Domates Ne Kadar Sürede Yetişir? Domatesin uygun iklim ve sıcaklık koşullarına göre yetişme süresi farklılık göstermektedir. Ortalama olarak Mayıs ayında ekilen domates fideleri 60-80 günlük bir sürede yetişir. Havaların sıcak ve ılıman olduğu yerlerde Kasım ayına kadar domates hasat edilebilir.
Domates yılın tüm aylarında tüketilen bir sebzedir. Yaz aylarında açık tarlalarda yetiştirilen domates kış aylarında da korunaklı alanlarda yetiştirilebildiği için kış aylarında da domates tüketilebilir.
Domatesler, açık alanda fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zamanda hasat olgunluğuna gelir. Pazara uzaklık durumuna göre değişik olgunluk devrelerinde hasat edilir. Hasat, havanın kuru ve serin olduğu zamanlarda yapılmalıdır.
Hasat erkenci çeşitlerde iki, orta ve geççi çeşitlerde ise 3-4 defada yapılır. Erkenci çeşitlerde bitki üzerindeki meyvelerin en az ℅60-70' i olgunlaşınca hasada başlanır. Kalan domatesin ℅30-40'ı ikinci hasatta tamamen toplanacak hale gelince yapılmalıdır.
Ortalama olarak domates bitkisi dikimden 7-12 hafta sonra meyveler hasada hazır duruma gelir.
İlgili 21 soru bulundu
Domates fide aşamasındayken ürettiği ilk çiçek demetini, bitki bahçeye nakledilmeden önce kopartılır. Bu uygulamayı yapmak zorundaysanız, tekniğin neden ve nasıl işe yaradığını anlamak önemlidir çünkü çiçekler domateslerin yetişeceği yerdir, neden domates verecek çiçeği kopartasınız.
Domatese genellikle 3 günde 1 su verilir, ancak su ihtiyacı toprak ve hava koşullarına bağlı olarak değişebilir.
Normal şartlarda en sistemli seralarda bile bir domates fidesinden 20 kilogram civarında ürün alınabiliyor ama bizim yetiştirdiğimiz fideden 55 kilogramın üzerinde verim alınabiliyor" diye konuştu.
Tek yıllık bir bitkidir. 5-6 kg domatesten yaklaşık 1 kg salça elde edilebilir. Domates I like sıcak iklim meyvesidir. Soğuklardan çok zarar görür. Sıcaklık -2, -3 °C'ye düştüğünde bitki tamamen ölebilir.
Domateslerin kışın yetiştirilebilmesi için fidanların, eylül ayının sonundan kasım ayının sonuna kadar yetiştirilmesi gerekmektedir. Fideler, ocak ayına kadar sürekli olarak bir yerde muhafaza edilmektedir. Fideler sıcak suyla sulanır ve bulundukları ortamın ısısı 20-22°C olması gerekir.
Rakamlarla domates üretimi
Ülkelerin domates üretimine bakıldığında 2019 yılı itibarıyla 62,8 milyon tonluk üretimi ile Çin ilk sırada, 19 milyon tonluk üretimi ile Hindistan ikinci, 12,8 milyon tonluk üretimi ile Türkiye üçüncü ve 10,9 milyon tonluk üretimi ile ABD dördüncü sırada yer almaktadır.
Dönüm verimi 30-40 ton.
Açık alanda domates yetiştiriciliğinde, büyüme mevsimi boyunca 700 mm'ye kadar sulama yöntemi aracılığı ile su vermek gerekebilir. Açık yetiştiricilikte bitkilerin su ihtiyacının büyük bir bölümü yağmur suyu ile karşılanmaktadır.
Geleneksel tarım yöntemiyle 1 dönüm araziden yılda ortalama 12 ton domates üretiliyor. Topraksız tarım serasında ise 1 dönümden bir yılda 40 tonun üzerinde hasat yapılabiliyor.
Dünyanın En Lezzetli Domatesi / Elazığ Yerli Tohum Domates - YouTube. Verimi az, ömrü kısa olduğu için pek tercih edilmeyen fakat lezzet sınırlarını zorlayan bir domates çeşidi olan Elazığ yerli domatesini tanıyalım. Piyasada bulunması imkansız olan bu domatesi sadece köylüler kendi evleri için yetiştiriyorlar.
Domates Yetiştiriciliği Karlı Mı? Domates yetiştiriciliği, özellikle doğru teknikler ve uygun koşullar sağlandığında oldukça karlı bir iş olabilmektedir. Bunun yanında sadece üretim değil, aynı zamanda hasat zamanı ürünün elde kalmaması için pazar araştırmasının iyi yapılması gerekmektedir.
Domates sıcak ve ılıman iklim sebzesidir. Yetiştirme devrelerinde ısı sıfırın altına (-2,-3 ºC'ye) düştüğünde bitki tamamen ölür. Fidelerin tarlaya dikilmesinde ilkbahar geç donlarının bitmesi gerekir.
Genel olarak ise domates ağacının ömrü 5 ay ile 2 yıl arasında değişkenlik göstermektedir. Bu durum domatesin türüne ve cinsine bağlı olarak farklılık yaratır.
Anavatanı Güney Amerika olan domates, And Dağları'nda Aztekler tarafından keşfedildi. 1500'lü yıllarda Meksika'nın İspanyollar tarafından istila edilmesiyle de “Dünya Turu” başladı.
Kurutulmuş domates, salçalık cinsi domateslerin kurutulmuş şeklidir. Domates yaklaşık %94-95 civarında özünde su ihtiva eder. Bu sebeple kurutma sonucunda yaklaşık 15 kg domatesten 1 kg kuru domates kalmaktadır.
14,95 TL!
Domatesin verimini artırmak için potasyum, magnezyum, kalsiyum ve amonyum nitrat azot içeren gübreler verilmelidir. Potasyum nitrat gübresi domateslerin iri, dolgun, sert ve renkli olmasını sağlar. Magnezyum nitrat gübresi, sebzenin azot eksiğini tamamlar.
Domateste Son Sulama Ne Zaman Yapılır? Açık tarla domateste son sulama hasat zamanına 4-5 gün kala yapılır. Ardından bitki hasadın yapılması için dinlendirilir. Bu dönemde sulama daha fazla sürdürülürse meyvede çürüme ve çatlamalar görülebilir.
Fidelere 4/15 gübresi verirseniz fidelerin daha hızlı büyümesini sağlayacak daha dayanıklı verimi yüksek bir fide elde etmiş olacaksınız.
Bitkinin ilk meyvesi çıkmasıyla beraber sulama daha da önemli hale gelir. Sulama işlemi sabah veya akşam saatlerinde yapılırsa bitki için daha verimli olacaktır. Ayrıca sulama esnasında bitkinin sadece toprağı sulanmalıdır, yapraklarına su gelmemesine dikkat edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri