Bu durumda iç hemoroid belirtileri arasında kanama, kaşıntı ve ağrı şikayetlerine ek olarak makatta akıntı, ıslaklık, makat içerisinde dolgunluk ve rahatsızlık hissi de oluşabilir.
Hemoroid: Basur hastalığı anal bölgede damarların gelişmesine bağlı olarak meme yapar. Bu memeler içerisinde iltihaplanma gözlenir. Dolayısıyla bunlar da makatta akıntı ve kötü kokuya dönüşür.
Fistül dışında, kronik anal fissürlerde (makat çatlağı), kondilom adı verilen siğillerde ve hemoroid hastalığında da makatta akıntı ortaya çıkabilmektedir. Akıntının nedeninin ortaya konulması ve tedavi planlaması için hekim muayenesi şarttır.
Makatta akıntının birçok sebebi olabilir.
Hemoroidal hastalığa bağlı anal ıslaklık, anal fissüre bağlı kanama, anal fistüle bağlı irinli-kanlı akıntı bunların en sık görülenleridir. Anal inkontinens derecesine bağlı olarak iç çamaşırda kirlenmeye sebep olabilir.
Aynı şekilde basur yani hemoroid hastalığı sırasında meydana gelen akıntılar da makatta ıslaklık hissine neden olabilir. Makatta ıslaklık hissi eğer hemoroid hastalığı sebebiyle ortaya çıkmışsa bu belirtiye farklı şikayetler de eşlik edebilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Anal fistül, anal kanal ve anüsün dış tabakası ve anal kanal arasında anormal tünel gelişmesi ve bu tünelde kronik inflamasyon gelişmesidir. Bu tünelden sıklıkla beyaz iltihabı akıntı olur ve anüs derisini irrite eder ve kaşıntı ve rahatsızlık yapar.
Makatta ve dışkıda parlak kırmızı kan, makatta şişlik, kaşıntı, akıntı hissi basurun yani hemoroidin belirtilerindendir. Hemoroid tedavisinde öncelikle bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesine, kabızlığın giderilmesine, bol lifli gıdaların tüketilmesine ve sıcak duş uygulamasına başvurulur.
Makat apsesi tedavi edilmediğinde sürekli ilerleme gösteren, makat bölgesinde başka sorunlara neden olabilecek ciddi bir hastalıktır. Makat apsesin ameliyatsız yöntemlerle geçmesi, iltihap kanallarının (anal fistül) kendiliğinden kapanması mümkün değildir.
Proktoloji bölümü, tıp alanı içerisinde yer alan, makat bölgesi ve makat hastalıkları ile ilgilenen bölüme verilen isimdir. Proktoloji doktoru terimi ise bu bölüm içerisinde uzmanlaşmış Genel Cerrahları ifade etmek için kullanılmaktadır.
Çünkü iltihabi süreçler dışkıda alışılandan fazla mukusa neden olur. Bu durum kalın bağırsağa patojen yerleşimini hızlandırır ve hastalanma riskini artırır. Ayrıca ishal ve kabızlık gibi normal dışkılama rutinindeki ani değişiklikler de mukus artışına neden olabilir.
Dışkılama sırasında makat bölgesinde ağrı ile başlar, daha sonra kızarıklık, şişlik ve sıcaklık artışı gibi belirtiler ortaya çıkar. Hastalar ayrıca ateş , terleme, halsizlik ve makattan iltihap şeklinde akıntı olduğunu söylerler.
Anüs bölgesini nemlendiren, savunma mekanizması özelliği olan salgı yapan 4-6 adet tükürük bezi benzeri salgı bezi vardır. Bu salgı bezlerinin salgısının aktığı delik tıkanırsa salgı içeride birikir biriken bu salgı mikroplanarak iltihaba neden olur.
En yaygın bilinene ilaçlar; Daflon Tablet, Doxium Tablet, Venorouton Tablet, Kortos fitil, proktoglivenol anal krem, proktolog fitil ve krem. Bu ilaçlardan da beklentiniz mantık dahilinde olmalıdır. Bu ilaçlar hemoroidi iyileştirmez ama var olan şikayetlerinizin azalmasını sağlayabilir.
En sık görülen belirtiler kaşıntı ile birlikte makat etrafında kızarıklık, kepeklenme, sulanma, yanma ve deride kalınlaşmadır. Bu belirtiler zamanla popoya, cinsel organa ve kasık bölgesine yayılabilir. Toplumda %3-5 oranında görülür. Her yaş grubunda olabilir.
Ağrılar özellikle dışkılamadan sonra artar ve saatlerce, hatta gün boyu sürer , dayanılmaz olur . Kanama nadirdir ve kağıda bulaşır tarzdadır hemoroidlerdeki gibi püskürür tarzda değildir. İyice kronikleşmiş fissürlerde bazen iltihabi veya pis kokulu sarı akıntı da olabilir.
Yaygın belirtisi dışkı yapıldığı an yaşanan ağrı olarak bilinen anal fistül; anüste şişlik, kızarıklık ve iltihaba da sebebiyet verir. Genel olarak anal fistül belirtileri şunlardır: Anüste dışkı yapıldığı an ve otururken meydana gelen ağrı Anüste şişlik, kızarıklık ve iltihap.
Hastalığın erken evresinde bol sıvı alımı, diyet, ağrı kesiciler, steroid içeren fitiller ve kremler etkilidir. Ayrıca 'oturma banyosu' denilen sıcak su banyosunun yanı sıra kabızlığı olan hastalarda lifli gıdaların tüketilmesi, şikayetlerin azalmasını sağlar.
Dış Basur Kendiliğinden Geçer mi? Sıklıkla dış basurla karıştırılan anal hematom (makatta pıhtı toplanması) kendiliğinden küçülerek kaybolur ancak hemoroid için bunu söylemek mümkün değildir. Anal hematom gibi fazla ıkınmakla ortaya çıkan tromboze hemoroid de 2-4 haftada büyük oranda kendiliğinden küçülür.
Muayenede sizden sedyenin üzerinde, dizleriniz üstünde öne eğilmiş, alnınız ve dirsekleriniz yere değecek vaziyette (diz-dirsek pozisyonunda) durmanız istenir. Dış hemoroid yastıkçıklarının ve makat çatlaklarının görülmesi için anal bölge etrafındaki derinin hafifçe yanlara doğru çekilmesi yeterlidir.
Anal apse neden olur? Anal apsenin oluşması salgı bezlerindeki bozulmalar dolayısı ile olsa da hastalığın oluşumunu kolaylaştıran kronik ishal, crohn hastalığı, kalın bağırsak hastalıkları, şeker hastalığı, tüberküloz, makat bölgesinde yaralanma ve tahriş ve cerrahi girişimler anal apseye neden olabilmektedir.
Anal fistüller tedavi olmaksızın kendiliğinden kapanması çok nadirdir. Tedavisi cerrahidir. Cerrahi tedavi genel anestezi altında yapılır.
Belirgin bir lokal enfeksiyon varsa reçeteye bir de oral antibiyotik eklenmelidir. Enfeksiyonun baş belirtisi ateş ve üşüme nöbetleri hemoroidlerde soyulma yaraları ve akıntılar ve şiddetli ağrıdır. Merhemler, hastaların ihtiyaç talebine göre günde 2 - 6 kez uygulanır.
Hemoroid hastalığında posalı beslenme oldukça önem taşımaktadır. Gerekli posalı gıda alımına başlanan ilk günlerde bağırsaklar bu düzene alışık olmadığı için, gaz ve karın ağrısı şikayeti olabilir.
Proctolog ve Procto Glyvenol ismindeki iki ilaç aynı etken maddeye sahiptir. Kaşıntıyı ve şişliği indirebilen bu ilaçlar, bayanlar en iyi hemoroid kremi olarak gösteriliyor. Reçetesiz olarak satılan bu ürünler bölgesel olarak rahatlama sağlayan anestezik maddeler içerir.
Şişen Basur Memesine Ne İyi Gelir? Basur tedavisi uygularken krem kullanmak, sıcak su banyosu (dirseğinizi yakmayacak sıcaklıkta) yapmak veya egzersizler yapmak şişen basur memesinin inmesine katkı sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri