- A vitamini içeren besinler: Bezelye, havuç patates, kayısı, ıspanak, yumurta ve bal kabağı basur hastalığına iyi gelen besinler arasındadır. - B vitamini içeren besinler: Pirinç, patates, mercimek, tahıllı gıdalar, ton balığı, fasulye ve hindi eti hemoroid hastalıklarında tüketilmesi gerekmektedir.
Haftada iki kez kurubaklagil tüketin: İyi bir protein kaynağı ve posa bakımından zengin olan kuru fasulye, nohut, bulgur ya da mercimek haftada iki kez tüketilince bağırsakları yumuşatır ve hemoroid yakınmalarını azaltır.
Bu bağlamda basur şikayeti olanların; düzenli yoğurt tüketmesi, akşam öğünlerine çorba ilave etmesi ve gazlı içeceklerden de olabildiğince uzak durması gerekmektedir. Keçiboynuzu, papatya çayı ve toz zerdeçal tüketiminin de basura karşı alınabilecek yöntemler olduğu kabul edilmektedir.
Elinizi, yüzünüzü, ayaklarınızı ılık su ile yıkayın ve kahvaltıya oturun. Kahvaltıda mutlaka sebze ve meyve bulundurun. Ayrıca bir bardak ılık ballı süt, bal şerbeti, erik marmelatı suyu, kayısı marmelatı suyu gibi bir içecek mutlaka bulunsun veya en azından bitkisel çay (siyah çay değil) için.
Hastalığın erken evresinde bol sıvı alımı, diyet, ağrı kesiciler, steroid içeren fitiller ve kremler etkilidir. Ayrıca 'oturma banyosu' denilen sıcak su banyosunun yanı sıra kabızlığı olan hastalarda lifli gıdaların tüketilmesi, şikayetlerin azalmasını sağlar.
İlgili 45 soru bulundu
Haftada 2-3 kez hemoroid düşmanı yiyecekler olan kuru baklagiller (kuru fasulye, mercimek, nohut) tüketilmelidir. Sağlıklı bir sindirim sistemi için taze sebze tüketilmeli. Posa bakımından zengin; taze fasulye, lahana, ıspanak, pırasa, brokoli, enginar, bezelye, bamya, kereviz ve kabak gibi sebzelere ağırlık verilmeli.
Aşırı baharatlı ve acı tüketimi de basura sebep olmaktadır. Eğer fazla acı tüketiyor ve baharatlı yiyecekler tüketiyorsanız basur ortaya çıkabilmektedir. Bundan dolayı daha az baharatlı ve daha az acılı yiyecekler tüketmelisiniz. Fazla kırmızı et ağırlıklı beslenmek de basura sebep olabilir.
- E vitamini olan besinler: Şalgam, pancar, ceviz, ay çiçek yağı, badem, zeytin ve balık basur hastalarının tüketebileceği yiyeceklerdir. - Domates, kereviz, yeşilbiber, mantar, kıvırcık, salatalık ve soğan gibi sebzeler basur hastalığına iyi gelen besinler arasında bulunmaktadır.
Kabızlık şikayetleriyle birleşen hemoroid basur rahatsızlığı için en iyi beslenme çözümlerinden biri lifli gıdaların tüketilmesidir. Taze meyve ve sebzeler, tam tahıllı gıdalar, baklagiller, kuru yemişler lifli besinler arasında yer alır.
Bol bol meyve ve sebze tüketimi, günük 20-30gr lif tüketimi ve günlük 2.5 litre su tüketimi önerilir. Ayrıca hemoroid hastalarının kırmızı et, acılı yiyecekler, asitli içecekler, nohut, tarçın gibi yiyeceklerden de kaçınmaları gerekmektedir.
Zeytinyağı doğal bir ödem atıcıdır ve antioksidan özelliklere sahiptir. Dış hemoroidleri tedavi etmek için kullanılabilir. Her gün 1 çay kaşığı zeytinyağı tüketin. Bu, iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olacaktır.
Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Cafer Polat, kahve, demli çay, kolalı içeceklerin halk arasında basur veya mayasıl olarak bilinen hemoroid (akan kan) hastalığına neden olduğunu bildirdi.
Özellikle lifli yiyecekler ile zeytinyağlı yemeklerin tüketilmesi basurun geçmesi için oldukça önemlidir. Beslenme düzeninin dengeli olması gerekmektedir. Bunun yanında basurun erken dönemlerinde oturarak sıcak su banyosu yapılması basurun geçmesinde oldukça etkili olmaktadır.
Kırmızı kantaron yağının içeriğindeki maddeler virüslere ve zararlı bakterilere iyi gelmektedir. Bu yüzden basur sorunu çeken kişiler de tedavi için kırmızı kantaron yağını kullanmayı tercih edebilir. Kırmızı kantaron yağı basur tedavisinde dışarıdan sürülebilir.
- Büyük tuvaletin yapımını da kolaylaştıran andız pekmezi bağırsaklardaki parazitleri azaltarak rahat dışkılama işlemi de sağlar. - Andız pekmezi düzenli tüketimde basur ve ishal gibi durumların yaşanması ihtimalinde azaltır.
Tatlı biber, havuç, patlıcan ve domates gibi sebzeler basur tedavisinde doğal ilaç olarak kullanılır. Domates içerdiği çözücü asit sayesinde basur memelerinin ağrılarını dindirerek zamanla yok olmasını sağlar. Meyvelerden özellikle ananas, kavun ve avokado basur tedavisinde etkilidir.
Proctolog ve Procto Glyvenol ismindeki iki ilaç aynı etken maddeye sahiptir. Kaşıntıyı ve şişliği indirebilen ilaçlar, basura en iyi gelen kremler arasında gösteriliyor. Ağız yoluyla alınabilen Daflon isimli ilaç yine etkili kremlerde olduğu gibi ağrı azaltıcı özelliği sayesinde öneriliyor.
Hastalığın erken evresinde bol sıvı alımı, diyet, ağrı kesiciler, steroid içeren fitiller ve kremler etkilidir. Ayrıca 'oturma banyosu' denilen sıcak su banyosunun yanı sıra kabızlığı olan hastalarda lifli gıdaların tüketilmesi, şikayetlerin azalmasını sağlar.
Diğer tedavi yöntemlerinde birinci evreden dördüncü evreye kadar medikal tedavi ile kendiliğinden geçmesi mümkündür. Tamamen iyileşme görülmez fakat boyutları ilaçlarla ve diyet uygulamaları ile bol lifli yiyeceklerle küçülebilmektedir.
Basur kullanımı kısmi olarak fayda sağlayabilir. Çok yüksek dozlarda olmayacak şekilde bir iki damla su ile karıştırılıp tampon yapılarak bölgenin temizliği sağlanabilir. Aynı zamanda hazımsızlığa da iyi gelen sirkenin içme sularında da bir iki damla karıştırılarak kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Karadeniz, “Ceviz, bağırsak kurdunu döker. Taze ceviz bal ile yenirse basura iyi gelir, cinsel gücü artırır. Ceviz kökünün kabukları zeytin yağı içinde kaynatılarak merhem haline getirilip, basura sürülürse iyi gelir. Böbrek zafiyetini giderir.
Tam tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği ve kepekli ekmeğin içeriğinde bulunan posa sayesinde sindirim sistemi üzerinde olumlu etki göstermektedir. Özellikle hemoroid sorunu yaşayan kişilerin bu ekmek türlerini kesinlikle tercih etmesi gerekir.
Anal bölgenin iltihaplanmasını azaltmak ve kanama rahatsızlığını azaltmak gerekiyorsa; papatya, atkestanesi ve biberiye karışım çayı en ideal çözümdür. Birbirinden farkı bu üç bitkinin yaprakları sıcak bir suyun içerisinde atılarak 20 ila 30 dakika kadar dinlendirilir.
Basur için düzenli olarak sıvı tüketimi özellikle de su içilmesi gerekmektedir. Kişiler tükettikleri besinleri dikkatli seçmeliler, lifli gıdalar yemelilerdir. Özellikle şeftali gibi meyveler sindirimi kolaylaştırır. Bu bakımdan kabız olunma riski de azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri