Genellikle 20 – 50 yaş aralığında sıklıkla yaşanan hemoroid rahatsızlığı için kolay bir tedavi yöntemi olan lazerle hemoroid tedavisi oldukça sık tercih edilmektedir.
Ayrıca, tıbbi tedaviye rağmen sürekli kanaması olan hastalarda da cerrahi seçeneğin düşünülmesi gerekiyor. Hemoroid kimlerde görülür? Hemoroid teorik olarak herkeste olabilir ancak çocuklarda makat bölgesindeki bağ dokusu daha sağlam olduğundan ve 18 yaşından önce doku yıpranması olamayacağından hemoroid görülmez.
Anal kanalda bulunan toplardamarlar hemoroid olarak tanımlanır. Toplardamarların genişlemesi ya da şişmesiyle birlikte kişide kanama, ağrı ve / veya kaşıntı gibi belirtilere yol açar. 20 yaşından önce nadiren görülen hastalık çoğunlukla 45 ila 65 yaş arasındaki kişilerde görülür.
Hemoroid Kaç Yaşında Görülür? Çocukluk çağı dâhil her yaş grubunda rastlanmakla birlikte, hemoroid hastalığının yoğunlaştığı yaş grubu 20-40 yaş arası genç erişkinlerdir.
Birinci ve ikinci evre hemoroidler çok mecbur kalmadıkça ameliyat gerektirmez. İlaç tedavisi ve diyet programı ile kontrol altına alınabilir. Üçüncü ve dördüncü evre hemoroidler ise ameliyat aşamasına gelmiş kabul edilir.
İlgili 38 soru bulundu
Ağrısız bir işlem olduğundan dolayı ameliyat esnasında narkoz uygulanmasına gerek duyulmaz. Ancak hastanın konforu açısından spinal anestezi veya genel anestezi uygulanabilmektedir.
Hemoroid ameliyatından sonra çeşitli komplikasyonlar görülebilir. Bunlar anüsten kan gelmesi, tromboze hemoroid oluşması, anüste fissür oluşması(özellikle ligasure ile ameliyatta) gibi durumlardır. Bazen spinal anestezi sonrası işeyememe sorunu olabilir.
Yani bebeklerde ve çocuklarda da hemoroid görülmesi mümkündür. Ancak bebeklerde ve çocuklarda hemoroid görülme riski yetişkinlere kıyasla çok daha azdır. Hemoroid genellikle ıkınma sırasında, dışkının makat dokularına baskı yapması sebebiyle ortaya çıkmaktadır.
Hemoroid Neden Olur? Hemoroid 45-65 yaş arası yetişkinlerde sıklıkla görülür. Kronik kabızlık veya ishal, dışkılama sırasında gerilme ve tuvalette uzun süre oturma gibi problemlerden dolayı basur oluşabilir.
Her yaşta görülebilen bir hastalıktır. Hemoroid hastalığı hem erkeklerde hem de kadınlarda oldukça sık görülür. Bazı hastalarda ailede diğer şahıslarda da hemoroidal hastalık bulunma öyküsü olabilir.Yani genetik yatkınlık söz konusu olabilir.
Hemoroid tedavisi şikayetleri gidermek için yapılır. Tedavi edilmezse hastalık ilerler, şikayetler artar. Kanama bu hastalarda önemli bir şikayettir. Tedavi edilmezse can sıkıcı kanamalar sürer gider; çok miktarda kan kaybı olduğunda, kansızlık gelişebilir.
Hemoroidal hastalık hiçbir zaman kansere çevirmez.
Ancak kolon kanserinin bulguları hemoridal hastalıkla çok karışır. Hastalar bu nedenle yıllarca hemoroid olduğunu düşünebilirler. Bu nedenle rektal kanaması olan her hastada mutlaka kolon kanseri ayırıcı tanısı yapılmalıdır.
Bu durum genellikle birkaç hafta içerisine kendi kendine düzelir. Bu düzelmenin görülmesi için kişinin asitli, baharatlı, acı tatlardan uzak durması ve gerekiyorsa sıcak oturma banyosu yapması önerilir.
Bu yapı, kişinin dışkısını tutmasına yardımcı olur. Ancak hemoroid varlığında bu doku parçaları, şişebilir, dışa doğru sarkabilir, kanayabilir, ağrı ve acıya yol açabilir. Çoğunlukla orta yaş grubunda görülen bu rahatsızlık nadiren 20 yaşından küçüklerde de görülebilir.
Uzun süreli kabızlık, ishal, tuvalette uzun ıkınmak ve oturmak, koltukta uzun süre hareketsiz oturmak, tuvalet ihtiyacını sık sık ertelemek, yetersiz hijyen, hemoroidal damarların askı ve destek dokularının gevşek olması ve ailesel nedenlerle hemoroid oluşur.
Hemoroid kendi içinde evrelere ayrılan ve ilk evresinden son evresine kadar mutlaka müdahale edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Hastalığın ilk evresinde bir iyileşme kat edilmez ise hastalık bir sonraki evreye geçer ve geri dönüşü olmayan bir yola girebilir.
Pek çok kişinin çekinip doktora başvurmadığı hemoroid, kolaylıkla tedavi edilebiliyor.
Hemoroid hastalığından mustarip kişiler ağrı ve kanama şikâyetleri dolayısı ile cinsel ilişkiden kaçınabilmektedir. Hemoroid hastalığının derecesine göre cinsel ilişki performansı veya cinsel ilişki isteğini etkileyebildiği bilinmektedir.
Makatta ve dışkıda parlak kırmızı kan, makatta şişlik, kaşıntı, akıntı hissi basurun yani hemoroidin belirtilerindendir. Hemoroid tedavisinde öncelikle bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesine, kabızlığın giderilmesine, bol lifli gıdaların tüketilmesine ve sıcak duş uygulamasına başvurulur.
Hemoroid: Basur hastalığı anal bölgede damarların gelişmesine bağlı olarak meme yapar. Bu memeler içerisinde iltihaplanma gözlenir. Dolayısıyla bunlar da makatta akıntı ve kötü kokuya dönüşür.
Basur memesi patlarsa kişiye ağrı ve acı verebilir. Bir başka deyişle tromboze basur olarak tabir edilen bu meme kişilerin rahatsız olmasına neden olur. Basur memesinin patlaması ile her dışkılamada kanama oluşması hastada kansızlığa sebep olmaktadır.
Sıklıkla dış basurla karıştırılan anal hematom (makatta pıhtı toplanması) kendiliğinden küçülerek kaybolur ancak hemoroid için bunu söylemek mümkün değildir. Anal hematom gibi fazla ıkınmakla ortaya çıkan tromboze hemoroid de 2-4 haftada büyük oranda kendiliğinden küçülür.
Ameliyatsız hemoroid tedavisi ya da lazerle hemoroid tedavisi, hastalarda kesi yapılmadan sonuçlandırılmaktadır. Lazer ışınları hemoroid oluşumunun gerçekleştiği bölgeye girerek şişen damara müdahale eder. Lazer yolu ile bu damar içerisinde bulunan hemoroid pakesi yakılarak yok edilir.
Ameliyat için genellikle tercih edilen anestezi türü belden iğne yapılarak belden aşağısının uyuşturulması (spinal anestezi) yöntemidir. En çok ağrı şikayeti hissedilebilecek dönem ameliyat ve ameliyattan sonraki ilk birkaç saattir. Spinal anestezi ile bu 3-4 saatlik dönem ağrsız, oldukça rahat bir şekilde atlatılır.
Örneğin ameliyat sonrası devam eden kabızlık ve ıkınma durumu gibi. Kısacası Hemoroid yeterli tedavi sonrası tekrarlamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri