Bütün balıklarda olduğu gibi, palamutun tazeliğini anlamak için de gözlerine bakılması gerekmektedir. İçeri çökmüş ve sönük gözleri olan palamut bayattır. Bayat balığın derisine dokunulduğunda, dokunulan yer içeri doğru göçer.
Balık suyun içine atıldığında dibe çöküyorsa tazedir. Ama eğer çökmeyip suyun üstünde duruyorsa bayattır. Suyun üstünde kalan balığın ağzı açık kalır. Bayat balıkların karın kısmında şişlik olabilir.
'PALAMUT BEYAZ OLUR'
Balık kesildikten sonra eti beyazsa o balığı gönül rahatlığıyla palamut olarak alabilirler. Ancak balık kesildiğinde eti siyahsa aldıkları balık torik veya tombiktir. Çünkü Karadeniz palamudunun eti bembeyaz olur.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Balıkları buzdolaplarının +5 dereceli raflarında 3 gün saklayabilirsiniz. 0 ve -5 dereceli buzluklarda bu süre ortalama 14 gündür. -18 derecelik deep freeze'lerde küçük balıklar 3 ay, lüfer gibi balıklar 5-6 ay, büyük balıklar ise ortalama 6-8 ay kadar saklanabilir. -25 dereceli deep freezelerde bu süre daha fazladır.
Dr. Mustafa Sarı, "Taze palamutları derin donduruculara atalım. Sıfırın altında 18 derecede dondurduktan sonra, bir iki aylık sürede hiç sorun yaşamadan rahatça tüketebiliriz." şeklinde açıklamada bulundu.
Kılçıklarından kurtarınca bir balıktan çok, büyük bir et parçasını andıran palamutun boyu, 1 metreye kadar varır. Palamut balığının belirgin birkaç özelliği vardır. Sırtının rengi, yeşile çalan bir mavi; karnı ise mat beyazdır. Ayrıca kuyruğu hilal şeklinde ve ince yapılıdır.
Ekim: Balık sezonunun en canlı aylarından biridir. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetlidir. Palamutun en lezzetli zamanıdır. Kasım: Lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın lezzetlidir.
Zehirlenmenin ardından zehirli gıdayı vücuttan atmak gerekmektedir. Bu yüzden kusmak için kişi kendini zorlayabilir ve bu şekilde ilk adımda toksinler vücutta atılabilir. Ardından limonlu su ve su tüketimi arttırılır. Zehirlenme ile birlikte hastaneye başvurulara mide yıkaması yapılabilir ya da serum verilebilir.
Taze balık suya bırakıldığında dibe çökmektedir. Ağız kısmı genelde kapalıdır ve taze balık deniz kokar. Solungaçları kırmızı ve nemlidir. Bayat balığın gözleri donuk ve mattır.
balığın kasları sertleşir, sinirleri gerilir. palamut üzerinden örnek verirsek; bu balığın eti normalde oldukça hassas, yumuşaktır. hamsiden bile. ancak rigor mortis durumuna girince et kolay kolay dağılmayan, sert bir duruma gelir.
Taze balığın normalde hiç kokusu olmaz veya çok az deniz kokar. Eğer balık gibi kokuyorsa ve/veya buzdolabını her açtığınızda dışarı balık kokusu çıkıyorsa o balık bayat demektir.
Balık zehirlenmesi de öteki besin zehirlenmeleri gibi mide bulantısı, kusma, ateşlenme, kramp ağrısı ve baygınlık gibi semptomlar ile kendini belli eder. Balık zehirlenmesi gerçekleştiğinde ani bir şekilde müdahale edilmesi gerekmektedir. Balık zehirlenmesi, balık tüketiminden sonra oluşan bir zehirlenme çeşididir.
palamutun içindeki kan düzgün bir şekilde akıtılmaz ise balık lezzetsiz olur. içinde kalan kan ete geçerek balığın tadını acılaştırır. balığın omurgasının altında kalan kanı diş fırçası veya bıçakla temizlemek yeterli değildir.
Palamut fırında, haşlanarak, kızartılarak, buğulama şeklinde, tavada ya da pilaki şeklinde pişirilip afiyetle yenebiliyor. Diğer balıklara nazaran daha az yağlı bir balık olması nedeniyle kızartması başka balıklara kıyasla daha hafif oluyor. Tavası en sevilen ve tüketilen hali.
Sıcak su ile yıkanan palamut balığı maalesef yumuşama yapıyor. Bunun sonucu da insanlarımız balığın bayat olduğunu düşünüyor. Palamutun eti yumuşaktır. Eti, yumuşak olduğu için balık bayat diye gösteriliyor.
Balığın tazeliğini anlamanız için parmağınızı etine bastırmanız gerekir. Parmağınızı bastırdığınızda oluşan çukur hemen düzeliyorsa balık hala tazedir. Bayat balığa parmağınızı bastırdığınızda oluşan çukur aynı kalır, düzelmez.
Aldığımız palamutları balıkçıda doğrattıktan sonra mutlaka bolca yıkayıp suda bekletelim ki kanı çıksın. Kanı çıkmazsa balık acı olur. Balıkları mısır unu, un ve tuz ile önlü arkalı bulayalım, tavamıza tereyağını koyup arkalı önlü kızartalım. Afiyet olsun.
Benimde en çok verim aldığım palamut sahteleri, şeffaf, beyaz, sarı ve fosforlu yeşil sırtlı olanlar.
Bu surenin sonunda (balıklar iyice tuzda piştiğinde) ben balık dilimlerini 2 şer 2 şer strece sarıp, buzdolabı poşetine koyarak dondurucuya koyuyorum. Böylece balıklar hem fazla tuzlu olmuyor hem de sararıp yağlanmıyor. Eti parlak ve çok güzel oluyor. Deneyeceklere afiyet olsun.
Derin dondurucuya kaldırmak için aldığınız balıkları da öncesinde tıpkı hemen pişireceğiniz balıklar gibi temizlemeniz gerekiyor. Çünkü balığın iç organları çok kısa sürede bozulabiliyor.
Mikrodalga ile çözdürme işlemi balıktaki kalite kaybının en aza indiren yöntemlerden biridir. Dolayısıyla tavsiye edilen yöntemlerin başında mikrodalga ile çözündürme gelmektedir. Diğer yöntem ise eğer vaktiniz varsa dondurucudan çıkarttığınız balığı buzdolabınızın üst kısmına koyarak çözdürebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri