06 Şubat 2023 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 6 İlçe, 11 belediye, bu belediyelerde 136 mahalle ve ayrıca 283 köy vardır.
Güneyinde Mardin, batısında Diyarbakır ve doğusunda Şırnak'ın bulunduğu Batman'da toplam 6 ilçe bulunmaktadır. Bu ilçelerden biri il merkezi iken diğer 5'i ise Hasankeyf, Sason, Gercüş, Kozluk ve Beşiri olarak dikkat çekmektedir.
Batman'ın 6 ilçesi bulunur. Batman'ın ilçeleri: Merkez, Beşiri, Gercüş, Hasankeyf, Kozluk, Sason.
Yüz ölçümü 4694km 2 olan Batman ilinin Merkez ilçe dahil olmak üzere 6 adet (Kozluk,Sason, Gercüş, Beşiri ve Hasankeyf) ilçesi bulunmaktadır. En küçük ilçesi %7'lik pay ileHasankeyf, en büyük ilçesi ise %24'lük pay ile Kozluk ilçesidir.
Batman'a bağlı 6 ilçe, bu ilçelere bağlı 5 belde ve 289 köy bulunmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Su sporları dışında doğa yürüyüşü ve kış sporları için uygun alanlar da mevcut. 16.05.1990 tarihinde, 3647 sayılı kanun ile Siirt ilinden ayrılarak Türkiye'nin 72. ili olmuştur.
Bütün bu faaliyetler içinde İluh Köyünün isim değişikliği de gündeme gelmiş ve yakınından geçen Batman Çayı ile bütünleştirilerek ilk defa Orta Çağdan beri kullanılagelen Batman asıl adını 1950 yılında tekrar alarak İluh isminin kullanımı da böylece terk edilmiştir.
Sason balı, Batman halı ve kilimleri, Batman dokuma ürünleri, Sason cevizi, el yapımı bebekler, tiftik seccadeler, battaniyeler, iğne oyası, dantel ve yün çorap alabileceğiniz belli eşyalardır.
XIX. Yüzyılın sonlarında vilayet sistemine geçilmesiyle birlikte Batman ve çevresi önce Diyarbakır vilayetine, sonrasında da Bitlis vilayetine bağlı Siirt sancağının sınırları içine alınmıştır (Nasıroğlu Aydın, 2020: 55-59).
1515 yılında, 4. Murat'ın Bağdat seferi sırasında kendisine büyük yararlıklar gösteren Turhan oğlu Mahmut Pasa'ya ELEKHANI içine alan Batman suyu ile Botan suyu arasında kalan bölgenin tamamını vermiştir.
Batman Harita Konumu
Doğusunda Siirt ve Bitlis illeri bulunmaktadır. Batısında ise Diyarbakır ili yer almaktadır. Bunun yanında şehrin kuzeyinde Muş ve güneyinde ise Mardin yer almaktadır. Yani Batman şehri Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin oldukça iyi bir konumunda bulunmaktadır.
Batman merkez ilçesi bir tanedir. Bu ilçe de yine aynı isim ile yani Merkez olarak isimlendiriliyor. Nüfusun büyük bir kısmı Merkez ilçede yaşarken geri kalanı diğer ilçelere dağılır. Merkez ilçede daha çok hizmet sektörü ağırlıktadır.
Deprem bölgeleri haritasındaki Sason, Kozluk ve Beşiri ilçelerinin 1. derece deprem bölgesinde, Batman merkez ve Gercüş ilçelerinin 2. derece deprem bölgesinde bulunduğunu, Batman'da meydana gelen çökmelerin faylara bağlı olabileceğini ve bu konuda arazi çalışmalarına başlandığını ifade etti.
Batman (Kürtçe: Êlih), Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Batman ilinin merkezi olan şehirdir.
Türkiye genelinde 783 bin 483 kişinin Batman kütüğüne kayıtlı olduğu bildirilen araştırmada, en çok Batmanlının İstanbul ve Antalya'da yaşadığını ortaya koydu.
Gercüş İlçesi Mardin Sancağının Midyat İlçesine Bağlı bir köy iken, 30 Mayıs 1926 yılında İlçe Statüsü kazanmıştır.16 Mayıs 1990'da Batman iline bağlanmıştır.
Batman ili şu ana kadar yapılan çalışmaların ışığı altında petrol haricinde diğer maden yatakları bakımından fakir bir ilimizdir. İlde sınırlı sayıda metalik ve endüstriyel hammadde yatak ve zuhurları bulunmaktadır. Mevcut maden çeşitleri barit, demir ve tuğla-kiremit hammaddeleri olarak sayılabilir.
Geniş bir yelpazede meyve yetiştiriciliğinin yapıldığı Gercüş ilçesi, özel- likle üzüm üretimi anlamında Batman ilinin lokomotifi konumundadır. Kurutmalık üzümün hemen hemen tamamı, sofralık üzümün ise %75'lik kıs- mının üretimi bu ilçede gerçekleştirilmektedir.
Un, pekmez ve badem ile hazırlanan havdel, Batman'ın meşhur ev tatlısıdır. İsteğe göre karanfil ve tarçınla zenginleştirilen bu tatlı, misafir ağırlarken de sunulur.
Batman'da tahıllar ve diğer bitkisel ürünler bakımından ağırlıklı olarak buğday, arpa, mısır, pamuk, fiğ, yonca gibi yem bitkileri ve mercimek yetiştirilirken, sebze ve meyve üretimi kapsamında; karpuz, kavun, çilek, domates ve salatalık yetiştirilmektedir. 2002-2021 yılları arasında üretim 2,97 kat artmıştır.
İl Nüfusu: 620.278'dur. Bu nüfusun %84,27'i şehirlerde yaşamaktadır İlde km²'ye 139 kişi düşmektedir. (Bu sayı merkez ilçede 722'dır. (2020). İlin yüzölçümü 4.477 km²'dir.
Nüfusu 550 bin olan Batman'da, 641 caminin bulunduğu belirtildi. Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye'deki cami sayısını açıkladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri