108 Diğer Hazır Değerler Hesabı Bu hesap, bir varlık hesabıdır. Dolayısıyla bütün artışlar borç tarafa azalışlar ise alacak tarafa yazılır. Hazır değerler elde edildiğinde “108 Diğer Hazır Değerler” hesabı borçlandırılır, elden çıkarıldığında da alacaklandırılır.
Örneğin satış işleminin peşin olması durumunda “100 Kasa”, müşteriden çek/senet alındığında “101 Alınan Çekler / 121 Alacak Senetleri”, kredili satışlarda “120 Alıcılar”, kredi kartı karşılığında yapılan satışlarda ise “108 Diğer Hazır Değerler” veya “127 Diğer Ticari Alacaklar” hesabı kullanılabilir.
108 Hesap Nedir? 108 Diğer Hazır Değerler Hesabı, nitelikleri itibarıyla hazır değer sayılan kredi kart çekimleri, pullar, vadesi gelmiş kuponlar, tahsil edilecek banka ve posta havaleleri gibi değerleri kapsar.
108 Diğer Hazır Değerler Hesabı İşleyişi
108 Diğer hazır değerler hesabı; Kasa, Bankalar, Alınan Çekler, Verilen Çekler gibi hazır değerler hesap grubu hesaplarına dahil edilemeyen değerlerin izlendiği hesaptır. Dönen Varlıklar Hesap Sınıfının (1) Hazır Değerler Hesap Grubunda (10) yer alır.
108 Hesap Aktif karekterli hesap olup borç kalanı verir. Alacak bakıyesi vermesi fazla ve yersiz yapılan banka virmanlarında kaynaklanmış olabilir, yani bankalarınız aynı tutarda fazla veriyor olmalı... Veya varsa iptal silipleri nin işlenmesi mükerrer olabilir, Buda 108 i terse sokacaktır.
İlgili 36 soru bulundu
108 Diğer Hazır Değerler Hesabı
Bu hesap, bir varlık hesabıdır. Dolayısıyla bütün artışlar borç tarafa azalışlar ise alacak tarafa yazılır. Hazır değerler elde edildiğinde “108 Diğer Hazır Değerler” hesabı borçlandırılır, elden çıkarıldığında da alacaklandırılır.
İşleyişi : Elde ettiğimiz bu değerler ( yoldaki paralar ) 108 Diğer Hazır Değerler hesabının borç tarafına kaydı yapılır. Bedeli tahsil edilmiş ya da para işletmeye ulaştığında hesap alacak kaydı ile kapatılır.
Hesap daima borç bakiyesi verir veya hiç bakiye vermez. Hiçbir şekilde alınan çekler hesabı alacak bakiyesi vermez.
Kredi kartlarının ticari mal alışlarında ödeme aracı olarak kullanılması durumunda, karta ilişkin borç bankaya ödenmesi gereken bir borç olsa da ticari borç niteliğindedir. Bu borçlar 323 Kredi Kartından Borçlar/423 Kredi Kartından Borçlar hesaplarında takip edilmelidir.
180 Gelecek Aylara Ait Giderler hesabı, içinde bulunulan dönemde peşin ödenen fakat gelecek döneme ait olan giderlerin izlendiği hesaptır. Gelecek döneme ait olduğu halde peşin olarak ödenen giderler, ait oldukları döneme kadar 180 Gelecek Aylara Ait Giderler hesabına borç olarak kaydedilirler.
Banka şubelerinin, gerek Genel Müdürlük ile gerekse kendi aralarında, kendi memurlarını kullanarak "grup nakli" şeklinde yaptıkları para nakilleri, Merkez Bankası ve diğer bankalar aracılığıyla gönderdikleri "havaleler" ile "posta çekleri" kullanmak suretiyle çıkardıkları Türk parası grupların kaydedildiği bir hesaptır ...
118.Diğer Menkul Kıymetler
Hisse senetleri, kamu ve özel sektör tarafından çıkarılmış bulunan tahvil, bono ve senetlerin dışındaki diğer menkul kıymetlerin takip edildiği hesaptır.
Dönen Varlıklar: İşletmenin faaliyeti dönemi içinde yer alan ve sağladığı yarar o dönem içinde sona eren varlıklardır. Dönen varlıklar grubunda bir yıl veya daha kısa süre içinde paraya çevrilebilecek değerler yer alır.
101 Alınan Çekler Hesabına, 1 işletme tarafından alınan çek tutarları borç, işletme tarafından tahsil edildiğinde veya ciro edildiğinde çek tutarları alacak kaydedilir.
Menkul kıymetler: İşletmenin sahip olduğu hisse senetleri, tahviller, bonolar gibi menkul kıymetler, işletmenin hazır değerler hesabına kaydedilir.
Grup içerisinde yer alan 118 numaralı hesap, elden çıkarılabilecek diğer menkul varlıkları göstermektedir. İşletme değerli bir maden satın aldığında dahi bu hesabın borç tarafına kayıt yapabilmektedir. Eğer işletmenin sahip olduğu kıymetlerde bir değer düşüklüğü meydana gelirse 119 numaralı hesap kullanılmalıdır.
Genellikle uygulamada kredi kartı komisyonlarının izlendiği hesabın 780 Finansman giderleri hesabı olduğunun görürüz.
Yani mükel lefler de kredi kartı ile mal/hizmet satın aldıkları takdirde satıcılar tarafından kendilerine kredi kartı slipleri verilmektedir. Ancak mükellefler ticari faaliyetleri ile ilgili olsa dahi kredi kartı slipleri veya ekstreleri ile belgelendirilmiş olan harcamalarını gider olarak dikkate alamayacaklardır.
Faiz ve sigorta giderleri kısa ya da uzun vade ayrımı yapılmadan 780 Finansman Giderleri hesabında takip edilir.
120 Hesap İşleyişi
Veresiye olarak mal ve hizmetlerin satışları gerçekleşmesi durumunda 120 hesapta borç olarak kaydedilir, ilgili alacağın tahsil edilme durumunda ise hesaba alacak olarak işlenir.
İşletmeler tarafından verilen çekler ile bankadaki hesaptan aynı bankadaki başka bir hesaba para aktarılması için verilen talimatlar (virman) bu hesapta muhasebeleştirilir. Çek düzenlendiğinde veya ödeme emri verildiğinde açılan bu hesap, çek banka tarafından ödendiğinde veya ödeme emri yerine getirildiğinde kapatılır.
120 Alıcılar Hesabı: İşletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından kaynaklanan senetsiz yani veresiye alacaklarının izlenmesi için kullanılan hesaptır. Finansal kiralamadan doğan senetsiz alacaklar da bu hesapta izlenir.
109 Banka Kredi Kartlarından Alacaklar Hesabı: Bu hesap, banka kredi kartlarıyla yapılan tahsilat ve bunlara ilişkin olarak yapılan mahsup ve iade işlemlerinin izlenmesi için kullanılır.
309 Diğer Mali Borçlar Hesabı diğer hesap kalemlerinin hiçbirinin kapsamına alınmayan mali borçların takip edildiği hesaptır.
Kredinin alınması; 300 banka kredileri hesabı, banka ve diğer finans kuruluşlarından sağlanan kısa vadeli kredilere ilişkin tutarları içeren hesap kalemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri