İran'da şeriat sosyal yaşantıya büyük ölçüde etki etmiştir. Ülkede turistler de dahil olmak üzere tüm kadınların başlarını bir şal ile örtmeleri ve uzun kıyafetler giyinmeleri beklenir. Erkeklerin şort ile dolaşması da uygun karşılanmaz.
İran'da erkeklerin de vücutlarını belli eden giysiler giymesi yasaktır.
Otel odanız dışında tüm seyahatiniz boyunca eşarp takmalı ve vücudunuzu çok fazla sarmayacak ve tüm bedeninizi kapayacak bol kıyafetler tercih etmelisiniz. Tesettür mantığı gereği kol ve bacaklarınızı tam kapayacak, kalçayı belirgin bir şekilde göstermeyecek şekilde giyinmeniz gerekiyor.
İranlı din adamı, ülkeyi ziyaret eden turistlere başörtüsünün zorunlu tutulmaması gerektiğini belirtti. Şer'i ve fıkhı açıdan turistlere yönelik başörtüsü zorunluluğunun dinde yer almadığını aktaran Geruyan, "Turistler kendileri isterse başörtüsü takabilir. Dini açıdan onlara zorlama yoktur." dedi.
1979 devriminden sonra İran devlet memurları için başörtüsü zorunlu hale getirildi; bunu 1983'te tüm kamusal alanlarda başörtüsü takılmasını zorunlu hale getiren bir yasa izledi.
İlgili 40 soru bulundu
İran'da kadının boşanma hakkı yoktur. Bir evlilik bitirilmek istendiğinde dahi boşanma davasını kadın açamaz. Erkek yasal olarak dört kadınla evlenebilir.
İran'da kadınların araba kullanmasına izin veriliyor. Kadın sürücüler, aileleri ve arkadaşlarıyla birlikte araba kullanmayı sevdikleri için erkek sürücülere göre daha fazladır. Ayrıca birçok kadın taksi şoförü var ve yolcuları kesinlikle sadece kadınlara ait olacak.
İran. İran'da, kadınların bol giysiler giymesi ve genel olarak başörtüsü takması gerekiyor.
İran'da denize girilebilir mi ? İran'ın Dubai sınırına yakın kesimi denize kıyısı olan bir yer. Bandar Abbas şehrine gittiğinizde oraya 40 dakika uzaklıkta Qesm Adası'na gittiğinizde şortunuzla sıkıntı çekmeden denize girebilirsiniz.Ya da ünlü Kish Adası'na gittiğinizde problem yaşamadan yüzebilirsiniz.
İran Takvimi
Muhammed'in hicretini başlangıç olarak alan güneş takvimini kullanıyor. Bu nedenle de İran Takvini Gregoryen Takvim'den 621 yıl geriden geliyor. Yani şu an İran 1395 yılında.
'Başını örten namuslu, başını açan namussuz', sakın böyle bir yargıya varmayalım. İnsanın namusu, iffeti, ahlakı, kılık kıyafet üzerine bina edilemez. Diyanet İşleri Başkanımız da bunu açıkladı. Başörtüsü İslam'ın ön şartı değildir.
Maddi sebepler de var
Evlenmeyi ertelemenin geleneksel nedenleri olduğu da düşünülüyor. İran'da düğün masrafları damat tarafından karşılanıyor.
En çok ATM'ye sahip olan bankalar Melli, Saderat ve Mellat bankasıdır (İran Merkez Bankası, 2017). İran'da diğer ülkelerin banka kartları geçerli değildir. İranlı bankalar kendilerine ait banka kartı, kredi kartı, hediye/alışveriş kartı ve elektronik cüzdan kartları kullanmaktadırlar.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
İranlı vatandaşlar özgür bir şekilde saçlarını boyatabilmekte ve dövme yaptırabilmektedirler. Bu uygulamaları kısıtlayan, bu uygulamaları suç unsuru olarak kabul eden hiçbir yaptırım bulunmamaktadır. İran'da sanat camiasından spor camiasına kadar dövmeli ve saçı boyalı birçok ünlü kişi yaşamaktadır.
İran'a Ne Zaman Gidilir? İran'ı ziyaret etmek için en uygun zaman bahar aylarıdır (nisan-mayıs veya eylül-ekim). Hazar Denizi kıyıları yazın çok sıcak olduğundan yazın bu bölgelerde seyahat etmek zordur, ancak ülkenin dağlık bölgeleri yazın serin ve seyahat için elverişlidir.
Şehirdeki lüks otellerin bazılarında gece eğlencesine olanak sağlayan mekanlar bulunuyor. Buralarda alkol satışı olsa da alkol oranı yüksek olan içecekler satılmıyor.
Türkiye'den İran'a gitmek isteyenler için vize istenmemektedir. Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamili Türk vatandaşları İran'a 90 günü aşmamak kaydıyla vizesiz bir şekilde seyahat hakları vardır.
İran'da kebaplar ya pilavla ya da ekmekle servis edilir. Beyaz pirinçle birlikte yenen kebaba chelow kabab denir. Bu yemek İran'ın ulusal yemeği olarak kabul edilir.
İran'da din, CIA World Factbook'a göre, İranlıların yaklaşık %90-95'i kendilerini resmî devlet mezhebi olan Şiilik ile yaklaşık %5-10'u ise Sünnilik ile ilişkilendiriyor.
İran'da İslam Devrimi'nden bu yana bir haliyle “ahlak polisi” bulunuyor. Rehberlik Devriyesi adı verilen son versiyonu, devriyelere 2006'da başlamıştı.
Şii fıkhında caiz görülen mut'a nikahı İran'daki medeni kanunca da kabul ediliyor. İran'da mobil mesajlaşma uygulaması Telegram üzerinden de mut'a nikahı kıyılabiliyor. Kategoriye göre kadınlara 180 ila bin 200 TL ücret ödeniyor. Söz konusu gruplara üye olanlar, geçici nikah yapmak istediği kişiyi listeden seçiyor.
İran'da kadınların erkeklere oranla eğitim seviyelerinin daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Ülkede, devlet üniversitelerinde okuyanların yüzde 65'ini kız öğrencilerin oluşturduğu ve Türkiye'de 5 bin İranlı öğrencinin üniversitelerde eğitim gördüğü belirtildi.
Kürt kökenli İranlı genç kadın Mahsa Amini, 13 Eylül 2022'de memleketi Sakkız kentinden ziyaret için geldiği başkent Tahran'da "ahlak polisi" olarak bilinen irşad devriyeleri tarafından "başörtüsü kurallarına uymadığı" gerekçesiyle polis nezaretine alınarak karakola götürüldü.
Türkiye'den İran'a seyahat için vize almak gerekiyor mu tüm detayları ile derledik. İran, 90 günü aşmamak kaydı ile 180 gün içinde pasaport sahibi olan kişilerden vize talep etmez. Eğer seyahat 90 günden daha fazla ise kişilerin vize başvurusu yapmaları gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri