Bu âyette ifade edildiği gibi insanların başına gelen bela ve musibetler daha önce işlenen hata ve günahlar sebebiyle olabilir. Dolayısıyla insan, başına bir bela ve musibet geldiği zaman hemen kendisini muhasebe etmeli, hata ve eksikliklerini düşünüp onları telafi etmeye çalışmalıdır.
Musibetler, gaflette olan insanın uyanmasına vesile olur. Bunun için, “Bir musibet bin nasihatten evlâdır” denmiştir. Musibetlere müptelâ olmamak için ilahî nizama uymak gerekir. Gelen musibetten kurtulmak için hatasını düzeltmek, bağış dilemek, belânın üzerinden kalkması için yüce Allah'a niyaz etmek lâzımdır.
Bütün bu sıkıntı ve musibetlere rağmen, Peygamber Efendimiz asla ümidini ve inancını kaybetmemiş, daima Rabbine sığınmış ve O'ndan yardım istemiştir. Şiddetten değil, merhametten yana tavır almış ve hiçbir zaman Allah'ın razı olmayacağı çözümlere tevessül etmemiştir.
Hz Ali'ye sorarlar: “Başımıza gelen sıkıntılar imtihan mıdır yoksa ceza mı?” İlmin kapısı cevap verdi: “Allah'a yaklaştırıyorsa imtihandır, uzaklaştırıyorsa cezadır.”
Ebu Hureyre –radıyallahu anh-'dan şöyle rivayet edilmiştir: Allah Rasûlü –sallallahu ve sellem- şöyle buyurdu:«Allah, kim için hayır dilerse ona musibet verir.» Hadisin manası: Eğer Allah kulu için hayır isterse onları kendi nefislerine, mallarına ve çocuklarına vereceği musibetle imtihan eder.
İlgili 19 soru bulundu
Buna göre, peygamberlerin ve evliyaların gördükleri musibetler, belalar, onların iç dünyalarını şiddetli bir imtihan alanına çeviriyor. Başkasının aynı konuda çektiği yüz gramlık sıkıntıya mukabil onlar bin gram sıkıntı çekerler.
Bela kelimesinin sözlük anlamı imtihandır. Musibet ise imtihanın malzemesini teşkil eden sorulardır. Her musibet bir beladır, fakat her bela musibet değildir. Nitekim Kuran'da bela kelimesi güzel imtihan anlamında da kullanılmıştır.
[1] Başta peygamberler olmak üzere Allah, herkesi bir belâ ile imtihan etmektedir. Rabb'imiz, en çok sevdiği kullarını en büyük belâlarla imtihan etmiştir. Bu sebepledir ki geçmişte en büyük belâ ve sıkıntılarla imtihan edilen kişiler, Allah'ın en çok sevdiği kulları olan peygamberler olmuştur.
Allah'ın dünya hayâtında insanoğlunu imtihan ettiği en zor hususların başında can, mal ve evlât gelir.
Dertlerin, belaların gelmesine sebep, günah işlemektir. Fakat, belalar, sıkıntılar, günahların affedilmesine sebep olur. O halde, dostlara, belalar, sıkıntılar çok gelirse günahları kalmaz. [Ama tevbe, istigfar edince de, günahlar affolur.
- Nisa sûresi 79. âyetine göre, peygamberler günah işlemedi ama onlara en büyük belalar geldi; sebebi nedir? - Ayrıca, Peygamberimiz (asm) hadislerinde belaların hangi nedenlerle geleceğini haber vermiş midir? Demek ki belanın en şiddetlisi, Allah Teâlâ'nın çok sevdiği kimselere geliyor.
Bu dünyada doğum, ölüm, tabiî afetler gibi iyi kötü bütün her şey Allah'ın izni ve iradesiyle meydana gelmektedir. Dolayısıyla insana maddî ve manevî zarar veren bütün bela ve musibetler de Yüce Allah'ın izni ve iradesi dâhilinde gerçekleşmektedir.
Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Bismillâhillezi lâ yedurru ma'asmihi şey'ün fil erdi ve lâ fissemâi ve hüves-semi'ul alim duasını sabah 3 kere okuyana, akşama kadar, akşam okuyana da, sabaha kadar hiç bela gelmez.)
Korkulu şeyden kurtulmak ve bir dileğe kavuşmak için Taha suresinin 37. âyetinden [velekaddan] 39. âyetin sonuna [ala ayniye] kadar olan kısım, su geçirmez bir şeye 7 defa sarıp veya içi görünmeyecek şekilde PVC yaptırıp yanında taşımalıdır.
''Bismillâhillezi lâ yedurru ma'asmihi şey'ün fil erdi ve lâ fissemâi ve hüves-semi'ul alim'' duasını sabah 3 kere okuyana, akşama kadar, akşam okuyana da, sabaha kadar hiç bela gelmez. -Korkulu yerde ve düşman karşısında, emin ve rahat olmak için Li ilafi'yi ,Kureyş suresi okumalıdır.
Kazandan beladan korunmak için hangi duaları okumak gerekir? Ayetel Kürsi, Nas Suresi, Felak Suresi bu noktada en çok okunan sureler olarak karşımıza çıkmaktadır. Hadis kaynaklarında da bu surelerin koruyuculuğu ile ilgili çeşitli bilgilere yer alır.
"Kişi daima en sevdiği ile imtihan edilir." şekliyle bir hadis rivayeti bulamadık. Bu ayetlerde insanın en çok sevdiği şeylerden imtihan edileceği anlaşılmaktadır. Şu halde sevdiklerimizle imtihan oluyoruz ve vefat edinceye kadar da imtihan olacağız; unutmamak gerekir ki, imtihan oluyorsak Allah bizi seviyor demektir.
"Dünya insan için bir imtihan sahnesidir, ömür denilen şey de bu imtihanın süresidir. Bu imtihan ömrün sonuna kadar, son nefes çıkıncaya kadar sürer. Neticesi ise burada değil ahirettedir. Bütün imtihanlardan aldığı neticeler değerlendirilecek, başarılı veya başarısız olduğu ilan edilecektir.
İmtihanda da herhangi bir adaletsizlik söz konusu değildir. Allah herkesi durumuna, kapasitesine ve kendi şartlarına göre imtihan eder.
Nitekim bir kişi, ne kadar güçlü bir imana sahipse o kadar şiddetli imtihanlarla karşılaşacaktır. Örneğin, yatağından çok büyük bir güçlükle kalkıp namaz kılan bir kişinin aldığı sevap, sağlıklı bir kişininkinden çok daha büyüktür.
İnsanın canından çok sevdiği bir evlâdını kaybetmesi, kolay dayanılacak bir acı değildir. İnsan böyle bir acıyı düşmanının bile yaşamasını istemez. Onun için atalarımız, “Allah evlât acısını düşmanımın bile başına vermesin” demişlerdir.
İmtihan iki maksatla yapılır: Birincisinde bir kişinin gücünü, bilgisini ve görgüsünü görmek ve bilmek; ikicisinde ise kişinin yapıp etmelerini kendisinin görmesini sağlamak, yaptığı işlerin sonucunu göstermek ve değer biçmektir.
Taftazani, Şerhu'l-Akâid, s. 192, 203, 221-222, 234-235; Watt, s. 108, 110, 118, 128-130, 392). Burada her şeyin kaderde yer aldığı açıklandığı gibi, musibetlerin de önceden kaderle takdir edildiği beyan edilir. Bu durum, Allah'a (CC) göre son derece kolaydır.
Üstelik üzüntü, sıkıntı, dert, elem, keder, Allah'ın sevdiği kullarının boynuna attığı kementtir. İnsan, hep başkalarıyla meşgul olup gaflete düşer. Allahü teâlâ, mümin kullarına dert ve bela vererek, bu gafletten uyandırır, onları başkalarına bırakmaz, sadece kendisiyle meşgul eder.
Hazreti Ali'ye sorarlar: “Başımıza gelen musîbet imtihan mıdır, yoksa ceza mı?” Hazreti Ali şöyle cevap verir: “Eğer başımıza gelen musîbetler bizi Allah'a yaklaştırıyorsa birer imtihandır. Eğer O'ndan uzaklaştırıyorsa, birer cezadır.” Olaya bu yönüyle bakmak gerekir. Musîbetler bizi Allah'a daha da yaklaştırmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri