Hastalığın erken evresinde bol sıvı alımı, diyet, ağrı kesiciler, steroid içeren fitiller ve kremler etkilidir. Ayrıca 'oturma banyosu' denilen sıcak su banyosunun yanı sıra kabızlığı olan hastalarda lifli gıdaların tüketilmesi, şikayetlerin azalmasını sağlar.
Özellikle lifli yiyecekler ile zeytinyağlı yemeklerin tüketilmesi basurun geçmesi için oldukça önemlidir. Beslenme düzeninin dengeli olması gerekmektedir. Bunun yanında basurun erken dönemlerinde oturarak sıcak su banyosu yapılması basurun geçmesinde oldukça etkili olmaktadır.
Basurun etkili olduğu makat bölgesinde kaşınma, yanma ve tahrişi önlemek adına her öğünde doğal probiyotik içeren ev yoğurdu tüketilmelidir. Ayrıca yoğurda ek olarak papatya çayını da düzenli şekilde tüketebilirsiniz. Beslenmenize keçiboynuzu ve zerdeçal ekleyerek hastalığın ilerlemesine önlem alabilirsiniz.
Basur Memesi Nasıl İner? Basur memeleri kendiliğinden inmez, ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilmesi gerekmektedir. Ancak tromboze hemoroid durumu söz konusu ise ağrılar oldukça şiddetli olabilir. Bu durumda sıcak su oturma banyosu ya da uyuşturma özelliği bulunan merhemlerle şikayetleri azaltılabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Anal hematom gibi fazla ıkınmakla ortaya çıkan tromboze hemoroid de 2-4 haftada büyük oranda kendiliğinden küçülür.
Basur patlarsa ne olur? Basur memesi patlarsa kişiye ağrı ve acı verebilir. Bir başka deyişle tromboze basur olarak tabir edilen bu meme kişilerin rahatsız olmasına neden olur. Basur memesinin patlaması ile her dışkılamada kanama oluşması hastada kansızlığa sebep olmaktadır.
Bu kadınların saç tokası gibi bir lastiğin anoskop olarak adlandırılan ve makat içine yerleştirilen bir alet ile lastik tokayı kaydırarak oraya yerleştirilmesi işlemidir. Böylelikle o hemoroid (basur) damarı boğulmuş olur, çürür ve 5-7 gün içinde bant kendiliğinden düşer ve bu bölümde küçük bir ülser oluşur.
Bu bağlamda 4 tatlı kaşığı çobançantası ince bir şekilde kıyıldıktan sonra, 1 litre su içinde 8 saat bekletilir. Bunun ardından da süzülür ve bir pamuk yardımı ile basurlu bölgeye sürülür. Çobançantası kürü bir hafta boyunca düzenli olarak kullanıldığında basur sebebiyle oluşan şişliği gidermektedir.
Bu bağlamda basur şikayeti olanların; düzenli yoğurt tüketmesi, akşam öğünlerine çorba ilave etmesi ve gazlı içeceklerden de olabildiğince uzak durması gerekmektedir. Keçiboynuzu, papatya çayı ve toz zerdeçal tüketiminin de basura karşı alınabilecek yöntemler olduğu kabul edilmektedir.
Anal bölgede makatta kaşıntı, kanama, rahatsızlık hissi gibi belirtilerle kendisini gösteren hemoroid yaşam kalitesini de etkileyen bir sağlık sorunu. Pek çok kişinin çekinip doktora başvurmadığı hemoroid, kolaylıkla tedavi edilebiliyor.
Proctolog ve Procto Glyvenol ismindeki iki ilaç aynı etken maddeye sahiptir. Kaşıntıyı ve şişliği indirebilen ilaçlar, basura en iyi gelen kremler arasında gösteriliyor. Ağız yoluyla alınabilen Daflon isimli ilaç yine etkili kremlerde olduğu gibi ağrı azaltıcı özelliği sayesinde öneriliyor.
Zeytinyağlı yemekler ve lifli besinler tüketilmeli, günde 2-3 litre su içilmelidir. Tuvalette uzun süre kalınmamalıdır. Kırmızı et tüketimi mümkün olduğunca sınırlandırılmalıdır. Bunun yanında hamur işi, pilav ve makarna gibi karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler de azaltılmalıdır.
Hemoroid tedavisinde etkilidir
Hemoroid, ya da halk dilinde basurun giderilmesinde, içine bir miktar zeytinyağı katılmış bal tüketiminin etkili olduğu saptanmış.
Buz uygulaması: Şişmiş alanlara bir seferde 10 dakika boyunca bez kaplı buz paketleri uygulanması hemoroid ağrısının ve iltihabın azaltılmasına yardımcı olabilir. Lifli beslenmek ve su içmek: Lifli beslenmek ve günde ortalama 2 buçuk litre su içmek; dışkıyı yumuşatarak bağırsaklardan geçişi kolaylaştırır.
Muz potasyum bakımından son derecede zengin bir gıdadır. Biraz süt ile birlikte karıştırılmış olan muzu püre haline getirin. Bu şekilde basurlu bölgenize sürebilirsiniz. Muz aynı zamanda basurun neden olduğu yanma hissiyatını da ortadan kaldıracaktır.
Bacaklarda bulunan varislere benzer bir hastalık olan hemoroid, anüs ya da makat bölgesinde bulunan damarların büyümesi veya şişmesiyle oluşur. Damar yumakları oluşmasına neden olan hastalıkta zaman zaman damar yumakları anüsten dışa sarkabilir.
- A vitamini içeren besinler: Bezelye, havuç patates, kayısı, ıspanak, yumurta ve bal kabağı basur hastalığına iyi gelen besinler arasındadır.
Kısacası Hemoroid yeterli tedavi sonrası tekrarlamaz. Yeni basur oluşabilir, yapılan müdahale yetersiz olabilir veya basur tanısı doğru olmayabilir. tarafından sağlanmaktadır.
Ayrıca makat bölgesinde sürekli bulunan bu ağrılı, kanamalı ve hassas şişlikler (yani hemoroidler) erkeklerde penisin yeterli sertleşmesine engel olduğu gibi bayanlarda cinsel arzuyu (libido) ciddi bir şekilde azaltır.
Dışkılama esnası ve sonrasında ağrının şiddetinde artış görülür. Aynı şekilde, hemoroid memesine dokunulması ve üzerine oturulması halinde ağrının şiddeti artar. Dayanılmaz ağrısı olan hastalara, yüzüstü yatmasını öneririz.
Hemoroid rahatsızlığına sahip bireylerin tüketmekten kaçınması gereken besinler. Acı, ekşi, baharatlı gıdalar:Fazla baharatlı ve acı besinler tüketilmesi; makatta yanma hissiyle birlikte tuvalatte kalma süresini uzatmaktadır.
Basur sorununun kolon ve rektum kanserine yol açtığına dair bir kanıt bulunmamaktadır. Belirtildiği gibi, her iki koşul da örtüşen belirti ve şikayetlere sahip olabilir. Her yaştan insanın kolon ve rektum kanseri geliştirebileceğini belirtmekte fayda vardır, fakat kolorektal kanserlerin çoğu 50 yaş üstünde gelişir.
Yani hemoroid herkeste vardır. Bunların şişip iltihaplanıp dışarı doğru sarkmasına basur hastalığı (hemoroidal hastalık) denir. Sürekli kabızlık olanlarda, çok ıkınarak zorlu dışkılama yapanlarda, hamilelerde ve 50 yaşın üzerindeki kişilerde sık görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri