Dikkat çok ince olmasın. Yağsız tavada yüksek ateşte iki taraflı pişirilir. İsterseniz buzluğada ata ilirsiniz. Bir gün önceden çıkarın, ertesi güne yumuşacık oluyor.
Karşınızda yumuşacık kıvamıyla damakta şenlikler oluşturacak nefis mi nefis bazlama tarifi! Dilerseniz pişirdikten sonra fazla kalan kısmını buzlukta saklayabilir, dilediğiniz zaman çıkarıp ısıtarak afiyetle tüketebilirsiniz.
Pişirmiş olduğunuz bazlamaları buzluğa atarak 6 aya kadar saklayabilirsiniz. Pişmiş bazlama hamurları yeterince soğuduktan sonra ağzı kapalı buzdolabı poşetine aktarın.
Mayalanan hamurdan bezeler yapıp tabak büyüklüğünde açıp içine patates toplarını koyup uçlarından kapatıp oklava ile tekrardan tabak büyüklüğünde açıp pişirmeden aralarına poşet koyup üst üste sıralayıp buzluğa kaldırıyoruz.
Gözleme, bazlama, pide gibi hamur işlerinizi de pişmiş şekilde dolapta saklama şansına sahipsiniz. Etli olmayan hamur işlerinizi buzdolabı poşetine aktarın. Tüketmek istediğinizde çıkarıp oda sıcaklığında bir süre dinlendirdikten sonra ister fırında isterseniz de tavada yeniden ısıtarak afiyetle tüketin.
İlgili 37 soru bulundu
Birkaç gün içinde tüketilecek ekmeğin buzdolabında saklanması ekmeğin küflenmesini önler. Ekmek dondurucuda çok daha uzun süre saklanabilir. Dondurucudan çıkarıldıktan sonra çözünen ekmekler, dondurulmadan saklanan ekmeklere göre daha yumuşak ve tüketilebilir özelliktedir.
Su molekülleri karbonhidrat moleküllerinden ayrışıyor. Bu da ekmeğin aslında hiç de hoşunuza gitmeyen bayat bir hale gelmesine sebep oluyor. Derin dondurucuya koyduğunuzda ise ekmek donuyor ve bu kristalleşme yavaşlıyor.
Mikrodalga fırınınız yoksa veya kullanmayı tercih etmiyorsanız, donmuş ekmeğin buzunu ekmek kızartma makinesinde çözebilirsiniz. Bu yöntem bütün ekmekler için iyi çalışmayabilir, bu nedenle ekmek dilimleri için yalnızca ekmek kızartma makinesi fırınları kullanmak en iyisidir.
Hazırlamış olduğunuz hamuru fazla bekletmeden istediğiniz ölçülerde buzdolabı poşetlerine paylaştırıp ağızlarını da kapatın ve buzluğunuza bekletmeden kaldırın. Kullanmadan önce akşamdan çıkartıp sahura kadar erir de mayalanırda. Mayalanmış hamuru ister pişi ister gözleme veya katmer yapabilirsiniz.
Ekmek kutusunun temiz, kuru ve rutubetsiz olduğundan emin olun, bu ekmek kutusunu çok ışık almayan bir alanda tutun. Eğer ekmekleri daha uzun süre saklamak istiyorsanız soğutup bezlerle fazla nemini aldıktan sonra streç filme sarın. Ardından hava almayacak şekilde kilitli poşetlere koyun ve buzluğa kaldırın.
Meyve, sebze, et, balık, tavuk, peynir, süt, anne sütü ve hatta mayalı hamur dahi dondurucuda saklanabilir. Saklama koşullarına uygun hazırladığınız hamuru, doğru ambalajlama yöntemi ile paketledikten sonra dondurucuya kaldırabilir, ihtiyacınız olduğunda kullanabilirsiniz.
➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir.
Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Birkaç parça eti bir arada saklarken ise yapışmaması için aralarına kağıt havlu konulması önerilir. Böylece buzluktan çıkarırken etlerin birbirine yapışmasını önleyerek sadece ihtiyaç duyulan etin tüketilmesini kolaylaştırmış olmaktadır. Parçalara ayrılan etlerin ıslak kalmamasına da dikkat edilmesi gerekir.
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Poğaça hamurunun içinde süt, yoğurt, maya gibi çabuk bozulabilen malzemeler olduğu için, pişirmeden saklanması önerilmiyor.
Yanları kapatılarak şekil verilir ve tek tek poşetlenerek dondurucuya kaldırılarak saklanır. Hemen pişirilecekse az yağlı teflon tavada veya saçda arkalı önlü pişirilir.
Çıkan ekmekleri soğutup. Buzdolabı poşetlerinde buzluğa atın. Gerektiğinde çıkarıp fırına atın. 15-20 dakikada taze ekmeğiniz hazır olur.
Hamurdan çıkılır.Eller yıkanır,kurulanır. Hamurun üzerine 2 yemek kaşığı sıvı yağ eklenerek hamur toparlanır. Daha sonra hamur poşetlere ayrılır.Derin dondurucuya kaldırılır.
Hamurumuz için ılık suyumuzu mayamızı şekerimizi kabımıza alalım. Üzerine yavaş yavaş unu ekleyelim tuzunu atalım ve yumuşak bir hamur yoğuralım. Üzerine bir poşet geçirip buzdolabına kaldıralım. Sabaha zaten mayalanmış bir hamur oluyor.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Gün içinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için kapaklı bir ekmek kutusu, gıda dolabı veya poşet içinde; serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanmalıdır. Donmuş ekmekler, lezzet kaybına uğramaması için 3 ay içinde tüketilmelidir. Ekmeğin sıcakken poşete konulması küflenmesine neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri