Mal veya hizmet alımına ilişkin sözlü veya yazılı akitteki ALICI taraf, MÜŞTERİ tanımına uymakta ve faturanın bu alıcı (müşteri) adına düzenlenmesi gerekmektedir. Mal veya hizmet alımlarının ekseriyetinde, mali belgenin kim adına düzenlenebileceği konusunda tereddüt oluşmamaktadır.
Bu nedenle faturanın düzenlenmesinde fatura bedelinin kimin tarafından ödendiği hususu önemli olmayıp, faturanın malı satın alan veya kendisine iş yapılan gerçek veya tüzel kişi adına düzenlenmesi gerekmektedir.
Şahıs şirketleri fatura keserken kağıt fatura olabildiği gibi e-fatura da kullanabilirler. İnternet erişimi olan her yerden e-fatura kesebilecekleri e fatura programı ile saniyeler içinde faturalarını keserek müşterilerine gönderebilirler.
Şirket sahibi olmayan serbest meslek mensubu kişiler tarafından kesilebilen SMM, iki ayrı nüsha olarak hazırlanır. Hazırlanan faturanın aslı müşteriye verilir, kopyası da faturayı kesen kişide kalır. Serbest meslek makbuzu her tahsilata uygun şekide doldurularak müşteriye iletilmelidir.
Nihai tüketiciler, fatura düzenlenme aşamasında adı, soyadı, bağlı bulunduğu vergi dairesi ve T.C. kimlik numarası (vergi numarası yerine) doğrulanmak zorunda olan kişiler değildir. numarası veya T.C. Kimlik numarası bilgisine yer verilme zorunluluğu bulunmamaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
213 Sayılı Vergi Usul Kanunu (VUK)'nun 359/b maddesinde sahte belge kullanan kişilerin üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacakları hüküm altına alınmıştır. Kanunda yapılan tanıma göre sahte belge; gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belgedir.
Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası, Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı, KDV oranı ve tutarı, Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası
Şahıs İşletmeleri “Fatura” ya da “Serbest Meslek Makbuzu” keser. “Makbuz” kesenlerin “Serbest Meslek Erbabı” olması gerekir.
e-Fatura yalnızca e-fatura mükelleflerine kesilip gönderilebilir. e-Arşiv fatura ise göndericinin e-fatura mükellefi, alıcının ise kağıt fatura kullanıcısı veya son kullanıcı olması durumunda kullanılır. Yani e-arşiv fatura, e-fatura kullanıcısı olmayan mükelleflere kesilir ve gönderilir.
Firmaların birbirleri arasında düzenleyeceği faturalar eğer 2000 TL'den fazla ise kağıt olarak düzenlenemeyecek. Firmaların vergi mükellefi olmayan vatandaşa düzenleyeceği veya firmaların yurt dışına düzenleyeceği faturalar 5.000 TL 'den fazla ise yine kağıt ortamında olamayacak.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulan portal sistemi üzerinden e-fatura kesebilirsiniz.
Gelir İdaresi Başkanlığı, e-Arşiv faturaya geçişi bazı durumlarda zorunlu kılmıştır. 30 Aralık 2022 tarihinde resmi gazetede yayınlanan tebliğde,, Vergi mükellefi olan bir müşteriye vergiler dahil toplam fatura tutarı 4400 TL'nin aşılması durumunda e-Arşiv fatura düzenlemek zorundadır.
Fatura düzenlememenin cezası, faturada yazılması gereken tutarın yüzde 10'u kadardır. Fatura düzenlenir ancak tutar eksik yazılırsa kesilecek ceza, tutar farkı üzerinden hesaplanır. Asgari tutarın yanı sıra fatura düzenlememenin üst sınırı da vardır. 2022 yılında toplam ceza üst sınırı 250.000 TL olarak belirlenmişti.
Satılan mal ya da hizmet karşılığında müşterinin ödemesi gereken tutarı gösteren ve satıcı tarafından düzenlenerek müşteriye verilen belgeye fatura adı verilir. Fatura ticari işlemler sırasında düzenlendiği için ticari bir belgedir.
Belirli sayıdaki kişilerin ortak ekonomik çıkarlar ile bir araya gelerek kurdukları ve aldıkları sorumlulukların kişisel olarak kabul edildiği ortaklıklara şahıs şirketi adı verilir. Ticari bir değeri olan her türlü işlemin faturalanması zorunlu bir durumdur.
Yukarıda da ifade edildiği üzere vergi ihbarı 189 Alo Maliye hattı aranarak yapılabileceği gibi Gelir İdaresi Başkanlıkları, Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Defterdarlıklara yazılı başvuru suretiyle de yapılabilir.
Bu kanun çerçevesinde e-fatura mükellefi olan kişi veya kişiler arasında her iki tarafın da bu belgeyi düzenlemesi zorunludur. Ancak bu kişi veya kişilerden biri e-fatura mükellefi değil ise e-arşiv belgesi de kesilebilir.
Yukarıdaki bilgilerin ve VUK'un hükmünün ışığında şunu söyleyebiliriz: VUK'un belirlediği koşullara göre e-Fatura kullanıcısı olan mükelleflere kesilecek faturanın türü, e-Fatura olmalıdır. e-Fatura kullanıcısı olan birine düzenlenen e-Arşiv Faturası, e-Fatura'nın yerini tutmaz ve geçerli sayılamaz.
2023 e-Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı
2023 yılında e-Fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak açıklanmııştır. Bununla birlikte 1 Mart 2023 tarihi itibarıyla e-Belge düzenleme zorunluluğuna tabi olmayan mükelleflerin vergiye tabi olmayan kişilere düzenleyeceği e-Arşiv Fatura'lar için sınır 5.000 TL'dir.
Şahıs şirketleri e-fatura kullanabilir mi? Şahıs şirketleri e-fatura kullanabilir, bunun için önlerinde herhangi bir engel yoktur. Ticari firma olarak anonim şirket, limited şirket, gerçek/şahıs şirketi statüsünde bulunan ve e-fatura kullanmak isteyen herkes elektronik fatura uygulamasından yararlanabilir.
Şahıs şirketi, ortaklık unsurunun ön planda olduğu ve her bir ortağın sınırsız sorumlu olduğu şirket türüdür. Türk Ticaret Kanunu'na göre Kollektif Şirket ve Adi Komandit Şirket olmak üzere iki çeşit şahıs şirketi bulunmaktadır.
Şahıs işletmeleri ve şirketler her ay KDV beyannamesi vermekle yükümlüdürler. KDV bir tüketim vergisidir ve işlem üzerinden hesaplanarak fatura üzerinde gösterilir. İşlemin türüne göre KDV %1,%8 ya da %18 oranında olabilir. Mal ve hizmet alışları ve satışları KDV'nin konusuna girer.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
Bir şirket kurmadan da fatura kesmeniz, yasal olarak verginizi vermeniz veya iş yapabilmeniz mümkündür. İşinizden düzenli kazanç sağlayamıyor veya işinizi belirli zaman periyotlarında yapamıyorsanız, yani freelance çalışıyorsanız, müşterilerinizle gider pusulası hazırlayabilirsiniz.
İşlem amacına göre; satış faturası, irsaliyeli fatura, proforma fatura ve iade faturası olmak üzere 4 çeşit fatura vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri