Bu kemikler yüzeyleri geniş yapıya sahip özelliği ile öne çıkar. Aynı zamanda yapıları her ne kadar ince olsa bile, oldukça güçlü bir yapıları bulunur. Diğer yandan esnek bir tasarımı vardır ve böylece kolay hareket etme imkanı sağlar.
Os breve (kısa kemikler): Bu kemikleri boyu ve eni birbirine yakındır. 3. Os planum (yassı kemikler): İki tabaka kompakt kemik ve aralarındaki ince spongioz kemik tabakasından oluşurlar. Yassı kemikler genellikle koruma fonksiyonuna hizmet ederler ve kafa kemiklerinin bir kısmı bu tiptedir.
Yassı kemikler (Ossa plana) : İnce ve kavisli kemiklerdir. Kafa tası kemikleri, kaburgalar, kürek kemikleri ve göğüs kemiği yassı kemiklerdir. kemiklere (Ossa pneumatica)'de örnek teşkil ederler. bulunan kemiklerdir.
Kafatası kubbesi kemikleri (alın kemiği, duvar kemiği, Ģakak kemiği, artkafa kemiği), kaburgalar, kürek kemiği, göğüs kemiği ve kalça kemikleri yassı kemiklerdir.
İlgili 38 soru bulundu
Yassı kemikler: Sternum, skapula ve kaburgalar yassı kemiklerdir.
Kafatası kemikleri, kürek kemikleri, kalça kemikleri ve kaburgalar yassı kemiklerdir. Yassı kemikler; göğüs, kafatası, kürek ve kaburga kemiklerinden meydana gelmektedir.
Kafatası, kaburga, leğen, kürek kemikleri yassı kemiklerdir.
Köprücük kemiği veya klavikula , yaklaşık 6 inç (15 cm) uzunluğunda ince, S şeklinde uzun bir kemiktir.
Substantia spongiosa yani süngerimsi kemik maddesi ise kısa, yassı kemiklerde (örneğin omur gövdeleri) bulunan ince, narin trabeküllerden oluşur.
Örneğin; ön kol, dirsek, pazı, uyluk, kaval, baldır ve parmak kemikleri uzun kemiklerdir.
Dört köşeli yassı bir kemiktir. Alın kemiğinin hemen altında orta hat üzerinde karşılaşır ve burun çıkıntısını oluşturur.
Uzun Kemikler: El tarak, el parmak, pazı, ön kol, dirsek, ayak tarak, ayak parmak, uyluk, baldır ve kaval kemikleridir. Yassı Kemikler: Kafatası, kaburga, göğüs, kalça ve kürek kemikleridir. Kısa Kemikler: Ayak bilek, el bilek ve omurgayı oluşturmakta olan omur kemikleridir.
Uzun kemikler: Boyu kalınlığından daha fazla olan kemikler bu gruba girer ve genellikle silindir şeklindedir. Uzun kemikler kol ve bacak kemikleridir. En uzun kemik ise uyluk kemiğidir. Yassı kemikler: Bu kemiklerin genişliği uzunluklarından ve kalınlıklarından daha fazladır.
El ve ayak bileklerindeki kemikler, omurlar vücudumuzda- ki kısa kemiklerdir. Yassı kemikler: Yassı ve geniş yüzeyli kemiklerdir. Göğüs kafesi, kalça kemikleri, kafatası kemikleri, kaburga kemiği, kürek kemiği vücudumuzdaki yassı kemiklerdir. Kemikleri birbirine bağlayan yapılara eklem denir.
Organizmada gerçek anlamda destek görevi yapan dokudur. Ayrıca organizmanın kalsiyum depolarıdır. Kalsiyum bakımından doymuş olduklarından serttir. Sert olmalarına rağmen kıkırdak dokusundan farkları damar içermeleridir.
Köprücük kemiği, omuz eklemini göğüs kafesine bağlayan S şeklindeki kemiktir. Kürek kemiğini göğüs kafesine bağlayarak stabilizör görevi gören kemik; sağlıklı omuz yapısı için olmazsa olmaz parçalardan biridir.
Scapula (kürek kemiği): Sırtta bulunan, üçgen şeklinde, 2 yüzlü, 3 kenarlı, 3 köşeli yassı bir kemiktir. bulunan büyük çıkıntıya spina scapulae denir.
Köprücük kemiği gövdenin ön yüzünde kürek kemiğini göğüs kafesine eklemleyen önemli bir stabilizatör kemiktir. Yukarıdan bakıldığında S şeklindeki yapısı boyun ve omuz bölgesindeki farklı kas gruplarının tutunmasına imkan sağlar.
İnsandan insana değişmekle birlikte yaklaşık 15 santimetre olan köprücük kemiği; yatay bir şekilde yerleşmiş tek uzun kemik olma özelliği taşımaktadır. Köprücük kemiği omuz ile göğüs (iman tahtası olarak bilinen bölge) arasında bulunan boyun bölgesinde yer almaktadır.
Eklem çeşitleri arasında oynar eklemler şu şekildedir: Alt çenede ,omuz- dirsek- bilek, el parmak, kalça, diz, bilek-ayak parmaklarında bulunur.
Omurga kanalında omurilik bulunur. Omurgayı meydana getiren omur kemikleri birbirlerine yarı oynar eklemlerle bağlanmıştır. Sadece sağrı ve kuyruk sokumu omurları aralarında oynamaz eklemler bulunur.
22 adet kemiğin birbirleriyle eklemler yaparak oluşturduğu kafa iskeletinin bütününe cranium denilir. Bunlara 1 adet hyoid kemik ile 3 çift kulak kemikçikleri de ilave edilirse toplam 29 adet olurlar.
phalanx, çoğ. phalanges), çoğu omurgalının ellerinde ve ayaklarındaki parmaklarda bulunan kemiklerdir. Primatlarda, el ve ayak başparmaklarında iki falanks, diğer parmaklarda ise üç falanks vardır. Parmak kemikleri uzun kemikler olarak sınıflandırılır.
Kemikler, omurgalıların iç iskeletinin ayrılmaz bir parçası olan sert organlardır. Vücudun yapısına destek sağlamak, kaslarla etkileşim yoluyla hareketi kolaylaştırmak ve hayati iç organların etrafında koruyucu kılıflar oluşturmak gibi birçok önemli işleve hizmet ederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri