Kanın bacaklarda göllenmesi ve beyin kan akımının azalması senkopa neden olur. Susuz kalma veya su kaybı, ilaçlar ve diyabet ve diyabetin neden olduğu polinöropati ve otonom disfonksiyonlar, otonom sinir sisteminin etkilendiği diğer nörolojik ve sistemik hastalıklar vazovagal senkop gelişimini kolaylaştırmaktadır.
Ani bayılma anı kişinin ani bir şekilde bayılmasına neden olur ve bu durum sıklıkla kısa bir süre sonra kendiliğinden geçer. Kişi bilincini kaybedebilir, düşebilir ve bayılabilir. Senkopun en yaygın nedenleri arasında düşük kan basıncı, kalp sorunları, dehidrasyon, refleks sendromları, ilaçlar ve stres yer alır.
Epilepsi nöbetleri en sıklıkla psikojen (psikolojik) bayılmalarla karıştırılır. Psikojen bayılmalar sıkıntı, üzüntü, stres vb olaylarla ilişkili olan ya da kişinin depresyona girmesi sonucu ortaya çıkan ya da kişilik gelişiminde sorunlara bağlı gelişen epilepsiye benzer tekrarlayıcı ataklardır.
Konversiyon (döndürme) mekanizması ile kişi yaşadığı bilinç dışı çatışma ve bunların sonucunda oluşan anksiyeteden kurtulur. Stres ve sıkıntının tetiklediği kendinden geçme, baygınlık durumudur. Bu hastaların bu hastalığı bazı kişiler tarafından ciddiye alınmaz.
Göz kararmasının nedeni kan basıncındaki düşüştür. Oturma pozisyonundan ya da uzanırken aniden kalkıldığında o esnada bacakta biriken kan, kan basıncının düşmesine ve dolayısı ile göz kararmasına neden olur. Kan basıncının düşmesi göz kararması yanı sıra da baş dönmesi ya da bayılma hissini beraberinde getirir.
İlgili 17 soru bulundu
Öncül belirtiler hastalar arasında değişkenlik göstermekle birlikte yaklaşık 1-5 dakika arasında sürer. Bayılma sonrası düzelme evresi gelir ve hastalar birkaç dakika içinde tamamen kendine gelir.
Dolayısıyla hastalar bayılmadan önce çarpıntı, baş dönmesi, göz kararması gibi şikâyetleri yaşıyorsa mutlaka kalp hastalıkları uzmanına başvurmalıdır.”
Genellikle ayaktayken yaşanan bayılmanın hemen öncesinde sıklıkla sıcaklık hissi, bulantı, baş dönmesi göz kararması gibi belirtiler görülüyor. Bayılmanın süresi uzadığında vücutta kasılmaları tetikleyebiliyor, idrar kaçırmaya yol açabiliyor. Bu durum kimi zaman epilepsi (sara) atakları ile karıştırılabiliyor.
15-20 dakika, bazen saatlerce sürebilir. – Yere düşme biçimi genellikle tehlikeli değildir; kişi kendisini koruyarak, uygun bir yere düşer. – Düşme esnasında sıkıntı, üzüntü vardır ve sık sık derin nefes alma ihtiyacı hissedilir.
Bayılma; kısa süreli bilinç kayıplarıdır!
Nedeni kan basıncının düşmesi, açlık, havasız kalma, aşırı sevinç ya da aşırı üzüntü gibi duygusal durumdaki ani değişiklikler olabilir.
Senkop (bayılma) kan akımının beyinde geçici olarak azalması sonucu şuur ve postür kaybıyla sonuçlanan durumdur. Senkop yaygın görülen bir sorundur. Hayatının bir noktasında erkeklerin %3'ü ve kadınların %3,5'i bayılma yaşamaktadır. Yaşlandıkça daha sık görülen bayılma durumu, 75 yaş üstü kişilerin %6'sını etkiler.
Panik atak anında ortaya çıkan, ani ve yoğun kaygıya neden olan belirtiler şunlardır: Kalbin çok hızlı atmaya başlaması ve çarpıntı Baş dönmesi, baygınlık ve sersemlik hali. Soğuk soğuk terleme ya da ateş basması
Bayılma (Senkop): Kısa süreli, yüzeysel ve geçici bilinç kaybıdır. Beyne giden kan akışının azalması sonucu oluşur. Koma: Yutkunma ve öksürük gibi reflekslerin ve dışarıdan gelen uyarılara karşı tepkinin azalması ya da yok olması ile ortaya çıkan uzun süreli bilinç kaybıdır.
Bayılma (Senkop): Kısa süreli, yüzeysel ve geçici bilinç kaybıdır. Beyne giden kan akışının azalması sonucu oluşur. Koma: Yutkunma ve öksürük gibi reflekslerin ve dışarıdan gelen uyarılara karşı tepkinin azalması ya da yok olması ile ortaya çıkan uzun süreli bilinç kaybıdır.
Fakat toplumda en sık görülen 'Yaygın Anksiyete Bozukluğu' dur. Bu bozukluğun psikosomatik belirtileri belirtileri ; Gerginlik, gevşeyememe, korkma, sinirlilik, titreme, bütün vücuda yayılan halsizlik, hızlı kalp ritmi, boğulma hissi, bayılma, sallanma, baygınlık ve sersemlik hissidir.
Panik atak belirtileri arasında bayılma yoktur. Ama bayılma eşlik edebilir.Tıpkı Depresyonun panik bozukluğa eşlik ettiği gibi… Panik atakta çoğunlukla tansiyon yükselir, nadiren de düşer. Tansiyonu düşen bazıları da bayılabilir…
Çarpıntı (hızlı, güçlü, küt küt, kalp atışı) Baş dönmesi. Soğukluk. Şaşkınlık, genellikle tuhaf hissetme.
Senkop; aniden meydana gelen, bilinç kaybıyla başlayan, kişinin yere yığılmasına neden olan, kısa süre içinde yine ani ve tam bilinç toparlanması ile sonuçlanan ve birçok hastalıktan kaynaklanabilen bayılmalar olarak tanımlanıyor.
Bayılmadan önce (presenkop dönem) kişilerde genel olarak çarpıntı, bulantı, kusma, baş dönmesi, soğukluk-solukluk, terleme, gibi şikayetler bulunmaktadır. Birey eğer bu semptomları biliyorsa hissettiği esnada oturur veya ayaklarını yukarı kaldırıp uzanabilirse presenkop bulguları geriler ve bayılma yaşanmayabilir.
Hangi durumlarda bir nöroloji uzmanına başvurmak gerekir? Aşağıdaki durumlarda hastaların bir nöroloji uzmanına başvurmaları önerilmelidir: Tekrarlayan bayılmalar. Bayılma sonrasında en az 5 dakika süren kafa karışıklığı (konfüzyon) olması
Bayılma: Hasta ya da yaralıyı sırt üstü yatırın ve ayaklarını 30 cm yukarı kaldırın. Solunum yolu açıklığını kontrol edin, üzerini sıkan giysilerini gevşetin. Kusuyorsa başını yan pozisyonda tutun. Hastanın bilinci açık değilse derhal ambulans çağırın.
Bilinç kaybının birçok nedeni ve belirtisi vardır. Bu amaçla bilinç kaybının nedenleri ve belirtilerini şöyle sıralayabiliriz; beyin kanamaları, isteri nöbetleri, bayılma, zehirlenmeler, alkol koması, şeker koması, yüksek ateş, baş travmaları, epilepsi (sara) ve sinir sistemini bozan hastalıklardır.
Mide bulantısı; ülser, mide bağırsak enfeksiyonları, ani başlayan gastrit, bağırsak tıkanıklığı, apandisit gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları başta olmak üzere stres, gebelik, vertigo, migren, tansiyon sorunları hatta beyin tümörü gibi tablolara da işaret edebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri