Çoğu zaman tırnak batması kendi kendine düzelir. Ağrı şiddetliyse veya yayılıyorsa, doktorunuz rahatsızlığınızı gidermek için adımlar atabilir ve tırnak batmasının komplikasyonlarından kaçınmanıza yardımcı olabilir.
Tırnak Batması Ne Kadar Sürede İyileşir? Batık tırnak tedavisi genellikle kendiliğinden geçmektedir. Bu süre 1 hafta kadar sürebilmektedir. Yine bunun için yapılan müdahalelerde iyileşme süreci 1 gün ila 7 gün arasında değişmektedir.
Tırnak batması, tırnağın tırnak yatağına doğru uzandığı acı verici bir sağlık sorunudur. Genellikle ayak baş parmağında görülür ve ayak tırnağı köşesi veya kenarının kıvrılıp çevredeki cilde gömülmesi sonucu oluşur. Ayak tırnak batması ağrılı olabilir ve zamanında tedavi edilmezse enfeksiyonla sonuçlanabilir.
4- Tırnak batması için uygulanan tedavi kalıcı mıdır? Uzman tarafından uygulanan tedavi sonrasında tırnak batması tamamen iyileşecektir. Ancak daha sonrasında uygulanması muhtemel hatalar veya genetik yatkınlık sebebi ile tekrar etmemesi konusunda kesin bilgi verilmez.
Tırnak batması enfeksiyonunda antibiyotikli krem ve merhemler uygulanmaktadır. Tırnak altına tampon (pamuk) konulması, bantlama yöntemi, tüp yerleştirme, tel yöntemi de uygulanan cerrahi dışı tedaviler arasında bulunmaktadır. Tırnak batmasının ileri evrelerinde tırnak yatağı ve parmak cerrahileri uygulanmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Her tırnak batması durumunda bir cerrahi işleme gerek yoktur. Hafif batma durumunda tırnağın batan kısmının altına bir pamuk parçası koymak ve bunu günlük değiştirmek uygun olabilir. Böylece tırnak ile cilt arasında bir tampon alan oluşturup tırnağın ete batmadan büyümesi sağlanır.
Ilık suda bekletme: Ilık suda bekletme, tırnak batması için etkili ve basit bir çözümdür. El ya da ayakları ılık suda beklettikten sora deri yumuşar. Ete batan kısmı çıkararak tırnağa baskıyı azaltabilirsiniz. Kekik Yağı: Kekik yağı, doğal bir antiseptik olarak kullanılabilir.
Eğer tırnak batması yapılan ev tedavisine yanıt vermezse, ağrı kötüleşirse, yürümekte veya diğer aktivitelerde zorluk çekiliyorsa doktora başvurulması gereklidir. Aynı şekilde tırnak batması evde yapılan tedavilere yanıt vermezse veya bir enfeksiyon meydana gelirse, bir cerrahi müdahale yapılması gerekebilir.
Hafif seviyede olan tırnak batıkları ameliyatsız yöntemlerle, hatta evde kendinizin yapabileceği bazı uygulamalarla kolayca tedavi edilebilir. Eğer durum ilerlemişse cerrahi tedavi gerekebilir.
Genellikle; dar ayakkabı giymek, tırnakların yanlış kesilmesi ve çok terleyen ayaklar tırnak batmasına neden olabilir. Özellikle gençlerde, çok terleyen ayaklarda tırnak batması görülmektedir. Pedikür yaptırmak çözüm değil! İltihaplı bir tırnak batması varsa tedavisi kesinlikle cerrahi bir işlemdir.
Öncelikle tırnak batmasının ve diğer tırnak sorunlarının tıbbi bir durum olduğu bilinmelidir. Ortopedi, dermatoloji (cildiye) uzmanları ve ayak sağlığı merkezleri tırnak sorunlarını tedavi eder.
Tırnak batması için hangi bölüme gidilir? Tırnak batması için öncelikle ortopedi bölümüne gidilir fakat ortopedi bölümü yoksa genel cerrahi servisine de başvurulabilir.
Nispeten daha hafif tırnak batması durumlarında, evde uygulanabilecek küçük tedaviler de yeterli olabilir. Ciddi vakalarda ise acil cerrahi müdahale gerekebilir.
Tırnak batması sonucu ciltte; kızarıklık, ağrı ve iltihap oluşur. Tüm bu etkiler, kişinin hayat kalitesini düşürür. Bu duruma karşı Oniko tırnak batmaları için losyon oldukça elverişli bir üründür.
Destek bandı, tırnağın etrafında bir döngü oluşturacak şekilde tırnağın etrafından sarılır. Bandın fazlalığı kesilir ve tırnağın etrafındaki bant, tırnağın çevresindeki cildin üzerine yapıştırılır. BS Bant Sistemi, batık tırnak tedavisi için etkili bir seçenek olabilir.
Lokal anestezi ile yapıldığı için yatış olmaz,müdahale her parmak için 5-10 dakika sürer, hastaneye girip çıkmanız ortalama 1 saat sürer.
Tırnak çekimi zor ve ağrılı değil mi? İşlem için tırnak yatağı uyuşturulur, böylece çekim esnasında ağrı olmaz. İşlem sonrasında da ilaçlar kullanılır.
Enfekte olmuş tırnağı günde 3-4 kere 20 dakika süre ile ılık suda bekletmek enfeksiyonun birkaç gün içinde geçmesini sağlar, ayrıca çay ağacı yağı mantar önleyici ve antiseptik özelliği ile dolamaya iyi gelir.
Tırnak diplerinde görülen şişlik, birçok hastalığın belirtisi olabilir. En sık karşılaşılan durum bölgenin yerel enfeksiyonuna bağlı dolamadır. Sedef hastalığı da tırnak diplerinde şişmeye yol açabilir. Romatizmal hastalıklarda ise tırnağın çevresindeki kemik dokusundan kaynaklanan şişlikler meydana gelebilir.
Tırnak batmasına bağlı enfeksiyon gelişmesi halinde, kişinin altta yatan hastalıklarına ve enfeksiyonun verdiği hasara bağlı olarak topikal veya sistemik antibiyotik uygulaması gerekebilir. Uygun antienflamatuvar ilaçlarla birlikte tırnağın kesilmesi veya tamamen çekilmesi gündeme gelebilir.
Tırnak batması durumunda tırnağın bir bölümü ya da tamamı çıkarılır. Bu ameliyat genel anestezi ya da çoğunlukla lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Hastalar ameliyat sırasında hiçbir şekilde acı, ağrı ya da tırnak sızısı hissetmez.
Lazer kullanımı, tırnak ve yatağını çok kolay kesebilmekte ve ayrıca kanama olmasına engel olarak yaranın daha hızlı iyileşmesine yardım etmektedir. Yatağın deforme olan kısmı lazer yardımı ile düzeltilerek, tırnağın düzgün olarak çıkması sağlanıp bir daha batması kalıcı olarak düzeltilmektedir.
Tırnak batması evre 1. Hafif bir batık ise tırnak köşelerine uygulanan pamuk aplikatör ile tırnağın uzama yönü yukarı doğru çevrilir, batan tırnak yukarı doğru kaldırılır. Eş zamanlı uygulanan şişlik azaltıcı tedaviler ile sorun ortadan kaldırılır.
Tırnak batmasından şikayetçi olanlar her gece uykudan önce, çay ağacı yağını kullanarak tırnaklara pamuk yardımıyla masaj yapabilir.
Uygulamanın yapıldığı tırnak kısmı genellikle uzamaz. Eğer uzarsa yeni tırnak dokusu farklı bir yapıya sahip olur. İşlem tamamlandığında parmağa vazelin ile kaplı bir bandaj uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri