Yarayı yakmayan özelliği sayesinde de kullanımı sırasında herhangi bir acı hissedilmemektedir. Veteriner kliniklerinde hayvanlarda en çok kullanımı yapılan yara bakım ürünü batikon olarak geçmektedir. Neredeyse her hastanede, sağlık kuruluşlarında ve veteriner kliniklerinde bulundurulan ilaçtır.
-İçinde iyot içeren Batikon benzeri pansuman malzemeleri yara iyileşmesini geciktirir, kullanılmamalıdır.
BATTICON küçük kesikler ve sıyrıklarda, küçük cerrahi işlemlerde ve küçük yanıklarda enfeksiyonunun yerel tedavisi veya önlenmesinde kullanılan geniş etki alanına sahip bir antiseptiktir mikroptan arındırıcı maddedir.
Faydasından önce, Batikon tarzı dezenfektanların kesinlikle yüze sürülmemesi gerekmektedir. Halk içerisinde dezenfektanların sivilce veya o tarz mikroorganizmaları öldürdüğü bilgisi yayılıp buna inanılsa da bunun uzun sürede bazı sıkıntılara yol açacağı da unutulmamalıdır.
Batikon, kullanım amacına bağlı olarak değişen sıklıkta kullanılır. Ev temizliği için, haftalık temizliklerde kullanılabilir. Tarım sektöründe ise, bitki hastalıklarının önlenmesi için belirli bir program dahilinde kullanılır. Kozmetik ürünlerde, saç boyama işlemi öncesinde kullanılabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Açık Yaraların Pansumanı
Yara üzerindeki eski pansuman alındıktan sonra steril gazlı beze batikon dökülür. Yaranın deri ile kaplı etrafı silinir. Açık yaranın içi kesinlikle antiseptik ile temizlenmez.
Batikon kesinlikle yaranın içine sürülmemelidir. Yoksa doku harabiyeti yapabilir.
Povidon iyot (batikon) antiseptik solüsyon, çeşitli hijyenik ve cerrahi el dezenfeksiyonunda, ameliyat öncesi ameliyat bölgesinin dezenfeksiyonunda ve hazırlanmasında, cilt ve yara çevresi dezenfeksiyonunda, antiseptik yıkamalarda kullanılır.
Batikonun kullanımı, açık yara ya da iltihap bulunan mukoza tabakası üzerine uygulama şeklindedir.
Batikon tentürdiyot işlev olarak aynı ama kimyasal açıdan farklı iki iyotlu antiseptik türü olarak karşınıza çıkıyor. Tentürdiyot, potasyum iyodür ya da sodyum iyodürün etil alkol içerisinde çözünmesiyle oluşturulan bir antiseptik solüsyondur. Batikonla benzer biçimde cilt dışına uygulanıyor.
Batikon Üretici firma önerileri doğrultusunda kullanılır. Başka kaba doldurulan ürünlerde, doldurulduğu tarihten 1 ay süreyle. (Genel olarak açıldığı tarihten itibaren aynı kutu içinde, kapağı kapatılarak, 25˚C'nin altında oda sıcaklığında, ışıktan koruyarak 2 yıl süreyle kullanılabilir).
Yara iyileşmesini sürekli kılmak için yağ asitlerinin alınması gereklidir. Pişirme yağları ve etler, iyi bir yağ kaynağıdır. Bir fincan süt , yogurt veya bir parça peynir iyileşme sürecinde günlük beslenmenizde tüketmenizin faydalı olacağı örneklerden birkaçıdır.
Yapılması gereken; yara temizlendikten sonra, kirli bir yara ise antibiyotikli pomat da sürülerek pansumanla kapatılması ve günlük olarak pansumanın değiştirilmesidir. Yanma, kızarma, ağrı, şişme fark edildiğinde doktora başvurulmalıdır.
Yaranın yetersiz beslenmesi, oksijenlenmesi ve enfeksiyonu gibi lokal faktörlerin yanısıra ileri yaş, beslenme sorunları, diyabet gibi eşlik eden ko-morbid durumlar, stres, çeşitli ilaçlar, alkol ve sigara alışkanlığı, radyasyon gibi etkenler de yara iyileşmesini olumsuz etkileyen pekçok önemli faktörlerdendir.
Hazırlanışı: Temiz bir leğen içerisine yaklaşık 2-3 litre ılığa yakın su dökün. Daha sonra suya yaklaşık 2 kapağa yakın batikon ekleyin. Makat bölgesini bu suya yaklaşık 5-10 dakika boyunca batırın.
Ameliyat sahasının hazırlanması; opere edilecek alanın genişliğine göre yeterli miktarda Batticon® Solüsyon uygulama alanına 5 dakika boyunca sürülerek kurutulur. Mukoza veya yaraların yıkanması durumunda ihtiyaca uygun kullanılmalıdır. Belli uygulamalar içen Serum Fizyolojik veya Ringer Solüsyonu ile karıştırılır.
Batikonun faydaları şunlardır: Geniş spektrumlu antiseptik etkisi sayesinde çeşitli mikroorganizmaları öldürür. Yaraların ve cilt tahrişlerinin temizlenmesine ve enfeksiyon riskinin azaltılmasına yardımcı olur. Uygun kullanıldığında, cilt üzerinde tahrişe neden olmaz ve alerjik reaksiyon riski düşüktür.
Gerekli pansuman malzemeleri kullanılarak tecrübeli sağlık personeli tarafından her gün veya 2 günde bir pansuman yapılmalıdır. Dikiş Pansumanı: Dikişlerin kalma süresi bölgesine göre değişmekle beraber ortalama 10 gündür. Dikiş atıldıktan alınana kadar her iki günde bir pansuman yapılmalıdır.
El Yaralanmalarında Enfeksiyon. Yaraların enfekte olması vücutta ciddi hasarlara yol açabilir. Enfekte yara mikrop kapma ihtimali olan yaralar anlamına gelmektedir. Enfeksiyon yaranın iyileşmesini geciktirerek doku ve hücre kaybına neden olur.
Fibrotik; Kirli sarı renkte, yara tabanına yapışık tabakadır.Yarada bulunan fibrin ve proteinlerin birikimi ile oluşur. Kuru yaralarda sertleşir, ayrılması güçleşir, ıslak yaralarda yumuşar ve cıvıklaşır. Yara iyileşmesini durdurur, infeksiyon yükünü arttırır.
Yaranın kuruması sonucu oluşan kabuk her ne kadar yaranın mikrop kapmasını önlese de aslında yaranın gerçek anlamda iyileşmesini de geciktirmektedir. Yapılması gereken; yara temizlendikten sonra kirli bir yara ise antibiyotikli pomat sürülerek pansumanla kapatılması ve günlük olarak pansumanın değiştirilmesidir.
Gazlı Bez Yaralara İyi Gelir mi? Gazlı bezlerin içeriği, yaraların iyileşmesine yönelik olarak hazırlanır. Yaraların yanı sıra kanamalarda, dikişlerde, jinekolojik durumlarda ve yanıklarda da gazlı bezlerin kullanımı fayda sağlar.
Yara temizliği gazlı bez kullanılarak yapılır. Gazlı bezin salin (serum fizyolojik) ile nemlendirilmesinin ardından yaraya uygulanır. Yaranın tamamen temizlenmesinin ardından yeni pansuman ile kapatılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri