Başrol oyuncusu veya basitçe başrol, bir filmin, televizyon dizisinin veya tiyatro oyunun başkahramanı rolünü oynayan kişidir. Baş kelimesi aynı zamanda eserdeki en büyük role atıfta bulunur ve başrol oyuncusu tipik olarak sürekli bu tür rolleri oynayan bir kişiye de denilebilir.
Her iki durumda da, karakter oyuncularının rolleri, kısa süreli yardımcı oyunculardan veya diyalogları olmayan figüranlardan daha önemlidir. Karakter oyuncuları aynı zamanda oynadıkları filmlerde başrol de olabilir. Terim, tiyatrodakilerin aksine, öncelikle televizyon ve film oyuncularını tanımlamak için kullanılır.
Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? Türk Dil Kurumu'nun sözlüğüne göre Figüran; “Genellikle tiyatro ve sinemada, konuşması olmayan veya konuşması çok az olan rollere çıkan kimse” olarak tanımlanıyor.
Yardımcı oyuncu, bir oyunda veya filmde başrol oyuncusunun altında, daha küçük bir rol oynayan oyuncudur.
Erkek oyunculara aktör denir. Not: Bazı kaynaklarda aktör ile aktris kelimesi eş anlamlı olarak gösterilse de bu yanlıştır. Çünkü aktris kelimesi kadın oyuncu anlamına gelir.
İlgili 22 soru bulundu
Aktrist kelimesi, bir karakteri canlandıran oyuncu olarak ifade edilebilir.
ana karakterin arkadaşı olur genelde. abi yaparsın edersin, der durmadan. artık figuran kelimesi yerine kullanılan ibare. figüran rencide ediyormuş.
OYUNCU, tiyatro, sinema, dizi ve reklam filmleri gibi yapım alanlarında rol alarak performans sergileyen kişidir. Oyuncular, yönetmenin verdiği rolü canlandırmak, karakterlerini yaratmak ve performanslarını sahnede veya kamerada sergilemek için hazırlık yaparlar.
CAST (i) – OYNAYANLAR – Genel olarak, bir filmde rol yapan kişiler. Bütçe (BUDGET) ve döküm (BREAKDOWN) formlarında kast, sözlü rolü olanları (SPEAKING PARTS) belirtir, figüranlar (EXTRAS) bu tanıma girmez.
Figüran, filmlerde, dizilerde, televizyon programlarında, tiyatro oyunlarında, müzikallerde, opera veya bale gösterilerinde sahne üstünde görünen; hiç konuşmayan ya da çok az konuşan (sahne sanatlarında dans etmeyen, şarkı söylemeyen) kişidir.
Bir filmde veya tiyatro eserinde başrolü canlandıran kadın oyuncu, başaktris, primadonna anlamına gelir. Bu kelime genellikle baş oyuncu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı başoyuncu şeklinde olmalıdır.
Kardeşlerim, NGM imzalı, ilk bölümü 20 Şubat 2021 tarihinde yayımlanan, yönetmenliğini Serkan Birinci'nin yaptığı, senaryosu Gül Abus Semerci tarafından kaleme alınan dram, gençlik ve romantik türündeki Türk televizyon dizisidir. Başrollerinde Celil Nalçakan, Cüneyt Mete, Simge Selçuk ve Yiğit Koçak yer almaktadır.
FORVET: Gol atmak için rakip kaleye en yakın konumda bulunan oyunculara denir. Hücum oyuncusu olarak da adlandırılır.
En ileri uç pozisyonunda oynayan futbolcular için kullanılır. Santrafor olarak da bilinir fakat TDK'de yazılışı santrfor olarak kabul edilmiştir. İngilizce centre forward (orta ileri) kelimesinden Türkçeye girmiştir.
Aktör: Erkek tiyatro sanatçısı.
Oyuncu (aktör veya aktris), dramatik bir yapımda rol alan ve sinema, televizyon, tiyatro veya radyoda bir karakteri canlandıran sanatçı. Aktör kelimesi Antik Yunancadaki ὑποκριτής (hypokrites) kelimesinden gelmektedir.
Orta Oyuncu
3 numaradan oynayan ve kısa, kurşun paslarla hücum eden oyunculara denir.
3 Orta oyuncu: Kurşun pas denilen hızlı ve fazla yüksek olmayan paslara hücum eden oyuncudur. Aynı zamanda karşı takımın hücumlarında da blokta her iki yandaki oyuncuya yardım eder.
Artist, sanatçı veya sanatkâr, sanat ile uğraşan kişi. Edebiyat, müzik, resim ve daha birçok farklı sanat dalı ile uğraşan kişiler için kullanılan ortak ad. İsim hali sanat, yaratıcılık, ressamlık, ustalık, hüner, beceri gibi anlamları ifade eden art kökünden türetilmiştir.
Sinema filmlerinde ve tiyatro oyunlarında rol alan kadın oyunculara aktris denir. Bu kelimenin ''aktrist'' şeklinde yazılması yanlıştır.
Tiyatro sahnesinin gerisinde bulunan, oyuncuların hazırlıklarını yaptıkları ve sahneye çıkış için bekledikleri bir kısımdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri