Hemoroid hastalığı, ülseratif kolit, anal fissür, bağırsak kanseri gibi başka hastalıklarla birlikte seyredebileceğinden, risk faktörü varlığında kolonoskopi istenebilir.
Hemoroid teşhisi için muayene şarttır. Muayeneye gelmeden birkaç saat önce tuvalet ihtiyacınızı gidermiş olmanız muayene sırasında size rahatlık sağlar. Muayenede sizden sedyenin üzerinde, dizleriniz üstünde öne eğilmiş, alnınız ve dirsekleriniz yere değecek vaziyette (diz-dirsek pozisyonunda) durmanız istenir.
İnce bağırsağın sonundan başlayan ve anüste sonlanan kalın bağırsağa ait problemlerin tanı ve tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Kolonoskopi, bağırsak polipleri ve kanser gibi önemli hastalıkların erken tanısında son derece önemli bir yere sahiptir.
Böyle bir hastada özellikle rijid rektoskopi gibi işlemler hastanın tedavi sürecinden vazgeçmesine sebep olabilmektedir. Bu nedenle makatta çatlak hastalarında kolonoskopi gibi tanılama yöntemleri gerekliyse, anal fissür tedavi edildikten sonra yapılmalıdır.
Ayrıca hemoroid, anal fissür, rektum kanserleri, karaciğer hastalıkları, safra kesesi, pankreas hastalıkları da gastroenteroloji bölümü kapsamındadır.
İlgili 19 soru bulundu
Hemoroid, makat çatlağı, anal fistül, kıl dönmesi ve kolon kanserleri gibi hastalıklarla ilgilenir. Genel cerrahi hemoroid hastalığının tanı ve tedavisi ile ilgilenen tıp bölümüdür. Hemoroidin tanı ve ameliyatsız tedavisi ile ilgilenen bir başka tıbbi bölüm ise gastroenterolojidir.
Dışkılama sırasında kanama ve anüs çevresinde ağrı gibi semptomlardan muzdarip olanlar öncelikle hemoroidden şüphelenmektedir. Bu nedenle, bu belirtileri gösteren çoğu kişi hemoroid hangi bölüm tarafından tedavi edilir şeklinde araştırma yapmaktadır. Basur tedavisi Genel Cerrahi bölümü tarafından yapılmaktadır.
Disposable (tek kullanımlık) önlük ve eldiven giydikten sonra önce anal (makat) bölge muayene edilir (hemoroid, fissür ve abse tanısı için). Parmak yardımıyla kalın bağırsağın son kısmı ve anüs incelenir (rektal tuşe). Bunu takiben kolonoskopi cihazını anüsten (makattan) ilerleterek kalın bağırsak incelenmeye başlanır.
Kolonoskop ileri doğru itilerek, ince bağırsak ile kalın bağırsak birleşim yerine kadar olan tüm kalın bağırsak bölümleri inceleniyor. Bu işlem yaklaşık 20-30 dakika sürüyor. En son kalın bağırsaktan ince bağırsağa da geçilerek ince bağırsağın son kısmı olan terminal ileum da inceleniyor.
Kolonoskop, ucunda soğuk ışık kaynağı ve kamera olan, esnek, vücut içerisindeyken temas ettiği dokuya zarar vermeyen bir görüntüleme cihazıdır.
Kolonoskopi sırasında bağırsaklarda delinme yaşanabileceği ihtimalinin fazla olduğu hastalar. Şiddetli bağırsak iltihaplanması olan hastalar. Karın zarı iltihabi olan hastalar. Kalp krizi riski olan hastalarda kolonoskopi yapılmaması daha uygundur.
Pozitif Kolonoskopi Sonucu
Çoğu polip kanserli değildir, ancak bazıları ileride kansere dönüşebilecek yapılar olabilir. Kolonoskopi sırasında çıkarılan polipler, kanserli, kanser öncesi veya kanser dışı olup olmadıklarının belirlenmesi için patoloji analizine laboratuvara gönderilir.
Kolonoskopi sırasında bağırsak delinmesi, bağırsak kanaması gibi komplikasyonlar binde 1 sıkılıkta ortaya çıkabiliyor. Tecrübeli ellerde bu komplikasyon oranı çok daha düşük ancak bu tip istenmeyen durumların ortaya çıkması halinde de kısa sürede yapılacak cerrahi müdahalelerle sorun ortadan kaldırılabiliyor.
Bazı durumlarda anoskopik (bir alet yardımı ile makat kanalının incelenmesi) ve rektoskopik (bir alet yardımı ile makat kanalı ile birlikte kalın bağırsağın son kısımlarının incelenmesi) muayene gerekebilir. Muayene hastanın utanmasına neden olmayacak bir ortamda yapılmalıdır.
Kan akışını gösteren özel bir ultrason cihazı (Doppler) yardımıyla özel bir uç ile makatın içine girilerek anüsün 5-6 cm kadar üstünde sinirlerin olmadığı ve girişim sırasında ağrının oluşmadığı bir seviyede hemoroidal arterler bulunmakta ve özel dikişler yardımıyla bağlanmaktadır.
Kolonoskopik incelemede rektum ve kalın bağırsak, kamera bulunan bir alet yardımıyla incelenir. Bunun dışında sürekli kanama şikayeti olan kişilerde kan testi yapılarak demir eksikliğine bağlı kansızlık oluşup oluşmadığı da araştırılabilir.
Yapılan işleme göre değişiklik gösterse de işlem, ortalama olarak 15 ile 60 dakika arasında sürer. Ancak kolonoskopi sonrasında da hastanın yaklaşık bir saat kadar hastanede istirahat etmesi gerekir.
“Kolonoskopi acıtır mı?” diye merak ediyorsanız işlem sırasında hasta anestezi ile uyutulduğu ya da sakinleştirici verildiği için ağrı ya da acı hissedilmediğini bilmelisiniz.
Kolonoskopide ise anüsten girilip, hava verilerek ilerlenir ve kalın bağırsak incelenir hatta ince bağırsağa da yaklaşık 10-15 cm kadar girilerek inceleme yapılarak işlem tamamlanır.
Anestezi yardımıyla hastanın rahatlaması sağlanır. Hasta yan yatırılır ve dizlerinin karına doğru çekilmesi sağlanır. Uygun pozisyon sağlandıktan sonra cihazın makattan girişi sağlanarak görüntüleme yapılır. İşlemin süresi 15 ile 30 dakika arasında değişmektedir.
İç Hemoroid (Basur) Belirtileri Nelerdir? Bağırsak hareketleri sırasında veya sonrasında tuvalet kağıdında veya dışkıda parlak kırmızı kanama görülebilir. Makat çevresinde kaşıntı veya yanma olabilir. İç hemoroid büyüdükçe rektumda dolgunluk hissi veya makatta yabancı cisim hissi olabilir.
Ancak iç hemoroidlerin değerlendirilmesi veya o bölgede muhtemel başka rahatsızlıkların saptanması için bağırsağın son 5-6 santimetrelik kısmının, makat kanalını görmeye yarayan bir alet (anaskop) ile ve parmak ile değerlendirilmesi (rektal tuşe) gerekir.
En yaygın bilinene ilaçlar; Daflon Tablet, Doxium Tablet, Venorouton Tablet, Kortos fitil, proktoglivenol anal krem, proktolog fitil ve krem. Bu ilaçlardan da beklentiniz mantık dahilinde olmalıdır. Bu ilaçlar hemoroidi iyileştirmez ama var olan şikayetlerinizin azalmasını sağlayabilir.
Makatta ve dışkıda parlak kırmızı kan, makatta şişlik, kaşıntı, akıntı hissi basurun yani hemoroidin belirtilerindendir. Hemoroid tedavisinde öncelikle bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesine, kabızlığın giderilmesine, bol lifli gıdaların tüketilmesine ve sıcak duş uygulamasına başvurulur.
Bu ağrı, genellikle makat çevresinde yoğunlaşır; ancak, bazen kalça, bel ve hatta bacaklara kadar yayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri