Çikolataların bozulduğu iki şekilde anlaşılmaktadır; bunlardan birincisi görüntüsünün değişmesi ikincisi ise koku değişikliğinin olmasıdır. genellikle yağın erimesi ile çikolata yüzeyi beyazlar ama halen tüketilebilir. Çikolatanın üzerinde şekerlemenin oluşması ise, bozulmasının en önemli işaretini oluşturmaktadır.
Ambalajı bozulmamış, doğru ortamda saklanan kaliteli bir çikolatanın raf ömrü ortalama 4-5 aydır. Eğer ambalajı çıkarılmış bir çikolatanız var ise bu çikolatayı 1-2 gün içerisinde tüketmeniz gerekmektedir, aksi halde sağlığınız olumsuz yönde etkilenebilir.
Çikolatanın bozulduğu şeklinden, tadından ve kokusundan anlaşılabilir. Kokusu değişmiş çikolatalar tüketilmemelidir. Acımsı ve yabancı bir tat çikolatanın bozulduğunu gösterir.
Son kullanma tarihi geçmiş çikolata, kişinin sağlığını çoğu zaman tehdit etmez. Çünkü çikolata son derece dayanıklı bir yiyecektir. Tadında herhangi bir değişiklik veya bozulma yoksa tüketilebilir.
Beyazlaşmış çikolata yenir mi? Beyaz çikolata yemek sağlık açısından sorun teşkil etmez. Mikrobiyolojik bozulma veya küflenme durumu değildir.
İlgili 26 soru bulundu
aldığımız çikolataların üzerinde zaman zaman beyazlık görülmektedir. Çikolatanın üzerinde oluşan bu tabaka bilindiğinin aksine çikolatanın bozulduğu anlamına gelmemektedir. Merak ettiğimiz bu durum, beyazlığın sebebi çikolata içerisindeki kakao yağının dışarı çıkmasından dolayıdır.
Buzdolabında saklanmamalıdır. Çikolatanın içeriğindeki en önemli bileşen kakaodur. Kakaodan elde edilen kakao yağı hassas bir yapıya sahiptir. Yüksek ısı veya neme maruz kalması durumunda kakao yağının kristal yapısı bozulur ve kristaller yüzeye çıkar.
Çikolata. Çikolatanızın tadı bozulmadığı sürece yemenizde bir sakınca yoktur. Eskiyen çikolatanın üzerinde zaman zaman beyaz bir tabaka oluşur. Bu çikolatanın içindeki şekerin ya da yağın kristalize olmasından kaynaklanır ve size zarar verecek bir şey değildir.
Örneğin, sütlü çikolata katı hâldeyken yaklaşık bir yıl boyunca rahatlıkla muhafaza edilebilir. Bitter çikolata ise katı hâldeyken yaklaşık iki yıl saklanır. Bu koşullarda en az dayanan ise beyaz çikolata. Beyaz çikolata uygun koşullar sağlandığında en fazla dört ay muhafaza edilebilir.
Çikolatanın rengi neden beyazlaşır? Yağsı beyaz tabaka: Çikolata sıcaklık değişimlerine maruz kaldığında yağ kristalleri sıvı hale gelir ve çikolatanın yüzeyine çıkar , parlaklığını kaybederek beyaz bir katman oluşur. Bu durumda çikolata özelliklerini kaybetmez ve hala yenilebilir.
Farklı ek malzemelerle üretildiği için çikolata bozulabilir. İçindeki malzemelere göre her çikolatanın raf ömrü de farklılık gösterir. Genellikle sütlü çikolatalar için raf ömrü 1 yıl, bitter çikolata için 2 yıl olurken kakao içeriği çok yüksek olan dark çikolatalar için bu süre 5 yıla kadar ulaşır.
Büyük boy bir cezveyi ocağa koyup çikolatayı cam kase içinde üstüne yerleştirebilir ve sonra kısık ateşte erimesini bekleyebilirsiniz. Eriyen çikolatayı bir sıkma aleti yardımıyla tabağa damlalar halinde dökebilirsiniz. Damla çikolatayı eritmek için de aynı işlem yapılabilir.
Resim: Çikolata pürüzsüz, parlak ve saf maun siyahı olmalıdır. Aroma: Çikolata çok tatlı olmamalıdır. Ses: Çikolata çıtır çıtır ve ortası gözyaşları olduğundan net bir "çatlak" olmalıdır. Parçalandığında çok fazla kurur ve kırılması zor olduğunda yapışkan hale gelir.
Ayrıca çikolata direk güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Bu koşullar sağlanmadığı takdirde çikolata bozulur. Bu koşullar dışında çikolata son kullanma tarihinin aşılmasında da çikolata bozulur. Çikolatayı en ideal saklama derecesi 16 °C'lik ortamda mümkündür.
Çikolatalar yapısı gereği çok çabuk eridiğinden ani ısı değişimlerini pek sevmezler. Ortamın sıcaklığı 20 derecenin üstünde ise çikolatalar fiziki yapısını korumayıp eriyecektir. Genel olarak oda sıcaklığında saklanması gereken çikolataların kalitesi de bu kapsamda önemlidir.
Çikolata buzdolabında ne kadar dayanır? Normal Çikolatalar, buzdolabında yaklaşık 2 yıl Sütlü çikolatalar ise 1 yıl boyunca tazeliğini muhafaza edebilir.
Yağsı beyaz tabaka: Çikolata sıcaklık değişimlerine maruz kaldığında yağ kristalleri sıvı hale gelir ve çikolatanın yüzeyine çıkar , parlaklığını kaybederek beyaz bir katman oluşur. Bu durumda çikolata özelliklerini kaybetmez ve hala yenilebilir.
MUHAFAZA KOŞULLARI :Serin ve Rutubetsiz Ortamda Korunmalıdır. Doğrudan Güneş Işınlarına Maruz Bırakılmamalıdır. AMBALAJ AÇILDIKTAN SONRAKİ RAF ÖMRÜ :Ambalaj açıldıktan sonra 1 hafta içinde tüketilmelidir.
O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Milattan önce 1500'lü yıllarda Olmekler ile başlayan çikolata tarihi ve ilginç yolculuğuna gelin hep birlikte çıkalım. MÖ 1500–400 yılları arasında Meksika Körfezi'ndeki Olmekler, “kakawa” ismini verdikleri kakao ağacını ıslah eden ilk toplum olur. Böylece lezzetli çikolata tarihi başlar.
Sert peynirler
Parmesan gibi eski ve sert peynirler, son kullanma tarihi geçse bile güvenle tüketilebilir. Benzer bir durum eski kaşar için de geçerlidir. Tabii zaman geçtikçe dokusunun ve tadının değişebileceğini unutmamalısınız.
İçerisinde gerçek kakao bulunmayan çikolataya beyaz çikolata denir. Kakaonun kendisinden değil yağından elde edilir. Beyaz çikolata içeriği: kakao yağı, süt tozu veya süt, lesitin ve vanilinden oluşur.
Kakao katı maddeleri, bitter ve kahverengi sütlü çikolatalara koyu kahverengi rengini ve kavruk tatları veren maddedir. Kakao katı maddeleri içermemesi; süt yağı, kakao yağı gibi bileşenler içermesi sebebiyle, beyaz çikolatanın rengi beyazdır.
Kalp Hastalıkları Riskini Düşürmeye Yardımcı Olur
Nitrik oksit, kan damarlarının genişlemesini, kan akışının hızlanmasını ve kan basıncının düşmesini sağlar. Bitter çikolata ayrıca, polifenoller ve teobromin bileşikleri sayesinde de kötü kolesterolü (LDL) düşürürken iyi kolesterolü (HDL) yükseltebilir.
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri