Özellikle Kızılcahamam ilçesinde çok meşhurdur. Sade türüne Samsun yöresinde toraman veya "pıtpıt' da denilmektedir. Anadolu Selçuklu Devleti döneminde tüketilen ekmeklerden biridir.
Bazlama; mayalı hamur tarifiyle hazırlanan ve geleneksel olarak sac üzerinde pişirilen, kalın bir ekmek çeşidi. Uzun süre mayalanıp dinlendikten sonra elde şekil verilen hamur bezeleri günümüzde ocak üzerinde pişirilmekte. Kalınlık derecesine göre Anadolu'nun pek çok yöresinde mayalı, şebit, pıtpıt adıyla anılır.
Alt zemini bazlama ile olan iskenderler, bazlama arasına konan tavuk ve et kavurmalar inanılmaz leziz olur. Çok başvurulan pratik başka bir tarifi ise bazlama pizza ve bazlama tosttur.
Bazlama, hamur işi olarak tüketilse de, ekmek, poğaça ve kek türlerinden farklıdır. Ana malzemesi un olmakla birlikte, karışımında şeker, yağ, süt, tuz ve maya bulunur. Sacda veya yağsız tavada pişirildiğinden yağ oranı azdır.
Bazlama ekmeği, pazar sabahı kahvaltıda bazlama benzeri bir yassı ekmek düşünürken ortaya çıkarılan ilginç bir ekmektir. Akdeniz iklimi özelliklerini taşımaktadır. Ortaya tahmin edemediğim oranda hafif bir ekmek çıkınca gerçekten beğeni topladı. Tariften yaklaşık 375'er gramlık 2 adet somun ekmeği çıkmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Bazlama (Bazlamaç) (بزلمه), Türk mutfağından bir ekşi mayalı ekmektir.
bazlama - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi bazlamac “tepsi ekmeği” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Türkiye Türkçesi bazı veya baza “hamur yumağı, bir ekmeklik hamur parçası” sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Eski Yunanca ve Yunanca aynı anlama gelen máza sözcüğü ile eş kökenli olabilir; ancak bu kesin değildir.
Türkiye Türkçesinde bazı veya baza "hamur yumağı, bir ekmeklik hamur parçası" sözcüğünden türetilmiştir. Türkçe sözcük Yeni Yunanca ve Eski Yunanca aynı anlama gelen máza sözcüğü ile eş kökenlidir.
1 adet bazlama kaç kalori: 177 kalori. 50 gram bazlama: 179 kalori. 100 gram bazlama: 358 kalori.
Bazlama anadoluda saç ve fırın ile hazırlanan mayalı veya mayasız, eski geleneklerin bir ürünüdür, ancak marketlerde satılabilmektedir. Ve ekmek niyetine tüketilir. Sindirimi daha kolay ve kan şekerini yükseltme olasılığı daha düşük olduğu için birçok insan onu geleneksel ekmeğe göre daha sağlıklı buluyor.
Bazlama ekmeği ikiye kesilir, her parçaya salça sürülür, üzerine sıvı yağ sürülür, kekik serpilir. Üzerine sucuk, dilimlenmiş biber ve domates yerleştirilip istenilen miktarda kaşar peyniri serpilir. Diğer parça üzerine kapatılıp tost makinesine yerleştirilir.
Hamuru yoğururken iyi kabarması için ellerimizi yumruk yapıp hamura bastırıp ellerimiz hamurun içindeyken açıyoruz. Böylece daha güzel kabarır. Hamurumuz sert olmamalı yoksa bazlama da sert olur. Mümkün olduğunca yumuşak bir hamur elde edin.
Isınmış tavada kabarcıkların oluşmasına izin vererek bazlamaları arkalı önlü yaklaşık 3'er dakika pişirin. Yumuşacık bazlamaları sıcak sıcak servis edin, afiyet olsun!
Genelde mayalı olarak yapılan ve çok sevilen bazlamayı mayasız da yapabilirsiniz. Mayasız bazlama da en az mayalı kadar lezzetli olmaktadır, deneyebilirsiniz.
100 gramlık orta boy bir adet susamlı simitte yaklaşık olarak 272 kalori bulunur. 150 gramlık bir adet büyük boy simitte ise 108 kalori vardır ve susam oranının simitin kalori oranını değiştirebileceğini göz önünde bulundurmak gerekir. 50 gramlık yarım simitteki kalori oranı ise 136'dır.
Diyette Bazlama Yenir mi
Kahvaltı sofralarının ve çay saatlerinin sevilen ekmek türlerinden olan bazlamayı diyet yapanların ve kilo kontrolü yaparak yaşayanların tüketmesini uzmanlar kesinlikle tavsiye etmiyor.
1 tane siyah zeytin kaç kalori? 1 adeti 4 grama denk gelen siyah zeytin yaklaşık 5 kalori. 6 adetten oluşan siyah zeytin 23 kalori. 100 gram siyah zeytin 105 kalori. 10 adet siyah zeytin ise 42 kaloridir.
ekmek - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe ek- “(tohum) serpmek” fiilinden evrilmiştir. ol tarıġ ekdi [[tohum ekti. Bir şeyin üzerine toz bir madde ya da ilaç serpmeyi anlatmak için de bu sözcük kullanılır.]]
Bazlama, klasik olarak sadece un, su, tuz ve maya ile yapılan bir ekmek çeşididir. Hiç fırına gerek olmadan sadece tavada pişirebileceğiniz lezzetli bir tava ekmeğidir.
'Bazlama surat' tabiri ile ilgili Türk Dil Kurumu (TDK) herhangi bir açıklamaya yer verilmezken, halk arasında bu tarz tabiler, genelde; yassı, tombul surata sahip bireyler için kullanılıyor.
Ekmeğin, buğday ve benzeri tahılların gıda olarak kullanılmaya başlanması ve daha sonra tarımı ile Ortadoğu'da, özellikle Urfa, Şam, Kudüs arası bölgede ortaya çıktığı tahmin edilebilir.
Etimoloji. İtalyancada "külde pişmiş küçük hamur işi" anlamına gelen focaccia kelimesinden Türkçeye geçmiştir.
M.Ö. 4000'li yıllarda Babilliler'in özel fırınlarda ekmek pişirdiklerine dair bulgulara rastlanmıştır. İlk mayalı ekmek ise, M.Ö. 2600'lü yıllarda Mısırlılar tarafından yapılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri