Batman'ın Sason ilçesinde meyveciliği geliştirme projesi kapsamında yetiştiricilere 3 bin 500 tüplü zeytin fidanı ve 400 adet cennet hurması fidanı dağıtıldı. Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2021 yılı meyveciliği geliştirme projesi kapsamında Sason ilesinde fidan teslim töreni düzenledi.
Batman'ın bütün ilçelerinde badem yetiştiriciliği yapılmakta, toplam badem üretimi 556 ton, en fazla üretimi 398 ton ile Gercüş ve en az üretim ise 8 ton ile Merkez ilçeden karşılanmaktadır (TÜİK, 2015).
Batman'da tahıllar ve diğer bitkisel ürünler bakımından ağırlıklı olarak buğday, arpa, mısır, pamuk, fiğ, yonca gibi yem bitkileri ve mercimek yetiştirilirken, sebze ve meyve üretimi kapsamında; karpuz, kavun, çilek, domates ve salatalık yetiştirilmektedir.
Erken verime yatar, verim yüksek ve düzenlidir. Soğuğa karşı kısmen dayanıklıdır. Marmara Bölgesindeki ağaç varlığının büyük çoğunluğunu oluşturmaktadır. Antalya, Isparta, İçel, Adana, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Karaman illerinde zeytincilik yapılmaktadır.
Zeytin ağacı, genellikle rakımı düşük coğrafyalarda yetişir. Ancak denizden 1000 metre yükseklikte de, zeytin tarımı yapılabilmektedir. Türkiye'de, 800 hatta 1000 metreye kadar zeytin yetişmektedir. Zeytin, özellikle 400 metrenin altındaki alçak alanlarda, daha verimli olur.
İlgili 29 soru bulundu
Zeytin soğuk iklim koşullarında yetişmez.
Bu nedenle sert karasal iklime sahip Doğu Anadolu Bölgesi ile karasal iklime sahip İç Anadolu Bölgesi'nde zeytin tarımı yoktur.
Kasım ayında don toleransı yüksek olan çeşitler; Memeli ve Otur, Ocakta; Memeli, Otur, Eşek zeytini ve Gemlik; Mart ayında ise; Gemlik, Otur, Ayvalık ve Memeli şeklinde belirlenmiştir. Memeli çeşidi Kasım ayında -11 ºC'de %30.86, -14 ºC'de ise %48.88 oranı ile en az zararlanma gösteren çeşit olarak saptanmıştır.
Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir. Gemlik, Orhangazi, İznik doğrultusunda yetişen ve piyasada “kıvırcık” diye bilinen zeytin, lezzeti ile tüm dünyadaki rakiplerinden farklı.
Dayandığı minimum sıcaklık ise -7 °C dir. Bu derecenin altında zararlanmalar başlar. Soğuğun şiddetine göre gözlerden başlamak üzere köke kadar zararlanmalar görülür.
Memecik zeytin türü sofralık olarak da tüketilmektedir. Küçük ve orta boyutlarda olan bu türün meyveleri oval şekilli ve koyu siyah renktedir. Meyve ucu memelidir. Etli yapısı nedeniyle bu türün yağ oranı en yüksek zeytin çeşidi olarak bilinmektedir.
Batman'da en zengin maden rezervi 2,5 milyar varil ile petroldür. Bu rezervin büyük bölümü Raman Dağı eteklerinde bulunmaktadır. Batman ili şu ana kadar yapılan çalışmaların ışığı altında petrol haricinde diğer maden yatakları bakımından fakir bir ilimizdir.
Doğu şehirlerinin birçoğunda olduğu gibi Batman'da da ekonomi genel olarak tarım ve hayvancılık üzerine bulunmaktadır.
Petrol bulunduğu dönemde 4 bin civarında olan Batman'ın nüfusu 2017 itibarıyla 585 bini aştı. TPAO verilerine göre, geçen yıl Türkiye'de üretilen ham petrolün yüzde 75'i Batman'daki kuyulardan sağlandı. Şehirde günde yaklaşık 27 bin varil petrol çıkarılıyor.
Meşe ağacının meyvesi olan palamut, Batman ve çevresinde de bolca yetişiyor. Gercüşlüler, kış aylarında tüketmek üzere sonbaharda çuval çuval meşe palamudu topluyor. Doğunun kestanesi olarak da bilinen palamudun çeşitli hastalıklara iyi geldiği de biliniyor.
Avokadonun anavatanı Meksika'dır.
Ancak yetiştirme alanı sınırlıdır. Narenciyenin yetiştiği bölgeler avokado için de elverişli olmakla birlikte soğuğa narenciyeden daha hassastır. Avokado dona çok dayanıksız bir ağaç olduğundan tropikal ve subtropikal alanlarda yetişebilir.
Yüksek kesimlerde meşe, ardıç, yabanfıstığı karışımı ormanlar, daha alçaklarda bozkır bitkileri, ırmak boylarında kavak, söğüt ağaçları doğal bitki örtüsünü oluşturur.
Rekolte çalışmasında Manisa İli sofralık zeytin üretiminde 150.088 ton zeytin üretimi ile birinci sırada olup, İlimiz sofralık zeytin üretiminde Türkiye üretiminin %29,61'ini karşılamaktadır. İlimizde yetişen zeytinlerin %55,73'ü sofralık olarak değerlendirilmektedir.
Olgun bir zeytin ağacının ortalama olarak verimi 22 ila 90 kg arasındadır. Tabii ki, tek bir zeytin ağacının 820 kg zeytin ürettiği gibi sıra dışı durumlarda vardır. Bununla birlikte, zeytin ağaçlarının ortalamanın üzerinde bir verim vermeleri için 30-40 yaş arasında olmaları gerekir.
Zeytin, kuraklığa dayanıklı olduğu için zeytinlikler genelde, kıraç arazilerde tesis edilmiştir. Sadece yağışla sulanan (150 – 300 mm) bu alanlarda zeytinin yıllık su ihtiyacı karşılanamamaktadır.
Trilye zeytini yapısı bakımından ve yetiştirilme tarzına bağlı olarak kilogram başına en çok yağ veren bir zeytin türüdür. Lezzeti ile ünlü olan trilye zeytini sofraların baş tacıdır. Trilye zeytini Gemlik ve Mudanya bölgelerinde yetişmekte olup çok uzun yıllardır bu bölgelerden ihracatı yapılmaktadır.
Sonuçta yeşil zeytinin asitlik derecesi düşük, siyah zeytin formunun ise olgunlaşmanın bir yerde önce hızla tatlanıp sonra kötü bir tad almasından da anlaşılacağı üzere bir bozulma olduğunu çıkarımına ulaşabiliriz. Dolayısıyla yeşil zeytinin daha sağlıklı olduğunu söyleyebiliriz.
2023 Dubai Zeytinyağı Yarışması'nda Ayvalık'ın tarihi köklü firmalarından Aktepe Zeytinyağları bu yıl altın madalya ile ödüllendirilerek dünyanın en iyi zeytinyağı seçildi.
Ova kısımlarda özellikle sulak arazilerde Domat zeytini sofralık olarak çok başarılı olurken Memecik'in yağ verim oranı 1/6 - 1/7 'lere çıkmaktadır.
Yağ kalitesi bakımından en iyi zeytin ayvalık cinsi, verim olarak en iyi zeytin cinsi gemlik çeşitleridir. Diğer verimli bir cins arbequina bodur zeytin erken verime yatmakta ve oluşan zeytinyağının raf ömrü kısadır.
Arbequin bodur zeytin fidanı kendine verimlidir, peryodisite göstermez ve meyvesi safha safha olgunlaşır. Periyodisite (bir sene meyve verip bir sene vermeme) yoktur. Dekara meyve verimi ortalama 1,5 ton civarında olup dekara yağ verimi ise 300-500 kg arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri