Herhangi bir sebepten dolayı bayram namazını cemaatle kılamayan kimsenin bunu kaza etmesi gerekmediği gibi bu kişinin tek başına bayram namazını kılması da gerekmez.
Kendilerine cuma namazı farz olan kimselere bayram namazı kılmak Hanefîler'e göre vâcip, Şâfiîler'e göre sünnettir. Hanefî mezhebine göre bayram namazının sahih olması için hutbe dışında Cuma namazında aranan şartların yerine gelmesi gerektiğinden, bayram namazının cemaatle kılınması şarttır.
Bayram namazını camide cemaatle kılamayanların, evlerinde iki veya dört rekât olarak duhâ/işrak (kuşluk) namazı niyetiyle nafile namaz kılmaları müstehabtır.
Diyanet tarafından yapılan açıklamaya göre; Bayram namazı Hanefî mezhebinde, cuma namazının vücûb şartlarını taşıyan kimselere vâciptir. Şâfiî ve Mâlikîler'e göre müekked sünnet, Hanbelîler'e göre ise farz-ı kifâyedir.
Bazen kat kat sevap vereceğine veya günahlara kefaret olacağına veya cehennem ateşinden koruyacağına dair karşılık bildirir. Bildiğimiz kadarıyla bayram namazı için özel bir sevap belirtilmemiştir. Bu namaz diğer itaatler gibi genel karşılığa tabidir.
İlgili 25 soru bulundu
Bayram namazını kaçıran kimseye gelince, eğer namazı kaza etmek isterse, namazdan sonraki hutbe olmaksızın namazı belirtilen şekilde kılar.
Cuma namazına yetişemeyen kimse o günkü öğle namazını kılar. Bayram namazına yetişemeyen ise namazı kaçırmış olur; bunun yerine başka bir namaz kılması gerekmez.
Bayram namazı cemaatle kılınması gereken namazdır ve evde kılınmaması uygundur. Zorunlu hallerde evde kılınacak olursa kendi aralarında cemaat oluşturmaları gerekmektedir. Bayram namazı cemaatle kılınması gereken bir namazadır.
Namaz kılmayan bir kimsenin şartlarını yerine getirerek kestiği kurban sahih olur.
Bayram namazından önce başka namaz kılmayan Hz. Peygamber (sas), bayram namazını kılıp evine döndükten sonra iki rekât namaz kılardı.
Bununla birlikte Hz. Peygamber (s.a.s.) kadınları bayram namazına katılmaya teşvik etmiştir (Buhârî, ʽÎdeyn, 15, 19, 21 [974, 979, 981]; el-Hac, 81 [1652]; Müslim, Salâtü'l-ʽîdeyn, 1-3, 10-12 [884-885, 890]). Bu itibarla kadınlar, şartların elverişli olması hâlinde cuma ve bayram namazlarına katılabilirler.
Hem Ramazan Bayramında hem de Kurban Bayramının sabahında, Müslüman erkekler cemaatle birlikte namaz kılar. Topluca kılınan bayram namazı, Müslümanlar arasındaki birlik ve beraberliği geliştirir. Bayramın kelime anlamı; sevinç ve ortak bir olguyu beraber kutlamaktır.
Alimler her iki namaz için şart olan sayı hususunda farklı görüşler bildirmişlerdir. Ancak en sahih görüşe göre Cuma ve bayram namazları kılınması için en az üç kişi olması gerekir. Kırk kişi şartı ile ilgili itimat edilen her hangi bir delil bulunmamaktadır. Bu iki ibadetin şartlarından biri de yerleşik olmak.
KADINLAR BAYRAM NAMAZI KILABİLİR Mİ, KADINLARA BAYRAM NAMAZI FARZ MI? İslam âlimlerinin ittifakına göre kadınlar, cuma ve bayram namazlarıyla yükümlü değildirler (Semerkandî, Tuhfe, II, 161, 166; Halîl, Muhtasar, 45, 47; İbn Rüşd, Bidâye, I, 157; Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, I, 462).
Bayram namazı kılmanın, Hanefilere göre vacip, Şafiilere göre ise sünnettir. İşrak vaktinde, iki rekât bayram namazı kılmak, erkeklere vaciptir.
"Kuran'da Bayram ve Duha Namazı Geçmez" Bayram'da Ne Yapılır?
Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, kesileceği yere gidemeyecek derecede topal, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz.
Babanın, çocuğu için, çocuğun malından da kurban kesmesi gerekmez. Deli ile bunak, çocuk hükmündedir. Büyük çocuk ve hanımdan izinsiz, onlar adına kurban kesilmez. 2- Mukim, akıl-baliğ müslümanın, ihtiyacından fazla nisap miktarı malı veya parası varsa, kurban kesmesi vacib olur.
Bir kişinin kurban kesebilmesi adına maddi gücü elinde bulundurması gerekmektedir. Kişi kendi parasını kazanmıyorsa ve başka bir kişi tarafından tüm ihtiyaçları karşılanıyorsa o kişi için kurban yükümlülük olmamaktadır.
Bayram namazını camide cemaatle kılamayanların, evlerinde iki veya dört rekât olarak duhâ/işrak (kuşluk) namazı niyetiyle nafile namaz kılmaları müstehabtır.
Vakti, bayram günü, güneş doğduktan sonra girer ve zeval vaktine kadar devam eder. Güneşin, bir mızrak boyu yükselinceye kadar geciktirilmesi efdaldir. İmamın, namazdan önce ve sonra; nafile namaz kılması mekruhtur. Bayram namazı, sahrada da kılınabilir, fakat camide kılınması efdaldir.
Namaz sadece oturarak ve yaslanarak kılınamayacak kadar ağır hasta olunduğunda kazaya bırakılır. Kişi sağlığına tekrar kavuştuğunda hem farz hem de kaza namazlarını kılar. Bunun dışında uzun bir süre ayakta kalamayan hastalar oturarak ve gözleri ile ima yoluyla namaz kılabilir.
Bayram namazı, İslam dininde sünnet-i müekkede olarak kabul edilen bir ibadettir. Yani farz değildir, ancak Peygamber Efendimiz (sav) tarafından sıklıkla yerine getirilmiş ve toplumda yaygınlaştırılmış bir gelenektir. Bu sebeple, bayram namazı toplumda yaygın olarak yerine getirilen önemli bir sünnettir.
Niyet edilirken hangi bayram namazı kılınacaksa o zikredilir. Örnek olarak “Niyet ettim Allah'ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” veya aynı şekilde “Niyet ettim Allah'ım senin rızan için Kurban Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” şeklinde niyet edilir.
Bayram günü sabah sabah namazı kılınmaktadır. Farz namaz olan sabah namazının kılınma şartı, bayram namazıyla değişmemektedir. Sabah namazını ister evde ister camide kılınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri