Evre: Dışkılama sırasında hemoroidin oluşturduğu doku parçası, ıkınma ile birlikte dışarı çıkar ve dışkılama sona erdiğinde tekrar içeri girer. Evre: Hemoroid memesi, anüs dışına sarkma yapar. Bu doku ancak parmakla itildiğinde anüs içine girebilir.
Dışarı Çıkan Hemoroid Memelerinin İçeriye Geri İtilmesi
Dışkılama sırasında makattan dışarıya doğru çıkan hemoroidal şişliklerin (memelerin - pakelerin) tekrar geri itilmesi gerekir. Aksi takdirde dışarıda kalan hemoroidal memeler ağrı, kanama ve iltihaplanmaya neden olabilir.
Uzun Süren Kabızlık
Dışkılama sırasında ıkınma ve zorlanma, makattaki toplardamarlar içindeki basıncın artmasına neden olur. Eğer kabızlık uzun süreli olursa, zamanla damar duvarları elastikiyetini kaybeder. Damar duvarlarındaki esnekliğin kaybolması sonucu hemoroid memeleri oluşur.
Evre: Dışkılama sırasında anüs dışına çıkan doku dışkılama sonrasında elle müdahale olmadığı sürece içeri girmemektedir.
Fakat itilerek eski konumuna geri döner. 4. derece: Bu derece ise son evredir. Hemoroid tamamen sarkmış ve makatın dışındadır. İçerde kalabilmesi mümkün değildir ve itilemez.
İlgili 36 soru bulundu
Hemoroid türleri, internal ve eksternal olmak üzere ikiye ayrılır. İnternal hemoroid ya da farklı bir deyişle iç hemoroid, çoğunlukla ağrıya yol açmazken eksternal olarak tanımlanan dış hemoroid, genelde sancılıdır. Genişleyen damarlarda pıhtı oluşur, şiddetli ağrı, şişlik ve kızarıklık gibi basur belirtisi görülür.
Bu durum genellikle birkaç hafta içerisine kendi kendine düzelir. Bu düzelmenin görülmesi için kişinin asitli, baharatlı, acı tatlardan uzak durması ve gerekiyorsa sıcak oturma banyosu yapması önerilir.
Dış hemoroid memesi genel olarak kendiliğinden ortadan kalkar. Bu noktada kişinin rahatsızlık durumu oldukça önemlidir. Eğer kişi herhangi bir ağrı sızı hissetmezse herhangi bir müdahalede bulunulmaz.
Dış Basur Kendiliğinden Geçer mi? Sıklıkla dış basurla karıştırılan anal hematom (makatta pıhtı toplanması) kendiliğinden küçülerek kaybolur ancak hemoroid için bunu söylemek mümkün değildir. Anal hematom gibi fazla ıkınmakla ortaya çıkan tromboze hemoroid de 2-4 haftada büyük oranda kendiliğinden küçülür.
4. Derece hemoroidlerin tedavisi Ameliyattır. ♣ Özellikle ameliyat kararı verilmeden önce birkaç haftalık ilaç tedavisi ve takip yerinde olur. Mevcut bulgunun geçici bir atak mı yoksa kalıcı bir değişiklik mi olduğu ayırt edilmelidir.
Hemoroid yaygın diğer adıyla basur rektumun ve anüsün en alt kısmında, anal kanalın sonunda bulunan genişlemiş damarlardır. Bu kan damarlarının duvarları bazen o kadar genişler ki, şişerek tahriş olurlar. Bu şişme ve tahriş olmanın sonucunda da makatın dışına çıkarlar.
Bol su içmek: Günde en az 8-10 bardak su içmek, vücudunuzu hidrate eder ve kabızlık riskini azaltarak hemoroidlerinize iyi gelir. Lifli gıdalar tüketmek: Tam tahıllı ekmek, kepekli tahıllar, sebzeler ve meyveler gibi lifli gıdalar, sindirim sistemini düzgün çalıştırır ve kabızlık riskini azaltarak hemoroide iyi gelir.
Hemoroid hastalığı semptomları ile cinsel ilişki isteğinde doğrudan ve dolaylı olarak bir azalma yaratabilmektedir. Hemoroid hastalığından mustarip kişiler ağrı ve kanama şikâyetleri dolayısı ile cinsel ilişkiden kaçınabilmektedir.
3. Derece Hemoroidler: Tuvalet sırasında sarkan hemoroidler kendiliğinden içeri girmezler, elle itilmesi gerekir. Bu hemoroid memeleri içeri itilmezse ağrı ile birlikte iltihaplanma da oluşabilir.
Hemoroid hastalığı tedavi edilmediğinde ilerler ve tablo ağırlaşabilir. Ağrı ve kanama şikâyetlerinde artış olur. Bu da kansızlığa yol açabilir. Ayrıca ihmal edilen basur hastalığında Akut Tromboze Hemoroid (boğulma) denilen şiddetli ağrılı şişlik durumu gelişebilir.
Yaşam tarzınızın doğrudan etkili olduğu bu hastalık, anal kanalın son kısmında gerçekleşir. Bu bölgedeki damarların şişmesi sonucunda tahriş olması sonucunda meme adı verilen yapı ortaya çıkar. Bölgedeki damarların şişmesi sonucunda makattan dışarı çıkan basur memesi denilen kısım ciddi anlamda acı verebilir.
Şişen Basur Memesine Ne İyi Gelir? Basur tedavisi uygularken krem kullanmak, sıcak su banyosu (dirseğinizi yakmayacak sıcaklıkta) yapmak veya egzersizler yapmak şişen basur memesinin inmesine katkı sağlayabilir.
Bu yüzden hastanın hastaya poliklinik kontrolü tavsiye edilmelidir. olan hastalar genel cerrahiye acil konsülte edilmelidir. hemoroidlerde şiddetli ağrı önemli bir bulgudur.
Hemoroid kendi içinde evrelere ayrılan ve ilk evresinden son evresine kadar mutlaka müdahale edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Hastalığın ilk evresinde bir iyileşme kat edilmez ise hastalık bir sonraki evreye geçer ve geri dönüşü olmayan bir yola girebilir.
Hemoroidli bölgenin kaşınması ya da temizlenmesi çoğu zaman hasta şikayetlerinin artmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle basur oluştuktan sonra hiç müdahale etmeden bir doktora başvurulması gerekmektedir.
Basura en iyi gelen kremler ise genellikle en fazla önerilen ilaçlardır. Proctolog ve Procto Glyvenol ismindeki iki ilaç aynı etken maddeye sahiptir. Kaşıntıyı ve şişliği indirebilen ilaçlar, basura en iyi gelen kremler arasında gösteriliyor.
Basur yani hemeroid, makatta görülen damar genişlemesidir. Yetişkinlikler sık sık görülen basur hastalığı cerrahi operasyonların yanı sıra kendiliğinden de geçebilir.
Hemoroid tedavisi şikayetleri gidermek için yapılır. Tedavi edilmezse hastalık ilerler, şikayetler artar. Kanama bu hastalarda önemli bir şikayettir. Tedavi edilmezse can sıkıcı kanamalar sürer gider; çok miktarda kan kaybı olduğunda, kansızlık gelişebilir.
Ameliyatsız hemoroid tedavisi ya da lazerle hemoroid tedavisi, hastalarda kesi yapılmadan sonuçlandırılmaktadır. Lazer ışınları hemoroid oluşumunun gerçekleştiği bölgeye girerek şişen damara müdahale eder. Lazer yolu ile bu damar içerisinde bulunan hemoroid pakesi yakılarak yok edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri