Bayat ekmeğin kalorisi düşer mi? Ekmeği bayat yemeniz ya da ısıtarak yemeniz ekmeğin kalori değerini düşürmeyecektir.
Ekmeği kızartmak ekmeğin kalorisini düşürmediği gibi glüten miktarında da bir değişikliğe sebep açmaz. Sadece glisemik indeksini düşürür. Daha düşük glisemik indeksli bir karbonhidrat daha yavaş parçalandığı için glikozun kan dolaşımına daha yavaş ve dengeli bir şekilde salınmasını sağlar.
Ekmek, uzun süre doygunluk sağlar ve özellikle kilo vermenize de yardımcı olur. Her öğün 1 veya 2 dilim mutlaka ekmek tüketilmelidir.
Ekmeğin tamamen bayat olması kesinlikle sağlıklı değildir. İçindeki zararlı maddeler kansere bile yol açar. Bu nedenle sadece üzerinde 1 gün geçmiş ekmekleri bayat ekmek olarak tüketin. Bu şekilde faydasını elbette görecek,doyma ihtiyacınızın daha çabuk olduğunu fark edeceksiniz.
BİR DİLİM KIZARMIŞ EKMEK KAÇ KALORİ: Kızarmış ekmek, normal ekmeğe göre yarı yarıya daha düşük kalorilidir. Kızarmış ekmeğin besin değerleri düştüğü için kalori değerleri de buna bağlı olarak düşmektedir. 1 Gıramında 4 kalori bulunur. 1 Normal dilim kızarmış ekmek 37 kalori değerindedir.
İlgili 44 soru bulundu
1 DİLİM EKMEK YERİNE GEÇEN BESİNLER; 1 kâse çorba, 2 yemek kaşığı bulgur pilavı, 2 yemek kaşığı makarna, 2 yemek kaşığı kahvaltılık gevrek, 1/2 çay bardağı leblebi,1 orta boy patates, yarım orta boy mısır, 2 galeta, 2 kestane.
Tam buğday ekmeği üretim sonrası farklı bir işleme maruz kalmayan ekmekler arasında en az kaloriye sahip olan ekmek çeşididir. 1 dilim buğday ekmeğinde yaklaşık olarak 65 kalori bulunur.
1 Dilim (İnce) Bayat Ekmek İçi 33,60 kaloridir. Bayat Ekmek İçi içeriğinde 6,11 Karbonhidrat(g), 1,13 Protein(g), 0,45 yağ(g), 0,41 lif(g), 62,27 Sodyum(mg), 16,51 potasyum(mg), 15,60 Kalsiyum(mg), 0,41 ve Demir barındırır.
Ekmek kızartıldığında içindeki suyun bir miktarı buharlaşır fakat herhangi bir kalori kaybı söz konusu olmaz. Eğer ekmeği kızartmayı abartıp yakma noktasına yaklaştırmamız durumunda kalori değeri azalır ama bu durumda hem tadı yüzünden hem de sağlıksız olacağı için ekmek yenmeyecek bir hale gelir.
Tüm haldeki bayat ekmeğimizi yağlı kağıdımızın üzerine koyalım ve tahminen 3 yemek kaşığı suyu elimizle üzerine serpelim. Daha sonra hiç açıklık kalmayacak şekilde yağlı kağıda sarıp fırına atalım. Fırınına göre değişir ama 200 derece fırında 10-15 dk içerisinde fırından çıkmış gibi çıtır çıtır ekmeğimiz hazır.
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Karbonhidratlı yiyeceklerin başında gelen ekmeği bırakarak ayda ortalama 4-5 kilo verebilirsiniz. İlk aşamada tümüyle ekmeği bırakmak yerine her öğünde sadece 1 dilim ekmek tüketilebilir. Ekmek yemeyi bırakmaya çalışırken gözden kaçabilen en önemli nokta ise ekmekteki karbonhidratın başka yiyecekten karşılanmasıdır.
Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor. Kahvaltı ve ana öğünler için ekmek tüketmek isteyenler tam buğday ekmeğini tercih edebilir. Sandviç ve hamburger ekmeklerinde de tam buğday ekmeği tercih edilirse; alınacak kalori bir nebze düşer.
Zayıflatan ekmek çeşitleri içerisinde yulaf ekmeği, keten tohumu ekmeği, kepekli ekmek, esmer pirinç ekmeği, tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, ezekiel ekmeği, glutensiz ekmeği saymak mümkün. Uzmanlar, diyet yaparken ekmeği tamamen kesmek yerine, beyaz ekmek harici ekmek çeşitlerinin az miktarda tüketilmesini öneriyor.
Ekmek tüketiminin miktarı kişinin kilosuna, cinsiyetine veya çalışma temposuna göre değişkenlik gösterebiliyor. Sağlıklı bir insanın her öğünde ortalama ikişer dilim ekmek tüketmesi fazla olmayacaktır. Gün içinde bir kişi en az 6 dilim tüketebilir.
Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir. Böylece uzun süre tok kalmanızı sağlayarak kilo vermenize de yardımcı olur. 1 dilim keten tohumlu ekmek 67 kaloridir.
Ekmek ölçülü tüketildiği zaman kilo aldırmaz. Ancak ekmeğin yanında bir de kalori oranı yüksek yiyecekler tüketirseniz, bu kilo almanızı sağlayacaktır. Günde 1 ince dilim ekmek tüketmeniz ve yanındaki yiyeceklere dikkat etmeniz kilo almanıza neden olmayacaktır.
Ekmek kilo aldırmaz, verdirir!
Yani bu ekmekler şişmanlatmaz aksine zayıflamaya yardımcıdır. Diyetinizde tam tahıllı ekmek tüketmek geri dönüşümsüz kilo vermenizi sağlar. Düzenli tam buğday, çok tahıllı, yulaf ve çavdar ekmekleri tüketimi karın çevresi yağlanmasını azaltır.
Yarım beyaz ekmek (150 gr) 384 kcal içerir. Beyaz ekmek besin değeri şu şekildedir: 10.98 gram Karbonhidrat. 2.67 gram Protein.
1 bütün somun ekmekte 248 kalori bulunur. 1 ekmeğin dörtte bir kısmı yani çeyrek kısmı ise 62 kalori içermektedir. Çeyrek ekmek kalori açısından düşük kalorili besinler arasında yer alır. Çeyrek ekmeğin kalorisi, ekmeğin yanında tüketilen besine göre artabilir.
Bir ekmek değişimi 15 gram karbonhidrat ve 2 gram protein içerir, 68 kalorilik enerji sağlar.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor. ve “Verimli Hilal” olarak adlandırılan Siyez Buğdayı, Anadolu'nun yanı sıra Filistin ve Irak'da belirli bölgelerde yetiştirilen endemik bir ürün olarak biliniyor.
Zayıflatan ekmek çeşitleri içerisinde yulaf ekmeği, keten tohumu ekmeği, kepekli ekmek, esmer pirinç ekmeği, tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, ezekiel ekmeği, glutensiz ekmeği saymak mümkün. Uzmanlar, diyet yaparken ekmeği tamamen kesmek yerine, beyaz ekmek harici ekmek çeşitlerinin az miktarda tüketilmesini öneriyor.
Yeterli ve dengeli bir beslenme günde 1000- 1200 kalorinin altında alınan diyetle sağlanamaz.Bir çok ticari diyet günlük kalori alımını 600- 800 kalori civarında tutmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri