Görüş aldığımız “taze saklama” uzmanlarına göre et için tavsiye edilen sağlıklı tüketim süresi bir yıl, ancak bu sürede saklama koşulları da doğrudan etkili.
1 yıl, 2 yıl veya daha uzun süre dondurulan etler pişmiş olarak yenmelidir. çünkü buz çözüldükten sonra ette bakteriler hızla çoğalır.
Etler pişirilmeden önce, buzdolabı koşullarında (+4°C) parça boyutuna göre 3-4 gün; kıyma 1-2 gün tutulmalıdır. Dondurucuda muhafazada ise (-18°C) kırmızı et parça halinde 6-12 ay süreyle, kıyma 3-4 ay süreyle muhafaza edilebilir.
Büyük parçalar kıymaya oranla daha uzun süre dayanır. ➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin.
Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız. KESİNLİKLE tüketmeyiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Taze et kokusu zar zor algılansa da bozulmuş etin keskin, çürük bir kokusu vardır. Koku, tadı da etkileyebilen Lactobacillus spp. ve Pseudomonas spp. gibi bozulma bakterilerinin çoğalması nedeniyle değişir. Etin kokusu değişmese bile renk veya dokuda bozulma belirtileri görüyorsanız, eti yine de atmalısınız.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Kırmızı et buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 santigrat derecede ise daha uzun süre saklanabilir. Eti dondurmak için -32 santigrat dereceli soğuk depolar kullanılır. Et, çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.
Askeriyelerde 40 yıllık et olmasının sebebi bu konuda denetleme olmamasıdır. Bu durumun önüne geçmek için Türk Gıda Kodeksi sık sık denetim yapmaya başladı.” Askerlik görevini 1980'de yerine getiren Zafer Mağden, mutfakta 1958 tarihi taşıyan et gördüğünü söylüyor.
Etin üzerinde bulunan bakteriler, oda koşullarında hızla çoğalarak eti yemeye, parçalamaya, çürütmeye başlar. Bu da doğru şekilde soğutulmayan etin hızla bozulmasına neden olur. Etin üzerindeki bakterilerin çoğalmasını engellemenin en uygun yolu ise eti dondurmak.
Etin yeşile dönmesinin tek sebebi sıcak sıcak ya poşete ya da hava almayan kaplara konmasıdır. Yeşeren kısımları kesip kalan kısımları kullanabilirsiniz. Yeşil et yenmez..
Eğer etten ekşi ve pis bir koku geliyorsa bozuk demektir. Bozulmuş etten çok keskin ve farklı bir koku gelir. Etten kötü kokular geliyorsa ve özellikle de son tüketim tarihi geçmişse çöpe at.
Et, oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat tutulmalıdır. Daha fazla bekleyen ette şişme ve morarma meydana gelerek kısa sürede bozulabilir. Etten yapılan kıyma ise oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat içinde bozulur. Bunları önlemek için etin güzelce doğranarak buzdolabı ve buzluğa atılması gerekir.
Kuşbaşı ve bifteği buzdolabında 3-5 gün, dondurucuda 6-12 ay saklayabilirsiniz. Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Dondurulmuş etlerde (-18°C'de) mikrobiyel gelişim durur ancak bazı kimyasal faaliyetler devam ettiği için hem besin değeri azalır hem de yapı hasar görür.
"Kurban etleri için en yaygın olarak yapılan bir diğer hata hayvan kesildikten sonra poşete alınan etlerin uzun süre poşetten çıkarılmamasıdır. Bu durum ette yeşillenmeye neden olmaktadır.
2. Erbaş ve erlerin askerlik hizmet süresi altı aydır.
Kuvvet Komutanlıkları
Bünyesinde 4 Ordu, 14 Kolordu, 8 Mekanize Tümen, 11 Zırhlı Tugay, 23 Mekanize Piyade Tugayı, 15 Motorize Piyade Tugayı, 8 Komando Tugayı, 4 İnsani Yardım Tugayı, 5 Topçu Tugayı bulunur.
Sep 9, 2022 Altı ay hizmetine devam eden erbaş erler için ise bu süre 12 gündür. Çünkü kısa dönem erlerin 6 aylık hizmet süreleri boyunca her ay için 1 gün izin hakkı bulunmaktadır yani kısa dönem askerlerin 6 gün izin hakkı bulunmaktadır.
Genel olarak kuşbaşı, bonfile, biftek gibi parça etler 3-5 gün, kıyma ve sakatatlar 2-3 ay, sosis salam gibi işlemiş et ürünleri ise son kullanma tarihlerine kadar buzdolabında saklanabilir. Yakın zamanda kullanmayacağınız etleri muhafaza etmek için ise buzdolabınızın dondurucusu doğru adres.
Buzdolabında saklanan Eti 3 veya 5 gün içinde (kıyma ve sakatı 1 veya 2 gün içinde) tüketmelisiniz. Marketten eve getirilmiş et hemen -18 derecede dondurulursa dondurulmuş olarak da süresiz olarak saklanabilir.
Etin parçalanması, taşınması ve depolanması da kullanılan ekipman hijyenine ve sıcaklığa dikkat edilmelidir. Kurban eti; serin ortamda 4-6 saat dinlendirildikten sonra 24 saat buzdolabında +4 derecede bekletilmelidir. Bu sürecin sonunda kurban etleri ile kaliteli kıyma yapılabilir. Ya da -18 derecede depolanabilir.
Gıda zehirlenmesi, mikroorganizmalar ya da bakteri toksinleri nedeniyle bozulmuş yiyeceklerin tüketilmesi sonucu ortaya çıkar. Besin zehirlenmesi için tipik belirtiler mide ağrısı, ishal ve kusmadır. Hafif zehirlenmeler genellikle birkaç gün içinde kendi kendine iyileşir.
Buzdolabında 4- 5 gün civarında saklandıktan sonra etin rengi kahverengiye dönebilir. Bu miyoglobin hücrelerindeki kimyasal değişikliklerden kaynaklanır. Uzun süre bekleyerek kahverengiye dönmüş et bozulmuş olabilir, hoş olmayan bir koku verir ve yapışkan bir teması vardır.
Et kesildiğinde miyoglobin havayla temas ederek oksidasyona uğrar ve böylece etin orijinal rengi oluşur. Kesimden sonra et uzun süre hava ile temas edince rengi koyulaşır. Bu durum, etin yüzeyindeki pigment konsantrasyonun artmasından dolayı etin koyu bir renk almasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri