Temiz pamuk veya gazlı bez: Bu, yarayı temizlemek ve kanamayı durdurmak için kullanılır. Antiseptik solüsyon: Bu, yarayı temizlemek ve mikropları öldürmek için kullanılır.
Tentürdiyot aşırı tahriş edici bir madde olduğu için günümüzde artık kullanılmamaktadır (örneğin ilk yardım çantalarından kaldırılmıştır). Onun yerine etkili, daha az tahriş edici ve dokulara daha az zarar veren "Polivinilpirolidon iyot" isimli madde kullanılmaktadır.
Yaranın deri ile kaplı etrafı silinir. Açık yaranın içi kesinlikle antiseptik ile temizlenmez. Yara içi, enjektöre çekilen ve basınçlı püskürtülen serum fizyolojik ile yıkanır ya da serumla ıslatılmış steril gazlı bezle çok yumuşak bir şekilde silinir. Temiz yaralarda bu işleme gerek yoktur.
Gazlı bezin salin (serum fizyolojik) ile nemlendirilmesinin ardından yaraya uygulanır. Yaranın tamamen temizlenmesinin ardından yeni pansuman ile kapatılabilir. Yaranın türüne bağlı olarak doktor tarafından gösterilmiş olduğu biçimiyle yeni pansumanın uygulanması ve yapışkan bant ile kapatılması gerekir.
Temas ettiği yüzeydeki bütün canlı hücreleri yani iyi ve kötü tüm bakterileri öldüren bir sıvıdır. Bu sebeple yaranın sağlıklı deri kısmına iyot içeren sıvı, yara içerisine ise sadece antibiyotikli merhemler uygulanır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra temiz kuru bir pansuman bezini yaraya kapatarak yapıştırırız.
İlgili 15 soru bulundu
Nemli ya da kuru ortamda iyileşme:
İdeal nemli ortamda iyileşme daha hızlı gerçekleşir ve yara izi oluşma riski azalır. İdeal nemli ortamda iyileşme hızlanır ve ve ideal nem, kabuk ve çatlak olusumunu engelleyerek derinin en iyi düzeyde iyilesmesini saglar ve yara izi kalma riskini azaltır.
Yaraları örtmek: Gazlı bez, yaraların üzerini örterek, mikropların ve kirlerin yaraya girmesini engellemeye yardımcı olur.
Yaranın üstüne olmaz
MİKROP kapmasını engellemek için yaraya kolonya dökülmesinin de yanlış olduğunu vurgulayan Ağrıdağ, "Yaranın derinleşmesine, iyileşme sürecinin uzamasına neden olur" dedi.
Talk pudrası pisliklere ve yaralara serpilir. Özellikle de küçük çocuklara banyodan sonra uygulanır. Bu işte kullanılan talk eczanelerde genellikle paketle satılır ve delikli kutulara konularak bölgeye serpilir. Hoş bir koku vermesi için de içine kokulu maddeler de katılır.
Pansuman sırasında kullanılan gazlı bez ballı bez olabilecek. Romatizma ve eklem ağrılarının tedavisinde de arı ürünlerinden yararlanılacak.
Yaranın içine rifampisin (RİFOCİN® AMP) sürülebilir. Yaranın dış yüzeyi BATİCON®'la silinmelidir. Batikon kesinlikle yaranın içine sürülmemelidir.
Yaralı cildin iyileşmesine yardımcı olmak için, yarayı nemli tutmak için vazelin kullanın. Yaranın kurumasını ve kabuk oluşturmasını önler; kabuksuz yaraların iyileşmesi daha uzun sürer. Bu aynı zamanda bir yara izinin çok büyük, derin veya kaşınmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
Bu tip yaralar için doktorunuzun tavsiyelerini dinleyiniz lütfen. Su değdirmemek gereksiz yara atıklarının birikimine ve mikroorganizma üremesine yol açarak yaraya zarar bile verebilir.
Bitkisel yağların düzenli bir şekilde yara üzerine uygulanması büyük oranda bir iyileşmeyi ortaya çıkarabilmektedir. Özellikle biberiye yağı, kakao yağı gibi ürünlerin düzenli bir şekilde günlük uygulanması yara izlerinin iyileşmesine yardımcı olabilmektedir.
Düşme ya da kesme gibi nedenlerle oluşan yaralarda temiz su ve sabunla yıkayıp, temiz bir bezle örtmek genellikle yeterli olmaktadır. Önemli olan dışarıdan gelen mikropları yaradan uzaklaştırmaktır.
Ağrıdağ, mikrop kapmasını engellemek amacıyla yaraların üzerine kolonya dökülmesinin de yanlış olduğunu vurgulayarak, ''mikroplardan arındırmak için yara üzerine kolonya dökmek doğru değil. Yaraya dökülen kolonya mikrobu önlemez, aksine yarının derinleşmesine ve iyileşme sürecinin uzamasına neden olur'' dedi. Prof. Dr.
Evde pansuman yapabilmek için; oksijenli su, gazlı bez, yapışkanlı bant, sıvı antiseptik, makas temelde ihtiyaç duyulan malzemelerdir. Pansuman işlemi hijyenik ellerle yapılması gerektiği için eldiven de pansuman yaparken lazım olan malzemeler listesine eklenebilir.
Batikon, cildin üst tabakasında yanma hissine neden olabilir ve iyileşmeyi geciktirebilir. Bunun yerine, batikon çözeltisini bir pamuklu bez veya gazlı bez kullanarak yaranın çevresine uygulamak daha uygun olabilir.
Oksijenli suyun diğer adı hidrojen peroksittir. Çoğu zaman ev temizliğinde sirkenin yetersiz olduğu durumlarda oksijenli su kullanılır. Eski zamanlardan beri ilaç dolaplarının içerisinde mutlaka bulundurulur. Oksijenli su yara ve kesikler için dezenfektan olarak da kullanılmaktadır.
Gazlı bezden yapılan tıbbi gereçler arasında "sargı bezleri" ve "gaz tamponlar" başta gelmektedir. Gaz tamponlar yara pansumanında, ameliyatlarda kan ve sıvıların kurulanmasında, ayrıca geçici olarak kanama durdurmada ve jinekolojide hijyenik maksatlarla kullanılmaktadır.
Yarayı Açık Bırakmak Daha Çabuk İyileştirmez
Yara iyileşmesi için oksijen gerektiği doğrudur ancak yaranın hızla iyileşmesi için kuru değil nemli bir ortam gereklidir. Kurumuş bir yarada iyileşme beklemek güçtür. Yaranın kuruması sonucu oluşan kabuk aslında yaranın gerçek anlamda iyileşmesini de geciktirmektedir.
Fibroblastlar yara iyileşmesinde görev alan en önemli mezankimal hücrelerdir. Hem “üretim” hem de “mekanik” görevleri vardır. Fibroblastlar kollagen liflerini üretirler. Kollagen de yaranın kontraksiyonunu ve gerilme kuvvetini oluşturur.
Enfeksiyon Kapan Yara Nasıl Anlaşılır? Yara enfeksiyonu, yaranın enfekte olması durumudur. Enfekte olmuş bir yara kızarık, şiş ve iltihaplı görünebilir. Ayrıca yara çevresinde ağrı, sızı ve kötü koku da oluşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri