Bunun dışında, Doğu Anadolu ile Kuzey Anadolu Fay Zonu arasındaki bölgede oluşmuş bir sürü fay var. Bingöl, bu yüzden birçok deprem tehlikesi taşıyor.
Uzmanlar, olası bir Bingöl depreminde Bingöl merkezi başta olmak üzere Tunceli, Erzincan, Erzurum, Muş, Diyarbakır, Elazığ ve Bitlis illerinin risk altında olacağını belirtti.
Uzmanlar Maraş depreminin ardından Bingöl'de büyük bir deprem beklendiğini söylüyor. Emekli Öğretim Üyesi Jeolog Dr. Şefik İmamoğlu, bugün Bingöl'de meydana gelen depremin Bingöl'ün Yedisu ilçesinde beklenen ve büyüklüğünun 7 ve üzerinde olacağı tahmin edilen olası depremi tetikleyerek öne çekmiş olabileceğini söyledi.
Bingöl İl Merkezi'nin Deprem Üretme Riski Yüksek Olan Faylara Göre Konumu (Zengin, 2020). Bingöl zayıf bir zemine sahip olması nedeniyle olası bir depremde şiddetle sarsılacak olmanın yanı sıra il merkezindeki binaların altından diri fay geçen illerimizden biridir.
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Bingöl'den geçen Doğu Anadolu Fay Hattının kırılmaya başlandığını belirterek, insanları depremlerin değil binaların öldürdüğünü söyledi. Yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki, KYK Yapı Kimyasalları Deprem Eğitim TIR'ı “Kaşif” ile deprem bölgesini dolaşmaya devam ediyor.
İlgili 28 soru bulundu
75 kilometrelik bir uzunluğa sahip olan bu fay zonu, Serpmekaya ve Sakaören köylerinden de geçtikten sonra, Karlıova'nın doğusunda Kuzey Anadolu fay zonu ile birleşmektedir.
Yedisu Fayı'nın Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Bingöl, Elazığ, Malatya ve Tunceli gibi bir çok ile yakın olduğunu belirten Pampal, "Yedisu Fayı kırılırsa 7-7,5 büyüklüğünde deprem üretme riski var." diye konuştu.
Bingöl kent haber gazetesi olarak uzmanlar tarafında sürekli uyarılan Bingöl'ün “depreme hazır mı?” sorusunu vatandaşlara yönelttik. Yapılan görüşmelerde, halkın deprem konusundaki değerlendirmeleri “Bingöl depreme hazır değil” şeklinde oldu.
Burada bulunan fay hattı dirilebilir. Ancak şu an endişelendirecek bir durum bulunmuyor. Şu anda Mardin'e zarar verebilecek fay hattı, Elazığ'da bulunan fay hattıdır. Bingöl'de bir deprem olması durumda, Mardin'de yıkıcı bir etkiye sahip olmaz.
OLASI BİNGÖL DEPREMİ DİYARBAKIR'I ÇOK ETKİLEMEZ
“Bazı kötü yapılar olası bir depremle yıkılabilir ancak Bingöl'de yaşanabilecek bir depremin etkisinin Diyarbakır'ı çok kötü etkileyeceğini söylemek zor.
Bingöl'ün Yedisu bölgesinde uzun zamandır deprem olmadığına ve enerji birikimi olduğuna dikkat çeken Bingöl, "Burada orta büyüklüğün üzerinde yani 6,5 büyüklüğünde daha büyük 7'ye yakın bir deprem olabilir” dedi. Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler Türkiye'yi yasa boğdu.
- Yedisu segmentinde 1784 yılından bu yana yani 225 yıldır deprem olmamaktadır. KAFZ üzerindeki büyük depremlerin tekrarlanma periyodunun yaklaşık 200-250 yıl olduğu düşünülürse Yedisu segmenti üzerinde yakın gelecekte büyük bir depremin beklendiği açıktır.
1975 Lice depremi
71 Bingöl Depremi, 22 Mayıs 1971 tarihinde merkez üssü Türkiye'nin Bingöl ili olan deprem. Depremin büyüklüğü 6,8 Ms olarak ölçüldü. 878 kişi öldü, 700 kişi yaralandı, 9111 bina hasar gördü veya yıkıldı.
Yedisu'da beklenen #deprem Diyarbakır'ı etkiler mi? Yedisu fayı #Diyarbakır'a 200 km.Bu deprem Maras depreminden 6/8 kat daha düşük olacak.Yani 100 km yarıçap haricinde zarar vermez.
BİNGÖL DEPREMİ BASIN BİLDİRİSİ
Bingöl ve çevresini etkileyen son büyük deprem, Bingöl il merkezinin güneybatısında 22 Mayıs 1971 tarihinde olmuş ve yaklaşık 900 kişinin ölümüne neden olmuştur. Bu büyüklükteki bir depremin artcılarının bir süre devam etmesi doğaldır.
KAF'nın deprem tekrarlama periyoduna bakıldığında Yedisu Fayı'nın deprem tehlikesi taşıdığı açıktır. Kırılması beklenen fayın parametreleri ampirik formüllerle hesaplandığında Mw7.1±0.1 büyüklüğünde bir depremin oluşacağı öngörülmektedir.
'Bingöl depremi Batman'ı daha çok etkiler'
Mesela Bingöl'de meydana gelecek bir deprem zemini çok gevşek iyi sertleşmediği için Diyarbakır'dan daha çok Batman'ı etkiler. Olabilecek 7 büyüklüğünde bir deprem Diyarbakır için de risk oluşturur” dedi.
Naci Görür, Elazığ çevresinde beklenen depremlerin Elâzığ'a etkisi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Görür, 2020 yılında yaşanan depremin Elâzığ'ın yapı stokunun ciddi oranda yorduğunun altını çizdi. Yenilenme için büyük bir fırsat olduğunu söyledi.
Bingöl'den başlayıp Hatay'a kadar uzanan Doğu Anadolu Fay hattı Gaziantep'e 40 kilometre uzaklıkta ve oldukça yıkıcı bir konumdadır. Bu kırılmamış faylar olası 7.0 üzeri büyüklükteki bir deprem, Gaziantep'te ciddi can ve mal kayıplarına yol açabilir.
Prof. Dr. Naci Görür Tunceli, Bingöl ve Erzincan'a yönelik deprem uyarısında bulunarak, "Korkudan midemizi ağzımıza getiriyor derler ya o durumda" dedi.
Görür, Doğu Anadolu Fayı'na dikkat çekerek Erzincan ve Karlıova arasındaki bölgeyi uyardı.
Abstract. Kuzey Anadolu Fayı Zonu'nun (KAFZ), doğu kesiminde yer alan Erzincan İli'nin Üzümlü İlçesi yakınları ile Bingöl İli'nin Yedisu İlçesi arasında yaklaşık K70B konumunda ve 72 km uzunluğundaki olan Yedisu Fayı'nın oluşturacağı sismik tehlikenin analizi oluşturulmuştur.
Gerek tarihsel kaynaklar gerekse paleosismik çalışmalar Yedisu Fayı'nın son olarak 1784 yılında kırıldığını ve son depremin üzerinden günümüze kadar 240 yıl geçtiğini göstermektedir.
"Yedisu Fayı kırıldı kırılacak, gün sayıyor"
Erzincan ile Karlıova arasındaki Yedisu Fayı kırıldı kırılacak, gün sayıyor. Yedisu Fayı kırılırsa sismik boşluk konumundadır.
6 şubattan günümüz tarihine kadar Malatya-ovacık fay zonunun akçadağ segmentinin nurhaktan başlayıp doğanşehir dedeyazı köyüne kadar olan kısmında sürekli olarak artçı depremlerin meydana gelmesi bize bu 4 fay parçasının 6 şubatta kırıldığını göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri