Genel olarak, meyve ve sebzeler, baklagiller, kurutulmuş meyveler ve filizler, bazik ortam sağlamak için tercih edilen gıdalardır. Ispanak, kıvırcık, salatalık, brokoli, avokado, kereviz ve biber, en faydalı bazik gıdalar arasında yer alır.
Bazik gıdalar genel olarak yüksek miktarda potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demir gibi mineralleri içerirler. Peki Hangi Gıdalar Alkali Gıdalar Sınıfına Girer ? Ispanak, lahana, salatalık, kereviz, maydanoz, brokoli, avokado, domates, biber, patates gibi besinler bazik besin gruplarına girer.
Asidik Besinler
Az Asitli Besinler: İnek sütü ve yoğurdu, kaymak, tereyağı, yumurta sarısı, kuzu eti, hindi eti, tavuk, sakatatlar, portakal, ananas, elma, dut, papaya, nar, beyaz üzüm, mandalina, olgun muz, mandalina, fındık, ceviz, buğday ruşeymi, tam tahıllı ekmek, kestane, mısır.
Bilinen en sağlıklı alkali besinlerin başında; limon, yeşil yapraklı sebzeler, turpgiller, sarımsak bulunur. Alkali düzende bu yiyecekleri bol bol tüketmek ve dengeyi korumak önemlidir. Örneğin daha sabah kalkar kalmaz içeceğiniz bir bardak limonlu su ile pH dengenizi olması gerektiği gibi düzenler.
Yoğurt bir besin olarak ph değeri neticesinde asit olduğu belirlenmektedir. Yoğurdun ph değeri 4 ile 4.5 olduğu için asitler grubunda yer almaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
PH seviyenizi test etmek için acele etmenize gerek yok, eğer vücudunuz çok asidik ise kendinizi halsiz ve sağlıksız hissedersiniz. Diğer belirtiler ise ağır vücut ve ağız kokuları, cilt lekeleri, hazımsızlık, yüksek veya düşük kan şekeri seviyeleridir.
Yüksek seviyeli asidik besinler: Mantar, pirinç, kuru meyve, maya, sirke, hardal, marmelat, reçel, bal, kakao, yapay tatlandırıcılar, tatlandırılmış meyve suyu, çay, kahve, peynir, süt, kabuklu deniz ürünleri, çiftlik balığı, yumurta, tavuk, et.
Muzun pH'ı 5 olarak kabul edilir. Ancak iyice olgunlaşmış bir muz 6,5-6,6 pH değerine sahiptir. Bu düşük asitli meyve, tahriş olmuş bir özofagus astarını kaplayarak asit reflüsü olanlara yardımcı olabilir. Yüksek lif içeriği nedeniyle, muzun sindirimi de kolaydır.
Limonun suyu yaklaşık % 5 ila % 6 sitrik asit olup pH'ı ise 2.2 dir ve bu nedenle ekşi bir tadı vardır.
Asit üretimi, metabolizmanın fizyolojik çıktısı. Vücuttaki her üretim sonunda kükürt, fosfat gibi çıktılarla ortam asitlenir, bu da doğal. Normal koşullarda tamponlama sistemleri, detoks ve antioksidan kapasite sayesinde bu asidik ortam dengelenir.
Limonun asidik bir madde olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Limon suyunun asit mi baz mı olduğu bilgisi ise oldukça şaşırtıcıdır. Limon, asidik bir madde olmasına rağmen limon suyu alkali bir içecektir.
Alkali su yapımı için en çok tercih edilen iki basit yöntem bulunur: Suyun içine limon ve tuz eklemek ya da karbonat eklemek, bazik su elde etmenizi sağlar. Limon kullanıldığında; 1 limon dilimlenerek, 2 litre suyun için atılır, su yaklaşık 8 saat bekletilir.
Az asitli besinler: İnek sütü ve yoğurdu, kaymak, tereyağı, yumurta sarısı, kuzu eti, hindi eti, tavuk, sakatatlar, portakal, ananas, elma, dut, papaya, nar, beyaz üzüm, mandalina, olgun muz, mandalina, fındık, ceviz, buğday ruşeymi, tam tahıllı ekmek, kestane, mısır.
Alkali bakımından en zengin besinler arasında; avokado, brokoli, salatalık, lahana, sarımsak, karalahana, maydanoz, ıspanak, domates, kereviz sapı, buğday çimi, zencefil, hindiba, soya filizi, pazı, tatlı su yosunları, ısırgan otu, kuşkonmaz, karpuz, çörekotu, kavun, zeytinyağı, nane, kekik, karbonat, doğal tuz, rezene ...
Maden suları içerisinde eğer aroma var ise o zaman asidik olduğunu söylemek gerekir. Ancak sade, diğer bir ismi de doğal olan maden suları ise baziktir. Özellikle bu sebepten dolayı yanan bir mide için genelde doğal maden suyu kullanılır. Zira içerisinde herhangi bir asit bulunmaz ve baz özelliği taşımaktadır.
İnanılması güç ama limon gibi organik elma sirkesi de, kan pH'ını alkali yapar. Yani asit olmalarına rağmen hazım sırasında kanın pH'ını arttırırlar.
Alkali su nasıl yapılır İbrahim Saraçoğlu
2 litre suyun içine 2 yemek kaşığı karbonatı ilave edin ve hiç pütür kalmayacak şekilde karıştırın ve birkaç saat dinlendirip gün boyu aralıklarla tüketin.
Alkali diyeti temel et, şeker, kafein, süt, alkol gibi yapay ve işlenmiş gıdaları tüketmemek üzerine kuruludur.
Havuç şeker içeren bir sebze olduğu için şeker hastalarının havuç suyu içmeden önce doktora danışmaları gerekir ve havuç suyu pantotenik asit ve folik asit içerdiği için asidik yapıdadır.
Yiyecekler asidik, nötr ve alkali olmak üzere üç grupta kategorize edilir. Alkali besinler de kendi içinde az alkali, orta alkali ve yüksek alkali olmak üzere farklı şekilde sınıflandırılır. Avokado, limon gibi gıdalar yüksek alkali oranına sahipken armut, nektarin gibi meyveler az alkalidir.
Alkali meyveler
Ahududu, ananas, armut, avokado, balkabağı, böğürtlen, çilek, domates, elma, greyfurt, karpuz, kayısı, kiraz, kuru hurma, kuru incir, kuru üzüm, limon, mandalina, muz, portakal, şeftali, tropikal meyveler, üzüm.
Ekmek bazik bir yapıya sahiptir.
➯ Asitler suyla tepkimeye girdikleri zaman H+ iyonu verirken , Bazlar OH- iyonu verirler. ➯ Asitler turnusol kağıdını maviden kırmızıya, Bazlar turnusol kağıdını kırmızıdan maviye çevirirler. ➯ pH değeri 7'den küçük ise asittir , pH değeri 7'den büyük ise bazdır.
Yumurta alkalin yiyecekler grubunda olduğu için bazik özelliktedir.
Fakat elma sirkesi denildiği zaman diğer sirkelerden farklı Sirkeli su bazik mi. Sirke çeşit olarak asit grubuna girmektedir. Sirkenin pH değeri 2 ile 3 arasında olduğundan dolayı asetik asit olarak kabul edilmektedir. 2-Sirkeli Su Uzun Süre Doygunluk Hissi Sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri