Yüksek tansiyon, damar sertliği, ritim bozukluğu, çarpıntı gibi durumlarda kullanılabilir. Antialerjik, bağışıklık baskılayıcı, iltihap kurutucu olarak kullanılan ilaç grubudur. Düzenli ve uzun süreli kullanımında vücutta ödem birikmesine, su toplamaya sebep olarak kilo artışına neden olabilir.
Kalıtım: Yüksek tansiyonlu kişilerin yaklaşık %60'ında ailede de tansiyon yüksekliği söz konusudur. Aşırı kilo: Aşırı kilosu olanların yaklaşık %40'ında yüksek tansiyon görülmektedir.
Her ilaç gibi tansiyon ilaçlarının da yan etkisi vardır. Ancak bu yan etkiler çoğu zaman hastanın hayatını tehdit etmez, basit bazı tedbirlerle giderilebilir. Yani genel olarak oldukça emin ilaçlardır. Belli başlı yan etkileri, baş ağrısı, halsizlik, öksürük, bacaklarda şişme ve nadiren kaşıntı yapmalarıdır.
Bu nedenle Paroksetin (Paxil), sertralin (Zoloft) ve sitalopram (Celexa) içeren SSRI'lar, beyindeki serotonin miktarını artırarak çalışır. Ancak, serotonin iştah ve kiloyu kontrol eden biyolojik ve nöronal mekanizmalarda da rol oynar. Bu yüzden iştah mekanizmasındaki etkisiyle kilo aldırıcı etkiye sahiptir.
İlgili 37 soru bulundu
Tansiyon ilacını her gün alın.
O nedenle ilacınızı almayı unutursanız tansiyonunuz hemen yükselecektir. Tansiyon ilaçları gün aşırı alınamaz!
Doğru: Tam tersine tansiyon ilacı kullanılmazsa böbrekler hasarlanıyor. Böbrek yetersizliğinin en önemli nedenlerinden biri hipertansiyondur.
Anripsikotik İlaçlar
Bu ilaç türü iştah açıcı özelliğe sahiptir ve bu sayede kullanıcıların kilo alması sağlanır. Bu ilaçlara örnek olarak klorpromazin, klozapin, haloperidol, olanzapin ve risperidon verilebilir. Bu ilaçlar mutlaka uzman doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Orlistat, lorcaserin, liraglutid, fentermin-topiramat gibi direkt zayıflatmaya yönelik ilaç çeşitleri bulunmaktadır. Bunlara ek olarak; antidepresanlar, antidiyabetikler, antiepileptikler de zayıflamaya yardımcı olabilmektedir.
Bugün kullandığımız tansiyon düşürücü ilaçların olası yan etkileri, yüksek tansiyonun vücuda (kalbe, beyne ve böbreklere) vereceği hasarın yanında çok çok önemsizdir. Çünkü hipertansiyonu tedavi etmezsek kalp krizi, felç ve ölüm riski çok yüksektir.
Tansiyonunuz normal değerlere ulaştıktan sonra tedaviyi bırakmanız kan basıncının tekrar yükselmesine yol açacaktır. Bu yüzden tedavinizle ilgili her konuyu mutlaka doktorunuza danışın” diyor.
Kan damarlarının genişlemesini sağlayan, böylelikle damar duvarlarına karşı kanın basıncını azaltan bir ilaç grubudur. Bu durum, kanın daha rahat akmasını ve kalbin daha etkili pompalamasına olanak tanır.
Yüksek tansiyon rahatsızlığı bulunanlarda görülen belirtilerden biri de özellikle ayak, bacak, el ve kol gibi vücudun uç bölgelerinde meydana gelen şişkinlik.
Her bir kilo kaybının sistolik ve diastolik kan basıncında 1.6/1.1 mmHg düşüş olmaktadır. Daha fazla kilo verme ile kan basıncında daha belirgin düşüşler sağlanabilmektedir. Kilo verme konusunda en önemeli faktörlerden birisi fiziksel aktivitedir.
Ödem ve sıvı volümünün artması hipertansiyona zemin hazırlar.
Kilo aldırıcı protein içeren et, tavuk, balık ya da kuru baklagil yemekleri kilo aldırıcı programın olmazsa olmaz protein kaynaklarıdır. Ceviz, fındık, badem, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir gibi kilo aldırıcı gıdalar ara öğünlerde önerilen miktarlarda tüketilmelidir.
B12 vitaminin kilo alma ve kilo verme konusunda doğrudan bir etkisi bulunmamaktadır.
Protein bar gibi lif ve protein oranı yüksek gıdaların tüketimi yüzü dolgunlaştırır. Yüksek oranda protein ve lif alınırsa kasların gelişebilmesi mümkün olur. Buna ek olarak karbonhidrat tüketimi de yüzün kilo almasını sağlar. Ancak karbonhidrat tüketimine dikkat edilmelidir.
Evlendikten sonra düzenli yeme döneminin başlaması veya sigarayı bırakınca iştahın artması da kiloyu artıran olaylardır. Aşırı alkol, depresyon ve bazı psikolojik sorunlar, emeklilik ve gece vardiyasında çalışmak gibi, bazı sosyal ve psikolojik nedenler kilo alımında önemli etkenlerdir.
Aşırı kilo alma genellikle enerji alımı ve harcaması arasındaki dengesizlikten kaynaklanır. Ayrıca hareketsizlik, hormonal sorunlar, bazı hastalıklar, genetik faktörler ve bazı ilaçlar aşırı kilo alımına neden olabilir.
Bireyde göbek yağlanmasının en büyük nedenlerinden biri de yeterince egzersiz yapmamak sonucunda ortaya çıkmaktadır. Özellikle karın egzersizlerini mutlaka düzenli bir şekilde yapmalı ve yediğimiz besinlerin içerisinde yer alan fazla enerjiyi depolanmasına izin vermeden vücudumuzdan uzaklaştırmalıyız.
Gerginliği azaltana kadar tansiyon ilacı kullanabilirsiniz. Bu hastalarda tansiyon genellikle bir süre sonra belki de yıllar sonra kalıcı olabilir. Başka bir hastalık nedeni ile kullanmak zorunda kaldığınız ilaç tansiyonu yükseltiyorsa ve alternatifi yoksa ilacı kullandığınız sürece tansiyon ilacı alabilirsiniz.
Ancak hipertansiyon tedavisi ömürboyudur, tedavide kullanılan ilaçlarla kan basıncı normal sınırlara düşer, ancak tedavi kesilirse kan basıncı yine eski değerlerine ulaşacaktır, bu nedenle tedaviye ara verilmemelidir, en az yılda bir kez doktora kontrole gidilmelidir.
Eğer tansiyon 140/90'dan yüksekse o zaman ilaç tedavisi devreye giriyor. İlaç tedavisinin amacı tansiyonu 140/90 değerlerinden daha aşağıda tutmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri