Boyle gaz kanunu, gazların basınçlarının düştükçe hacimlerinin arttığını; basınçlarının arttıkça da hacimlerinin düştüğünü açıklar. Yüksek basınç altında gaz molekülleri birbirine yaklaşır, yoğunlukları artar ve moleküller arası uzaklık sınırlandığından toplam gaz hacmi azalır.
Kapalı kaplardaki gazların basıncı
Bunları formülle ifade edecek olursak: P.V=n.R.T. Gazlarda basınç, gazın molekül sayısı ve sıcaklığı artarsa artar; gazın bulunduğu kabın hacmi artarsa azalır. R sayısı ise sabit bir sayıdır. Kapalı kaplardaki gazlarda basınç manometreler yardımı ile ölçülür.
1- Eğer sıcaklık sabit ise, gazın yoğunluğu basınçla doğru orantılıdır, hacim ise basınçla ters orantılıdır. Bundan dolayı basınç yükseldikçe yoğunluk artar ve hacim azalır.
T(sabit) iken P.V = Sabit dir. Yani; kütlesi belli bir gazın sabit sıcaklıkta kapladığı hacim, gaza uygulanan basınç ile ters orantılıdır. Ama düşük sıcaklıkta ve yüksek basınçta P.V değerinin sabitliği bozulmaktadır.
Boyle-Mariotte yasası, “kütlesi değişmeyen bir gazın sabit sıcaklıkta basıncı ile hacmi birbiriyle ters orantılı olarak değişir.” şeklinde de ifade edilir.
İlgili 45 soru bulundu
Gazlar sıkıştırılabilir olduklarından, kapladıkları hacim, ortam basıncı ile ters orantılı olarak değişecektir. Boyle gaz kanunu, gazların basınçlarının düştükçe hacimlerinin arttığını; basınçlarının arttıkça da hacimlerinin düştüğünü açıklar.
bu özelliği kullanmak için reklamsız üyeliğe sahip olmanız gerekmektedir. mobil uygulamamızı indirerek reklamsız aboneliğinizi başlatabilirsiniz. gazın hacmi ile üzerindeki basıncın ilişkisini bulmuş bilim adamıdır. basınçla hacim ters orantılıdır. misal basınç yarıya indiğinde hacim iki katına çıkar.
Bir madde yerini boşaltmadığı sürece başka bir madde onun yerini alamaz. Bu nedenle katı ci- sim sıvı içerisine bırakıldığında cismin hacmi kadar yer değiştirir. Belli geometrik şekli olmayan cisimlerin hacmi, sıvılar ve ölçü kapları yardımıyla bulunur.
Fizik kurallarına göre bir madde ısıtıldığında genişler, genleşir. Soğutulduğunda da büzüşür, yani hacmi azalır.
*Kabın hacmi artarsa gaz basıncı azalır.
Bir cismin hacmi ise, cismin içerdiği madde miktarı ile doğru orantılıdır.
Sabit basınçtaki, belli bir miktar gazın hacmi, sıcaklıkla doğru orantılı olarak değişir.
Sıvılar, belli bir şekli olmayan maddelerdir; içine konuldukları kabın şeklini alır, akışkandırlar. Sıvı molekülleri, sıvı hacmi içinde serbest hareket ederler, fakat partiküllerin ortak çekim kabiliyeti, hacmin izin verdiği ölçüdedir. Sıvılar sıkıştırılamaz. Sıvının hacmi, onun sıcaklık ve basıncına bağlıdır.
Yorum : Bir hava kütlesinin uyguladığı basınç, direkt olarak o hava kütlesinin yoğunluğu ve sıcaklığı ile orantılıdır. Yoğunluk, hacim ve kütle ile ilişkilidir. Eğer hava kütlesi sabitse, hacim arttıkça yoğunluk azalır, yoğunluk arttıkça hacim azalır. *Kapalı bir hacimde basınç arttıkça yoğunluk artar.
Özetle atmosferde yükseldikçe basınç azalır, suda derine gittikçe artar bunun sonucu olarak da balon yükseldikçe hacmi artar, suda derine gittikçe hacmi azalır.
Sıcaklık arttıkça hacim artar ve yoğunluk azalır.
Hacim V sembolü ile gösterilir. Maddelerin hacimleri sıcaklık ve basınca bağlı olarak değişebilir.
Su moleküllerini bir arada tutan hidrojen bağları bu kristal kafeslerin oluşmasını sağlar. Bu formu alırken moleküller sıvı hale göre daha çok hacim kaplar, bu yüzden aynı miktardaki buzun hacmi sıvı halinden daha fazla olur.
Eğer hisse arttığı halde hisse hacmi düşüyorsa, bu hisseye olan talebin azaldığı yani artık hissenin fiyatının doygunluğa ulaştığı anlamına gelir.
formülüne göre kütle artarsa hacim artar, özkütle değişmez. Sıcaklığı azaltılırsa hacim azalır, özkütle artar.
Bir sıvı neredeyse sıkıştırılamayacak akışkanlıktadır yani bulunduğu kabın şeklini alır. Fakat basınçtan bağımsız olarak, (neredeyse) sabit bir hacimde kalır. Eğer sıcaklık ve basınç sabitse, belli bir hacmi vardır.
Gaz molekülleri daha hızlı hareket ederken, pistona da daha fazla çarpmaya başlarlar. Çarpışmaların sıklığının artması, pistonu, dış basınca karşı olarak dışarıya doğru iter ve bunun sonucunda gazın hacmi de artar.
1 atm ise 760 torr (760 mm Hg) veya 101.325 kPa'dır. V= 22.711 L olarak hesaplanmıştır.
Boyle yasasına göre, sıcaklıklar sabit tutulduğu sürece, belirli ölçüde alınan bir ideal gazın hacmiyle basıncının çarpımı sabittir.
Çekme ve itme kuvvetlerinin ortaya çıkmadığı ve belli bir basınç bölgesinde Boyle-Mariotte Yasasının geçerli olduğu yani gazın ideal davrandığı sıcaklığa Boyle sıcaklığı adı verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri