periyodik bakımdan itibaren sürüş izlenimleri ile kontrol edilir. Eğer sürüş problemi bulunuyorsa müdahale edilir. Balataların ortalama ömrü ise 60-70 bin kilometre aralığında seyreder.
baskı balata yenilenince ses yapmaz rodajda sadece kalkış esnasına biraz ses yapar ya takılışında yanlışlık var yada teker bilyalarından veya şanzumandan geliyordur kullanmayın sorun büyüyebilir.
Ayrıca, bitmiş olduğunu gösteren bir belirti de baskı balata yanması kokusudur.
100 TL - 3500 TL
Profesyonel ve güvenilir Baskı Balata Değişimi hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Baskı Balata Değişimi fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Debriyaj yumuşaması, debriyaj üst merkezi arızasından farklı olarak debriyajın çok kolay basılmaya başlaması anlamına gelir. Bu durumun nedeni genellikle sızdıran bir hortum olabilir. Debriyajın kaçırması da baskı ve balatalardaki bir yağlanma nedeniyle olabilir.
Debriyaja basınca gelen sesin sebebi debriyaj bilyası, debriyaja basınca kesilen sesin sebebi ise prizdirek bilyasıdır. Yakın zamanda baskı balata değişimi düşünüyorsanız bekleyin. Sadece bilya için o kadar işçiliğe ve maddi külfete girmenize gerek yok.
peki birşey soracağım debriyajın altta kavraması balatanın azaldığınımı gösterir? Tam tersi balata azalırsa/aşınırsa yukarıda kavrar. Balata azalmış ise debriyaj yukarıdan kavrar. Balatanız yeni ise ve debriyaj telinde problem yoksa alttan kavrayacaktır.
Debriyaj yeni değiştiğinde bir alışma süreci vardır yaklaşık 1.000 – 1.500 km kadar, bu süre zarfında vites değiştirme işlemleri biraz ağır ve kaba olacaktır. Fakat daha sonra normal pürüzsüz geçiş dinamiğine kavuşacaktır.
Yaz Aylarında Aracın Fazla Isınması
Hava sıcaklığına eklenen dur-kalk sıklığı, motoru zorladığı için yanık kokusu ortaya çıkabiliyor. Bu gibi bir durumda gelen kokunun kaynağı direkt olarak araç değil. Egzoz yoluyla yayılan kokunun temel kaynağı, aşırı ısınan motorun içerisindeki yağın yanması.
Örneğin yokuş çıkarken debriyaja çok basmak, vitesleri sırası ile geçmemek ve motor freni kullanmak debriyaja doğal olarak da baskı balataya zarar verir. - Yanlış debriyaj kurulumu: Debriyaj kurulumu doğru bir şekilde yapılmaz ise baskı balataya çok baskı yapar. Bu da zamanla baskı balatanın yatağına zarar verir.
Araç hareketsiz ve el freni çekiliyken debriyaja sonuna kadar basın, vitesi bire alın ve gaza hiç dokunmayın. Bunu yaptığınızda aracınız ileri gitmeye çalışır ve sonunda stop eder. Aracın kavramaya yapmadığı, motorun titrediği ama stop etmediği durumlarda baskı balatanın değiştirilme zamanı gelmiş demektir.
Manuel araç kalkarken vuruntu yapıyor meselesinin başlıca nedenlerinden birisi baskı balatadır. Baskı balata bir settir ve bu setin aşınmış olması veya baskı balatanın tırnaklarının kırılmış ve zedelenmiş olması bu sorunun başlıca sebebidir.
Debriyaj bilyası tamamen dağıldığında araç viteslere geçmek ve yolda kalırsınız debriyaj bilyası şakaya gelmez ve en kısa zamanda giderilmesi gereken bir arızadır iyi seyirler.
Balata değişimi çok uzun süren bir işlem değildir. “Balata değişimi ne kadar sürer?” sorusunun yanıtı genellikle 3-4 saat içerisinde değiştirildiği yönündedir.
Ya da ne gibi değişiklikler oluyor baskı balata değişiminden sonra? Debriyaj yumuşar, daha kararlı kalkış yapar araç.. eğer şu an aracınız kaçırıyorsa yakıt tüketiminiz artar ve her an yolda kalabilirsiniz..
Aracınızın baskı balatasının bitip bitmediğini test etmek için bir diğer yöntemde, el freni çekikken aracı 5. vitese takıyor debriyajı hafif kaldırıp gaz vermeniz gerekiyor. Eğer araç stop ederse baskı balata sağlam, yok stop etmeyip gaz yemeye devam ederse baskı balata arızalı bitmeye yaklaşmış demektir.
İlla balatası bitince sertleşir diye bir durum söz konusu değil. Araba hiç baskı balata değiştirmediyse ihtiyacı bu setin değişimi olabilir.
Son olarak debriyaj baskı balata bilya Şanzıman ve motor arasından Volan denilen parçanın üzerine monte edilmektedir. Bundan dolayı bu parçaların değişmesi için şanzımanın sökülmesi gerekmektedir.
Birbirinden ayrı olan bu parçalar birleştiğinde şanzıman ve motor arasındaki bağlantıyı düzenleyerek debriyaja bastığınızda şanzımanın motordan ayrılmasını sağlar ve bu size araç çalışırken yada giderken vites değiştirme olanağı sunar. Debriyaj seti değişirken baskı balata ve bilye olarak değişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri