Taze çiğ tavuk pembe, etimsi bir renge sahip olur. Bozuldukça rengi solar. Eğer tavuğun rengi matlaşmaya başladıysa bozulmadan bir an önce pişirmelisiniz. Eğer tavuk etinin rengi gri renge büründüyse artık et bozulmuş demektir, kullanmamalısınız.
* Tavuğun ekşimsi, çürük yumurta gibi hoş olmayan kokusu varsa bozulmuştur. Ancak baharatlı ya da çeşniliyse kokuyu anlamayabileceğiniz gibi tadından anlayamayacaksınızdır. Bu nedenle bilmediğiniz yerlerde tavuk eti yemeyin. Tavuk zincirlerini tercih edebilirsiniz.
Kastetiğiniz piliç eti kokusundan farklı kötü bir koku ise tüketmemelisiniz. Taze olarak satın aldığınız piliç etini, etiketinde yazan son tüketim tarihine kadar buzdolabının (0-4 derece) gözünde muhafaza edebilirsiniz.
Çiğ etler ve pişmiş et yemekleri buzdolabında ayrı raflarda saklanmalıdır. Pişmiş et yemekleri diğer pişmiş yemekler gibi buzdolabının üst veya orta raflarında saklanmalıdır. Etlerin buzdolabında güvenli saklama süreleri; büyük parçalı pişmiş tavuk yemekleri için 3 gündür.
Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'na (USDA) göre taze alınmış çiğ tavuk buzdolabında uygun şartlarda muhafaza edildiği takdirde en fazla 1-2 gün tutulabilir. Pişmiş tavuk 3-4 gün saklanabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Buzdolabında saklanan çiğ tavuk 1 veya 2 gün içinde tüketilmelidir, pişmiş tavuk ise 3-4 gün bozulmadan durabilir.
Kasaptan ya da marketten satın aldığınız paketli çiğ tavuk etini, eve getirdikten sonra dilediğiniz şekilde doğrayın ve yıkamadan tencereye alın. Fırında hazırlanacak tavuk etinin de yine yıkanmaması gerektiğini unutmayın.
Eğer tavuk etinin rengi gri renge büründüyse artık et bozulmuş demektir, kullanmamalısınız. Bozuk tavuğu pişirmeye kalkarsanız etin rengi donuk gözükmeye ve beyazlamamaya devam edebilir. Tavuk etinden şüphelendiyseniz pişirmeden önce koklayın. Bozulmuş çiğ tavuk etinin çok ağır bir kokusu olur.
Buzdolabında duran tavuk 3-5 gün arasında tüketilmelidir. Ayrıca tarihi geçmiş olan tavuk buzdolabında ise kesinlikle yenmemelidir. Ancak Tavuk eti tarihi geçmeden önce buzluğa atılmış ve dondurulmuş ise uzun süre dayanıklı şekilde kalabilir. Buna dikkat ederek tüketim yapmak gerekmektedir.
- Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
1 - Kokusu : Pişmiş tavuk etinde baharatlar kokuyu bastırabilir. Fakat bozuk tavuk eti çürük yumurtayı andırır bir şekilde kokar. Böyle bir koku mevcutsa o tavuk eti bozulmuştur.
Tarihi Geçmiş Tavuk Yenir Mi? Eğer tavuk buzdolabında muhafaza edilmişse ve tarihi geçmişse, kesinlikle tüketilmemelidir. Ancak tavuk dondurucuya konulduysa ve bozulma belirtileri yoksa, dikkatli bir şekilde tüketilebilir.
Gıda zehirlenmesinin en sık görülen belirtileri kusma ve ishaldir. Bu semptomlar vücudun su kaybetmesine sebep olur. Dolayısıyla tavuk zehirlenmesi durumunda su tüketimi mutlaka artırılmalıdır. Suyun dışında elektrolit içeren sporcu içecekleri, maden suyu, sebze suyu ve tavuk suyu tüketilebilir.
Tavuk zehirlenmesi, tavuk tüketiminden 1-24 saat sonra görülebilir. Ancak yaygın olarak ilk 2-3 saat içinde belirtiler görülmeye başlar.
Taze alınmış bir tavuk buzdolabında uygun şartlarda muhafaza edildiği takdirde en fazla 3 gün bekletilmelidir. Çiğ tavuğu buzdolabında saklarken, buzdolabı sıcaklığının maksimum +4 derece olması gerekir.
Donmuş besinleri çözdürmek için en çok uygulanan yöntem, buzdolabıdır. Buzluktan çıkardığınız tavuğu buzdolabı rafında 5 saat bekleterek çözdürebilirsiniz. Bu yöntem tavuğun tadını muhafaza ederken bakterin üremesini de engeller. Tavuğu buzdolabına koyduktan sonra 2-3 gün içinde tüketebilirsiniz.
Marketten aldığınız fazla tavukları derin dondurucu içinde uzun süreler boyunca saklayabilirsiniz. Tavuk etini; kanat, but, göğüs ve parça et olarak ya da bütün tavuk halinde rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz.
Tavuğun son kullanma tarihi geçmiş ise tüketmeniz önerilmez. Tarihi geçmiş tavuk buzdolabında ise asla tüketilmemelidir. Fakat tavuk satın aldıktan sonra eve gelince buzluğa attınız tarihi geçmiş olsa da buzluktan çıkarttınız zaman yiyebilirsiniz. Unutmayın dondurulmuş tavuk tarihi geçmiş olsa da yenilebilir.
Çiğ ya da pişmiş tavuğu, buzdolabında bekleterek çözüldüğü taktirde ikinci kez dondurabilirsiniz. Bu işlem sadece tavuğun normal bekleme süresi içinde yapılabilir. Tavuğu çözdürmek için dolapta beklettiğiniz, çiğ tavuk için 2, pişmiş tavuk için 4 günlük bekleme süresinin içindeyken ikinci kez dondurabilirsiniz.
Hayır, yıkamamalısınız. Piliç etinin yıkanmadan pişirilmesi gerekir çünkü çiğ piliç etinde belli sayıda bakteri bulunabilir ve yıkarken bu bakterilerin etraftaki kap kacak, evye, bıçak gibi malzemeler ile etraftaki pişirmeden tüketilen diğer gıdalara bulaşma riski vardır.
Sirke yerine 1 yemek kaşığı limon suyu da ekleyebilirsiniz. Tavuğu bu suda 4-5 dakika beklettikten sonra bol su ile durulayıp haşlayabilirsiniz. Vaktiniz varsa, tavuğu temizledikten sonra tuz ile ovalayarak kokusunu giderebilirsiniz. Tuzla ovaladığınız tavuğu sudan geçirip haşlama işlemine geçmeniz yeterlidir.
Tavuklarınızı pişirmeden önce tuzlu suda bekletirseniz hem daha nemli hem de daha lezzetli olacaktır. Bu işlemi özellikle fırında pişireceğiniz tavuklarınıza uygulayın. Tuzlu sudan çıkardıktan sonra yağ ve baharatlarla her zamanki gibi marine edebilirsiniz. Aynı şeyi tavukları kuru tuzla kaplayarak da yapabilirsiniz.
Usulüne göre kesilmiş olan tavukların kanı süzüldükten ve varsa üzerlerine bulaşabilen diğer pislikler iyice temizlendikten sonra, kaynama derecesine ulaşmayan sıcak suda bir süre bekletilip müteakiben tüylerinin yolunmasında dinî açıdan bir sakınca bulunmamaktadır (İbnü'l- Hümâm, Feth, I, 210).
Ancak çözüldükten sonra yeniden dondurulursa, ikinci kez çözüldüğünde bakteriler çok hızla çoğaldığı için zehirlenme riski artıyor. Ancak dondurulup çözülen gıda pişirilmişse, örneğin çiğ tavuktan, tavuklu bir yemek yapılmışsa o zaman zararlı bakteriler ölüyor ve gıdanın yeniden dondurulması riskli olmuyor.
Pişmiş tavuk da buzdolabında çok uzun süre tutulursa bozulma emareleri gösterir. Yine renginin grileşmesi ve hoş olmayan kokular salgılaması, pişmiş tavuğun bozulduğunu anlamanın da yollarındandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri