HGS almak için PTT'ye, bankalara ve anlaşmalı satış noktalarına başvurulabiliyor. Bireysel başvurularda araç sahibinin nüfus cüzdanı ile araç ruhsatı veya ruhsatın fotokopisi aranıyor. Kurumsal başvurularda ise kurum adına düzenlenmiş vekaletname ile yine araç ruhsatı veya ruhsatın fotokopisi gerekiyor.
İlk başvuru sırasında araca ait ruhsat ve kimlik talep edilir. Eğer başvuru kurum aracı için yapılıyorsa ek olarak temsil belgesi istenir. Kiralık araçlar için HGS başvurusu sırasında ise kira sözleşmesi ibraz edilir.
HGS başvuruları, PTT, anlaşmalı bankalar, bankaların online şubeleri ve HGS satış noktalarından yapılabilir. PTT ya da banka şubelerinden başvuru yapılabilmesi için araç ruhsatının ve kimliğinizin yanınızda olması gerekir.
Tüm sınıflardaki HGS etiketini/kartını Şubelerimizden, İşCep'den ve İnternet Şubemizden satın alabilirsiniz. Şube dışı bankacılık kanallarımız üzerinden satın alınan HGS etiketi/kartı kurye aracılığı ile ücretsiz olarak adresinize teslim edilecektir.
Vatandaşlar, e-Devlet'te hayata geçirilen yeni uygulama ile 'Araçlarım' bölümüne girerek HGS ve OGS borç ve bilgilendirme hizmeti alabilecek. Aynı zamanda bu uygulama ile 15 günlük yasal süreç sonunda ödenmeyen geçiş ücretlerine katlanarak uygulanacak idari para cezalarının önüne de geçilmiş olacak.
İlgili 15 soru bulundu
Başka üzerine zaten alınabiliyor.
Geçiş ücreti, gişelerde yer alan kameralarla belirlenen aracınızın plakasına bağlı HGS hesabından aynı gün içerisinde cezasız olarak tahsil edilecektir. Buradan etiket yapıştırmaya gerek olmadığı sonucu çıkarılabilmektedir.
HGS etiketinizi, aracınızın ön camına monte etmeniz gerekmektedir. Gişelerden geçişlerde sorun yaşamamanız için HGS etiketinizi aşağıda belirtildiği şekilde, aracınızın ön camına yapıştırmanız önemlidir.
Kaçak geçiş yaptıysanız iki hafta içinde aboneliğinizi yaptırmanız veya bakiye yüklemeniz gerekir. Aksi takdirde ceza bedelinizi ödemeniz gerekir. Köprü ve otoyollardan HGS aboneliğiniz olmadan veya bakiyeniz yetersiz olarak geçtiyseniz geçiş ücretinin 4 katı ceza geçiş ücretini de ayrıca ödemek zorunda kalırsınız.
Hangi Banka HGS'yi Ücretsiz Veriyor? Garanti ve İş Bankası müşterileri ücretsiz HGS hizmetinden yararlanabiliyor. Ücretsiz HGS etiketi için Garanti Bankası'nda hesabınız olması yeterli.
HGS etiketinizi almak için Yapı Kredi İnternet Şube ya da Yapı Kredi Mobil'den başvurunuzu hemen yaparak HGS etiketine sahip olabilirsiniz.
HGS almak için en yakın PTT şubesine gitmeniz gerekir. HGS aldıktan sonra ise PTT ya da anlaşmalı bankalar üzerinden kolayca yükleme yapabilirsiniz.
PTT Şubeleri: Size en yakın PTT şubesini araç ruhsatı ve kimlik fotokopisi ile ziyaret ederek HGS etiketi satın almak istediğinizi söylemeniz yeterli olacaktır. Sistem üzerinden gerekli işlemler yapıldıktan dakikalar sonra HGS etiketi temin ediliyor ve araç sahibine teslim ediliyor.
Bu ceza 2022 yılı için normal tek giriş ücretinin 5 katı olarak ücretlendirilmiştir. 2022 yılı için belirlenen HGS olmadan geçme ya da HGS eksik bakiye ile geçme cezası tek giriş 15 TL olan HGS geçiş bedelinin 5 katı katıdır. Araç sahipleri ceza olarak 90 TL ödeme yapmak durumunda kalırlar.
Otoyollar, köprüler ve tüneller için tahsil edilmesi gereken aracı kiralayan kişinin HGS'sinden çekilir. HGS'si olmayan kişiler kiralık araçları için HGS almak isterse ruhsat ve temsil belgesinin yanı sıra araç kiralama sözleşmelerini de yanlarına alarak HGS başvurusunda bulunabilirler.
HGS plaka değiştirme uygulaması olmadığı için araç sahibi devir işlemleri sırasında etiket aboneliğini iptal ettirmelidir. Karta tanımlı HGS plaka değiştirme işlemleri yine PTT üzerinden yapılabilir. Aracınızı değiştirdiğinizde eski araç üzerindeki HGS kartı bakiyesi yeni bir karta aktarılabilir.
HGS alınmadan ya da HGS eksik bakiyeyle köprüden ya da otoyol geçişlerinden geçilirse ceza sistemi devreye girer ve araç sahibi maddi bir cezaya tabi tutulur.
HGS hesabında geçiş için yeterli bakiye bulunmaması halinde, geçişten sonra 15 (on beş) gün içerisinde yeterli tutar hesaba yatırılmadığı takdirde ilgili geçişler için tebligat işlemleri yapılacaktır.
HGS almak için PTT'ye, bankalara ve anlaşmalı satış noktalarına başvurulabiliyor. Bireysel başvurularda araç sahibinin nüfus cüzdanı ile araç ruhsatı veya ruhsatın fotokopisi aranıyor. Kurumsal başvurularda ise kurum adına düzenlenmiş vekaletname ile yine araç ruhsatı veya ruhsatın fotokopisi gerekiyor.
Arka plakayı da okuyabiliyor sistem (Motosikletleri düşün, ön plaka yok ).
HGS başvurusu alındıktan bir sonraki iş gününün akşamında aktif olmaktadır.
hgs etiketinizin kırılan camla birlikte çöpe gittiğini yeni etiket istediğinizi belirtin. plakanızı size verdikleri yeni hgs etiketi ile (seri no değişimi) değiştirirler. yada size eski hesabınızı iptal edip yeni bir hgs hesabı açarlar. eski bakiyenizi de yeni hgs hesabınıza aktarırlar.
Farklı bir araç tipine veya plakaya ait HGS kullanılmamalıdır.
Araç satılmadan önce ptt şubesine giderek iptal başvurusu yapılmalıdır. Araç plakası ile iptal formu doldurulmalıdır. Bu işlem araç satıldıktan sonra da TC kimlik numarası ve plaka ile yapılmaktadır.
HGS etiketi ile ilişkilendirilen plaka numarasında değişiklik yapılabilir. Ancak etiketin, araç camından çıkarıldığında işlevini yitirdiği ve kullanılamaz hâle geldiği unutulmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri