Eğer dolgu yapılan dişlerden birinde kontak gerçekleşmiyorsa, bu durumda dolgulardan biri sökülüp, o kontak sağlanacak şekilde yenilenebilir. Ayrıca eski dolgularda çatlak ve kırık varsa dolgu değişebilir.
Bir günde birden fazla dişe dolgu yapılabilir.
Diş Dolgularının Değiştirilme Koşulları
Bu cevaptan yola çıkarak, eğer diş dolgusu ile dişin arasında boşluk ya da boşluklar var ise, diş dolgusunun alt kısmında başka bir çürük bulunmakta ise ya da diş ile dolgunun net bir şekilde uyuşmadığı durumlarda, diş dolguları değiştirilebilmektedir.
Diş sıkarken oluşan ağrılar, diş etlerindeki hassasiyet, soğuk veya sıcak içecekler tüketirken hissedilen ağrılar hatalı diş dolgusu belirtileridir.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Genel itibari ile eski dolgulu dişin ağrıması artık dolgunun vaktinin dolmasından kaynaklanır. Özellikle dolgunun erimesi, kırılması ve dişin hava almasından dolayı gerçekleşir. Çürük iyi temizlenmediyse yine içeride çürüğün ilerlemesinden dolayı da ağrı meydana gelebilir.
Steril ve klinik bir ortamda hazırlanıp hastaya uygulanan diş dolgusu tedavisinde hastalar herhangi bir ağrı veya sızı hissetmezler. Özellikle diş çürüklerine uygulanan diş dolguları sayesinde dişler eski güzel beyaz haline geri dönerler.
Hatalı dolgu işlemlerinde diş hekimleri farklı müdahaleler gerçekleştirebilir. Bunlardan ilki dolgunun sökülerek tekrar yapılmasıdır. Dolguyu yapan diş hekimine tekrar başvurulduğunda hatalı dolgunun yerine yenisi yapılabilir. Problem daha da büyürse ve diş kaybı söz konusu olursa kanal tedavisi de yapmak mümkündür.
Dişler arasında, yemek artıklarının araya girip gömülmemesi için bir kontak olmalıdır. Eğer dolgu yapılan dişlerden birinde kontak gerçekleşmiyorsa, bu durumda dolgulardan biri sökülüp, o kontak sağlanacak şekilde yenilenebilir. Ayrıca eski dolgularda çatlak ve kırık varsa dolgu değişebilir.
Dolgu iyi yapılmazsa, karışım diş dokusuna tam olarak yapışmayabilir ve bu durum dolgunun düşmesine veya boşluk oluşmasına neden olabilir, bu da daha fazla çürümenin oluşmasına ve pulpa olarak uzun süreli diş ağrısına neden olabilir. Diş enfekte olur.
Eğer kalıcı dolgu yapıldıysa, dolguda erimeyen kimyasal içerikli maddeler kullanıldığından yapılan işlemin maalesef geri dönüşü çok zor olmaktadır. Uygulamada, Hyalüronik asit bazlı dolgu kullanıldıysa zamanla bu madde eriyerek vücuttan atılır.
Yanlış veya hatalı yapılan dolgu işlemlerini eritmek için kullanılan enzime hyalüronidoz adı verilir. Özel bir enzim olan hyalüronik asit, dolguları sindirerek yok etmeye yarar. Hyalüronik asit içerikli dolguların bu yöntemle parçalanarak eritilmesi mümkündür.
Dolguda fazla yükseklik ya da çıkıntı varsa düzeltilir. Sonrasında pürüzsüz hale gelmesi sağlanır. Dişlerin cilalanması ile işlem tamamlanır. Tüm bu sürecin hasta için zorlayıcı olmadığını, gayet konforlu bir seans eşliğinde estetik dolgu işleminin tamamlandığını belirtebiliriz.
Dudaklarda hyalüronik asit dolgu malzemesi olarak kullanılırsa, kalıcılık etkisi 6-12 ay devam edebilir. Bu süre bittikten sonra dudak dolgusu yeniden tekrarlanmalıdır. Dolgu yapılırken bazen bir dolgu yeterli gelirken, bazı durumlarda daha fazla dolgu malzemesi gerekli olabilir.
Dolgu işlemi sonrasında çeşitli nedenlerden dolayı dişiniz kırılabilir. Dişte meydana gelen kırık kök bölgesine yakın değilse kırık olan kısım tekrar dolgu tedavisi ile tamamlanabilir. Ancak kırık kısım dişteki pulpa (sinir) yapısına kadar uzanmış durumdaysa kron kaplama işlemi yapılabilir.
Ancak uzun süreli bir hassasiyet görülmesi hatalı diş dolgusuna işaret etmektedir. Dolgu yapılan diş 1 ay sonra neden ağrır? Bu durum da dolgunun hatalı bir şekilde yapıldığının göstergesidir.
Dişler arasındaki boşluklar ortodontik tedavi ile doldurulabilir. Bunun yanı sıra dişler arasındaki meydana gelen boşlukların doldurulması için kompozit dolgular da tercih edilebilir. Porselen lamina kullanılarak da dişler arasındaki boşluklar giderilebilir.
Hem estetik hem de sağlık olarak seramik ve kompozit dolgular daha üstündür.
Dişlere uygulanan dolgu tedavisi ile amaçlanan dişin ağızda kalması ve görevini yerine getirmeye devam etmesidir.Dolgunun yapılmış olması bir dişin tekrar çürümeyeceği anlamına gelmez. Gerekli ağız hijyeni sağlanmaz ise dişler tekrar çürüyebilir.
Dişin üzerine basıldığında ağrı olması veya en küçük bir temasın bile ağrı nedeni olması dişin sinirinde bulunan iltihabın, kök ucundan dışarı yayıldığı anlamına gelir. Bu durumda yapılması gereken tedavi; “Kanal Tedavisi”dir. Hemen bir diş hekimine veya Endodontiste gitmelisiniz aksi halde her an bir apse gelişebilir.
Dolgu sebebiyle ağrı oluştuğu zaman en kısa sürede bir diş hekimine gidilmelidir. Çünkü ağrının sebebi dişte daha büyük problemlere yol açabilir. Aynı zamanda dolguda oluşan boşluk veya hijyen kaynaklı bir problem o bölgede şiddetli ağrılara yol açabilmektedir.
Yüz dolgu uygulaması sonrasında hafif şişlik ve kızarıklık oluşması muhtemel bir durumdur. 1-2 gün içinde bu etkiler ortadan kalkar ve dolgu yüze yerleşmiş olur. Yaklaşık 2-3 hafta içerisinde tam görünümü oturur.
Dolgu materyaline göre kalıcılıkları 1,5 ila 2,5 yıl arasında değişmektedir. Uygulama sonrası 3-4 hafta sert hissedilebilir. Daha sonra yumuşayarak dokuyla bütünleşirler. Çene dolgusu veya jawline dolgusu iğne ve kanülle uygulanabilmektedir.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Teorik olarak bakarsak hemen her diş çürüğüne dolgu yapılabilir. Dolgu tipinin seçiminde ise çürüğün büyüklüğü belirleyici özelliğe sahiptir. Şayet çürük derinlere ulaşmış ve sinirlerde tahribat yapmış ise köklere kadar gelmiş ise önce çürük temizlenip kanal tedavisi yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri