Siyah turp böbrek taşı oluşumunu engellediği gibi böbrek taşı düşürmeyi de kolaylaştırır. Kandaki şeker oranını dengeleyerek diyabet oluşumunu engeller.
Şeftali yapraklarından; yapılan çay uzun süre içilince, böbrek ve safra taşlarına iyi gelir. Turp; böbreklerdeki mikropları öldürür. Üzüm, elma, kavun, kereviz ve karahindiba; böbrek hastalıklarına iyi gelir.
Böbrekleri temizliyor
Beyaz turp Japon turpu böbrek sağlığı için gerekli olan çeşitli vitamin ve mineralleri içerir. Aynı zamanda idrar söktürücü olan bu besin vücuttan toksinlerin hızlı bir şekilde atılmasını sağlar. Böbrekleri hızlı bir şekilde temizleyerek vücudu zararlı toksinlerden arındırmaya yardımcı olur.
Kalsiyum oksalat taşı, böbrek taşlarında en sık görülen taş cinsleri arasında ilk sırada yer alıyor. Bu nedenle oksalattan zengin, çay, kola, çilek, çikolata, ıspanak ve pırasa gibi sebzeler, fındık, ceviz gibi kabuklu yemişler ve kakao gibi besinlerin tüketiminin azaltılması gerekiyor.
Yeterli miktarda sıvı tüketmek, idrarın yoğunluğunu azaltarak taşların kolayca atılmasına yardımcı olur. Günde en az 2-3 litre su içmek önerilir. Bunun yanı sıra aktif bir yaşam tarzı benimsemek ve düzenli egzersiz yapmak, böbrek taşı düşürme sürecini destekler. Hareketsiz kalmak, böbrek taşlarının düşmesini engeller.
İlgili 35 soru bulundu
Oksalattan zengin besinlerin (domates, bamya, pancar, ıspanak, pazı, ışgın otu, patates, fındık, fıstık, badem, susam, tahin, çikolata, dondurma vb.) böbrek taşlarını artırma ihtimali yüksektir. Böbrek taşı olan kişilerin oksalattan zengin besinleri azaltması veya elimine etmesi gerekir.
Yetersiz sıvı alımı: Vücutta yeterli su olmaması böbrek taşı oluşmasında önemli bir etkendir. Gün içinde yeteri oranda su içilmemesi idrarla atılan taş öncüsü maddelerin yoğunluğunu artırır ve idrarı asidik hale getirebilir. Bu durumda böbrek taşı oluşumuna neden olabilir.
Beslenme biçimleri, metabolik rahatsızlıklar, yetersiz sıvı alımı ya da sıvı kaybı ve bazı ilaçlar gibi pek çok etmen böbrek taşına neden olabilir. Bu etmenlerin dışında, böbrek taşı oluşumuna neden olan etmenler arasında, Aile sağlık geçmişi. Yüksek protein diyetlerinin uzun süre uygulanması
Aşırı maden suyu tüketiminin böbrek sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceğini söyleyen Nefroloji Uzmanı Dr. Bahtışen Güven, “Yüksek mineral içeriği ve sodyum miktarı, böbreklerin normal çalışmasını bozabilir ve böbrek taşı riskini artırabilir. Her şeyin olduğu gibi maden suyunun da fazlası zarar.
Eğer böbrek taşı şikayeti ile stres içindeyseniz, yoğurt suyunun antioksidan etkisi ile böbrek taşını düşürmek daha kolay olacaktır. Hareketli geçen günlerin ve antrenmanların ardından kas ağrılarını geçirmek için tüketilebilir.
Turp, hayati organlarımızdan biri olan karaciğer sağlığı açısından da önemli katkıları olan bir besindir. Turp tüketmek karaciğer detoksuna katkıda bulunur, hasarın giderilmesine yardımcı olur. Böbreklerdeki toksinlerin atılması için de etkili bir besindir.
İçerdiği yüksek oksalat sebebiyle turpun fazla miktarda tüketilmesi vücutta mineral kaybına yol açar. Çünkü oksalatlar, demir ve kalsiyum gibi değerli minerallerin atılmasına neden olur. Gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıkları olan kişiler turp tüketmemelidir.
SAĞLIKLI KİŞİ İÇİN İDEAL PORSİYON: Günde 1 kâse turp salatası olarak tüketmek yeterlidir. Turp, bürüksel lahanası, karnabahar, brokoli gibi sebzeler ile aynı soydan geldiği için bu sebzeleri tüketen kişinin aynı gün turp tüketmesine gerek yoktur.
Yoğurt, probiyotik, D Vitamini, Kalsiyum gibi değerler açısından son derece zengin bir yiyecektir. Saf ve doğal haliyle yoğurt tüketmek, böbreklerin sağlıklı şekilde çalışmasını ve temizlenmesini sağlar.
Kırmızı turp, karaciğer ve mide problemlerine fayda sağlarken gaz şikayetlerine karşı da etkilidir. Siyah turp, bronşit, öksürük gibi sorunlar yaşayan bireylere fayda sağlarken, beyaz turpun güçlü ağrı kesici özelliği bulunmaktadır.
Böbreklerde oluşan hasarlar genellikle kalıcıdır. Böbreklerde oluşan hasar düzeltilmese bile yetmezliğe neden olan altta yatan rahatsızlık kontrol altına alarak böbrek yetmezliği durdurmak veya yavaşlatmak mümkün olabilir. Böbrek yetmezliğine neden olan rahatsızlığa göre tedavi planı değişebilmektedir.
Böbrek taşı oluşumunu önler
Limon suyu içerisinde bulunan kalsiyum ve sitrit asit, böbrek taşı oluşumunu önleyerek vücuttaki hidrasyonun korunmasına yardımcı olur. Bunun yanında potansiyel taşların dışarı atılmasında da etkilidir.
Böbrekte taş oluşumu yönünden en riskli maddelerden biri de oksalattır. Bu nedenle günlük beslenmede oksalattan zengin besinlerin çıkartılması gerekir. Böbrek taşı hastaları şu besinlerin tüketiminden mümkün olduğunca kaçınmalıdır; İçecekler: Çay, kahve ve alkol…
Böbrek taşının genel olarak az sıvı tüketimi, dolayısıyla idrarın yeterince vücutta oluşan zararlı maddeleri çözebilecek miktarda olmamasından kaynaklandığını belirten Doç. Dr. Yalçınkaya, bu nedenle bol miktarda sıvı tüketmenin böbrek taşı oluşumunu engellemek açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
Greyfurt suyu, limon suyu ve portakal suyu içerdikleri sitrat sayesinde taş hastalığını önleyici etkiye sahiptir. Bu meyvelerin suları idrarı alkali hale getirerek taşların çok büyük bir kısmının oluşumunu engellerler (kalsiyum oksalat taşları..)
Böbrek taşı nasıl düşürülür? 5 mm'nin altındaki taşlar kendiliğinden düşebilir. Bol su ve hareket taşların düşmesine yardımcı olur. Üreter kanallarını genişletici İlaç tedavisi ile taş düşürmek mümkün. 5 mm üstü taşları da operasyon yolu ile düşürülmektedir.
Bu araştırma hücresel düzeyde kafeinin böbrek taşı oluşumunu önlediğini gösteren direkt kanıttır. Sonuç olarak kafeinin taş oluşumu açısından olumsuz etkileri idrarla kalsiyum ve okzalat atılımıdır. Öte yandan taş oluşumunu önleyici etkileri de (idrar söktürücü özelliği ve sitrat atılımının artması) vardır.
Böbrek taşı nasıl düşer ve düşürme yolları
Üreterin mesaneye yakın kısmında bulunan taşların ise düşme ihtimali daha yüksektir. İdrar kanalına düşen küçük taşlar için günlük 23 litre sıvı alımı, hareket, ağrı kesici ve üreteri genişletici ilaçlar başlangıç tedavisi olarak önerilmektedir.
Taşlar vücuttan atılırken bol su tüketilmeli
ESWL ile taş kırma işlemi yapıldıktan sonra kırılan taşların idrarla atılması beklenmektedir. Hastalardan günde en az 2 litre su içmeleri ve bolca hareket etmeleri beklenmektedir. Bu dönemde taşların düşme hızını ve oranlarını arttırmak için ek ilaç tedavileri verilmektedir.
Hareket etmek yalnıza taş için değil, genel sağlık için de önerilir. Ancak halk arasında taşı olan hastalar için önerilen ip atlama, hoplama, zıplama gerçekten de taşların hareket etmesini kolaylaştırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri