Hemoroid: Basur hastalığı anal bölgede damarların gelişmesine bağlı olarak meme yapar. Bu memeler içerisinde iltihaplanma gözlenir. Dolayısıyla bunlar da makatta akıntı ve kötü kokuya dönüşür.
Anüs bölgesinde akıntı ve kötü kokuya neden olan sorunların başında Fistül gelmektedir. Neden ve nasıl oluştuğuna bakacak olursak ilk etapta anüs bölgesine salgı yapan bezlerde tıkanma ile ortaya çıkmaktadır. Bu tıkanma sonucu salgının cilt altına akmasına ve iltihap oluşturmasına neden olmaktadır.
İç hemoroidler genellikle belirti göstermez. Ancak hemoroidal damarların makattan sarkması sonucu bazı şikayetler görülebilir. Bu durumda iç hemoroid belirtileri arasında kanama, kaşıntı ve ağrı şikayetlerine ek olarak makatta akıntı, ıslaklık, makat içerisinde dolgunluk ve rahatsızlık hissi de oluşabilir.
– Fazla terleme, bölgenin ter içeriğinde protein olduğu için kokuşur. – Makat çatlağı; çatlaktan olan kanama veya akıntı kokuya sebep olabilir. – Basur, büyük memeler varsa havalanma azalır bu da sebep olabilir. – Fistül, sürekli devam eden akıntı kokuya neden olabilir ama standart her hastada görülmez.
Makattan akıntı en sık olarak makat fistülü (perianal fistül), makat apsesi (perianal apse), basur (hemoroid) ve makat çatlağı (anal fissür) nedeniyle olur. Perianal fistül kalın bağırsağın içi ile makat çevresindeki deri arasında oluşan bir kanal-tünelden kaynaklanmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
En sık görülen belirtiler kaşıntı ile birlikte makat etrafında kızarıklık, kepeklenme, sulanma, yanma ve deride kalınlaşmadır. Bu belirtiler zamanla popoya, cinsel organa ve kasık bölgesine yayılabilir. Toplumda %3-5 oranında görülür. Her yaş grubunda olabilir.
Ayrıca dışkıda incelme, kanlı dışkı, makattan kan gelmesi ve dışkıda yumurta akına benzer sıvı olması kalın bağırsak kanserinin belirtilerindendir. Bağırsaktaki kanserin daha da ilerlemesiyle birlikte; karında şişlik, şişkinlik, kitle ve ağrı gibi belirtiler ortaya çıkar.
Makatta akıntı ve kötü kokunun birden fazla nedeni olabileceği gibi tek bir rahatsızlık da buna yol açabilir. Makatta kötü koku ve akıntı anal fistül, kıl dönmesi, hemoroid gibi rahatsızlıkların sebep olabileceği bir durumdur. Anal Fistül: Bağırsağın son kısmında enfeksiyona bağlı olarak gelişen iltihaplanma durumudur.
Dışkıya kötü kokuyu veren aslında volatil sülfür bileşikleridir. Sülfür içeren aminoasitler kolonik bakteriler tarafından fermente edilince ortaya çıkan gaz aşırı yoğun bir kokuya sahip olur.
Banyo giderlerinde biriken saçlar ve kıllar zamanla kıkırdak boru içinde birikir ve sürekli ıslak ve nemli kalan bu yüzeyde kötü kokuya sebep olur. Bu koku her ne kadar lağım kaynaklı olmasa da lağım kokusuna çok yakın kokulardan bir tanesidir.
Makatta ve dışkıda parlak kırmızı kan, makatta şişlik, kaşıntı, akıntı hissi basurun yani hemoroidin belirtilerindendir. Hemoroid tedavisinde öncelikle bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesine, kabızlığın giderilmesine, bol lifli gıdaların tüketilmesine ve sıcak duş uygulamasına başvurulur.
Tedavi edilmezse hastalık ilerler, şikayetler artar. Kanama bu hastalarda önemli bir şikayettir. Tedavi edilmezse can sıkıcı kanamalar sürer gider; çok miktarda kan kaybı olduğunda, kansızlık gelişebilir. Tedavi edilmemiş hemoroidlerde, boğulma (akut tromboze hemoroid) dediğimiz şiddetli ağrılı şişlik gelişebilir.
Basura en iyi gelen kremler ise genellikle en fazla önerilen ilaçlardır. Proctolog ve Procto Glyvenol ismindeki iki ilaç aynı etken maddeye sahiptir. Kaşıntıyı ve şişliği indirebilen ilaçlar, basura en iyi gelen kremler arasında gösteriliyor.
Proktoloji bölümü anüs ve rektumda görülen tüm makat rahatsızlıklarından sorumlu olan bir bölümdür. Hemen hemen her insanın hayatının bir bölümünde görülebilen anorektal hastalıklar, yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyebildiğinden, mutlaka proktoloji uzmanları tarafından tedavi edilmeleri gerekmektedir.
Makat hastalıklarının hemen hemen hepsi ile genel cerrahi ilgilenmektedir. Anal apse sorunu da bir makat rahatsızlığı olduğu için anal apse şikayeti çeken hastalar genel cerrahi servisine görünmelidirler.
Makat bölgesi (anal bölge) temizliği her tuvaletten sonra uygun olarak yapılmalıdır. Tuvalet (dışkılama) sonrası makat bölgesinin su ile temizlenmesi ve tahriş edilmeden kurutulması gerekir. Kurutma için tuvalet kağıdı tahriş etmeden kullanılmalıdır. Makat bölgesi temizliği sonrası bu bölge ıslak bırakılmamalıdır.
Eğer tuvaletiniz kükürt kokusu yayıyorsa bu, suda bakteri olduğu anlamına geliyor. Koku sadece tuvaletteki musluktan geliyorsa borulardaki kirliliği gidermek yeterli olacaktır. Ancak tüm tesisatı ilgilendiren bir durumsa, daha profesyonel bir yardım almak gerekiyor.
Kötü kokulu gaz ve hazımsızlık probleminiz varsa
Yemekten sonra karın ağrısının da eşlik ettiği kötü kokulu gaz problemi genelde gıda intoleransıyla ilgilidir. Özellikle laktoz ve gluten intoleransı mide spazmlarına, kramplara, ağrılara ve çok kötü kokan gaza neden olabilir.
Kötü kokuları bastıran sirke aynı zamanda bakterileri de öldürerek tuvaletinizin temizlenmesini sağlar. Yapılışı: Yaklaşık 1 litre beyaz sirkeyi 1 fincan suyla karıştırın ve birkaç dakika çalkalayın. Elde ettiğiniz karışımı tuvalete ve lavaboya döküp fırçalayabilirsiniz.
Rektal tuşe muayenesi, vücut içine uzanan bir boşluğa parmak ile girilerek o bölgede olabilecek hastalık bulgularının saptanması amacıyla uygulanır. Rektal tuşe muayenesi makattan kan geliyorsa, makatta ağrı varsa, kabızlık söz konusu ise, makatta şişlik varsa, büyük abdest tutmada sıkıntı yaşanıyorsa yapılmalıdır.
Ekşi, keskin bir koku vajinanın normalden daha asidik olduğunu gösterebilir. Stres durumlarında, diyet değişikliklerinde de vajinal akıntı ve koku değişebilir. Regl döneminde hafif metalik hissedilen koku kanın demir içermesinden kaynaklıdır.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Dışkının tam boşalmamasına neden olan faktörler; 🔹 Makat çatlağı 🔹 Makat darlığı 🔹 İleri düzey hemoroid 🔹 Makatta aşırı kasılma 🔹 Makatta sarkma 🔹 Bağırsak fıtıklaşması 🔹 Makat kanseri 🔹 Bağırsak kanseri Detayı bir makat kontrolünden sonra, konunun kaynağı belirlenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri