VI. Sezaryen doğum sonrası dikişler de ortalama 1 hafta içinde iyileşir. Bu bölgenin pansumanını Baticon ile yapmak yeterlidir.
Batikon kesinlikle yaranın içine sürülmemelidir. Yoksa doku harabiyeti yapabilir.
Normal doğum sonrası birinci günden itibaren 1,5 ay ayakta duş şeklinde banyo yapılır.. Normal doğum sonrası 1,5 ay cinsel ilişkiye girilmez. Doğum dikişlerinin üzerine bir hafta süre ile günde iki defa gazlı bez ile baticon ile pansuman yapılır.
Dikişlerin atılmasından yaklaşık 7-10 gün sonra ipliklerin erimesine bağlı hafif bir vajinal kaşıntı olur. Bu kaşıntıya ağrı, ateş veya kötü kokulu akıntı eşlik etmez. Kızlık zarı dikimi sonrası ip gelmesi genellikle dikişlerde erimenin bir belirtisidir.
Doğum sonrası dikişlerdeki ağrılar kimi zaman bir hafta kimi zaman ise iki hafta içinde iyileşerek ağrı genellikle birkaç günde geçmektedir. Doğum Sonrası Dikiş Ağrısında Hangi Doktora Gidilmelidir?
İlgili 31 soru bulundu
Yarayı açık bırakmak daha çabuk iyileştirmez
Yara iyileşmesi için oksijen gerektiği doğrudur ancak yaranın hızla iyileşmesi için kuru değil nemli bir ortam gereklidir. Kurumuş bir yarada iyileşme beklemek güçtür.
Nemli ya da kuru ortamda iyileşme:
İyileşmenin hızlandırılabilmesi için yaranın kuru olması gerektiğini düşünenler yanılmaktadır. Yaranın tam da olması gerektiği gibi nemli olması iyi bir iyileşme süreci sağlayacaktır1. İdeal nemli ortamda iyileşme daha hızlı gerçekleşir ve yara izi oluşma riski azalır.
Dikişlerin kaynama ve iyileşme süresi atılmış olduğu bölgeye göre değişir. Dikişler yüz bölgesine atıldığında 5 gün ile 7 gün arasında bir kaynama süresine sahiptir. Kafa derisine atılmış olanlar 10 gün içerisinde kaynarken bacak bölgesine atılan dikişlerin kaynama ve iyileşme süresi 20 güne kadar çıkmaktadır.
Çoğu zaman cerrahi dikişler 5-7 gün içinde yüzden, 10 gün içinde kafa derisinden, 7 gün içinde boyundan, 10-14 gün içinde gövde ve kollardan ve 14-21 gün içinde bacaklardan alınır. Cerrahi dikişler beklenenden daha yüksek bir gerilim altındaysa, dikiş alınma zamanı ertelenmelidir.
Dikişin uzun kalması teknik olarak mümkün olsa da, daha uzun süre dokuda bırakılan dikişler daha fazla ize ve doku içine gömülmeye bağlı olarak hasta konforunda azalmaya, enfeksiyona ve yabancı cisim reaksiyonlarına (granüloma) sebep olabilir. Bu sebeple, yüzeyel dokulara atılan dikişler en uygun zamanda alınmalıdır.
İçerisinde bulunan zengin maddeler sayesinde hem cildi temizler hem de iyileşmesine olanak sağlamaktadır. Bu sebeple de sağlık alanlarında en çok kullanımı yapılan solüsyondur. Yarayı yakmayan özelliği sayesinde de kullanımı sırasında herhangi bir acı hissedilmemektedir.
3. BATTICON nasıl kullanılır? Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar: Enfeksiyon tedavisi için maksimum 14 gün günde bir veya iki kez uygulanır. Enfeksiyonun önlenmesi için gerektiği sürece haftada bir veya iki kez uygulanır.
Bu ağrı, deri kesinin, yama sabitleme noktalarındaki gerginliğin ve doku diseksiyonu ile yama yerleştirilmesine bağlı inflamasyonun bir kombinasyonudur. İyileşme ve skar oluşumu 6 haftada %90 oranında tamamlanır ve hastaların çoğunda ağrının belirtileri 6. ayın sonunda ortadan kaybolur.
Batikon (Batticon), yapısında polivinilpitolidon ve iyot bulunan antiseptik (mikroplardan arındırıcı) özelliğe sahip medikal üründür. Genellikle sıvı formda bulunan koyu renkli bu solüsyon, aşağıdaki durumlarda kullanılır: Küçük kesi ve sıyrıklarda. Cerrahi işlemlerde.
Genellikle yara bakımlarında, pansumanlarda ve küçük sıyrıklarda sıvı batikon kullanımı tercih edilmektedir. Sprey Batikon: Sprey başlığından dolayı kullanımı oldukça kolaydır. Hastanız hareketli ve yerinde durmuyorsa bile, sprey batikon sayesinde yarasına kolay bir şekilde tedavi uygulanabilmektedir.
Antiseptikler yaranın etrafına sürülür, yara içi temiz su ve serum fizyolojik ile temizlenir. Antiseptik, kirli ve dikiş atılmayacak yaralarda ilk temizlikte yara içine kullanılabilir, sonraki pansumanlarda yara içine sürülmez.
Aksi söylenmediği sürece, yara mümkün olduğunca temiz ve kuru tutulmalıdır. Yara bölgesi yıkanmamalı, su ile temasından kaçınılmalıdır. İlk 24 saat boyunca yaranın üzerindeki bandaj çıkarılmamalıdır. Bu süreden sonra yaralı bölge ıslanmayacak şekilde duş alınabilir.
2-Uygun yara bakımı ve pansuman: -Yaranın yeri, durumu, genişliği gibi faktörler göz önüne alınarak, dikiş sonrası 48-72 saat ıslatılmamalı ve yıkanmamalıdır. Cildin en üst tabakasının iyileşmesi bu sürede tamamlanır. -Bazı kirli ve akıntılı yaralarda bol suyla, basınçlı suyla ya da sabunlu suyla yıkamak gerekebilir.
Erimeyen dikişler ameliyattan 5-6 gün sonra doktorunuz tarafından alınır. Eriyen dikişlerin ne tamamen kaybolacağı ise kullanılan dikişin çeşidine (kalınlığına, malzemesine) bağlıdır. 3 ayda düşebilen dikişler olabildiği gibi 2 haftada eriyebilenler de vardır.
Enfeksiyona neden olabilecek mikroplardan doğru pansuman uygulaması ile korunamamış olan yaraların iltihaplanması ile vücuda farklı hastalıkların yayılmasına ya da iyileşme sürecinin uzamasına neden olabilir.
Oluşan yara dikişler yardımı i ile kapatılabildiği gibi pansumanlarla kendiliğinden kapanır ya da farklı yöntemler i ile yara bölgesine doku aktarılarak kapatılabilmektedir. Hangi sebep ile olursa olsun hangi yöntem ile yara kapatılırsa kapatılsın onarım bölgesinde bir tamir süreci başlamaktadır.
Yara yeniden açma: Sütürler çok erken çıkarılırsa veya yara bölgesine baskı uygulanırsa, yara yeniden açılabilir. Yaraya tekrar sütür atılması gerekebilir ya da doktor yaranın doğal olarak kendisini kapatmasına izin verebilir.
Batikon solüsyon hayvanlarda ve insanlarda oluşan iltihap ve açık yara durumlarında, cilt yüzeyinin temizlenmesi ve gerekli tedavilerin yapılabilmesi adına kullanımı yapılan solüsyondur. Batikon solüsyon medikal alanlarda deri antiseptiği olarak anılmaktadır.
Yüz bölgesindeki dikişler 24 saat sonra bile pomad sürülerek açık bırakılabilir; özellikle istenmemişse baticon uygulanması gerekmez. Krem veya pomad sürerken çok ince bir tabaka uygulanmalı, dudak parlatıcısı gibi görünmelidir.
Yara iyileşmesini sürekli kılmak için yağ asitlerinin alınması gereklidir. Pişirme yağları ve etler, iyi bir yağ kaynağıdır. Bir fincan süt , yogurt veya bir parça peynir iyileşme sürecinde günlük beslenmenizde tüketmenizin faydalı olacağı örneklerden birkaçıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri