Apartman çatı katı ile ilgili yasal uygulamalar Kat Mülkiyet Kanunu'nda detaylı olarak açıklanmıştır. KMK 4. maddesi gereği çatı ana taşınmazın mutlak ortak alanıdır. Yani çatı, kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alır ve çatıdan tüm kat malikleri sorumlu olur.
Çatı arasının son kat bağımsız bölümü ile bağlantılı olarak kullanılması öngörüldüğünde, son kat tavan döşemesinin kısmen veya tamamen yapılmayabileceği de belirtilmektedir [7]. Eğimli çatıya sahip konut yapılarında çatı arası mekanların son katla ilişkilendirilerek kullanıma katılabilmesi, çatı eğimine bağlıdır.
Çatı yapımı mimari projenin değişikliğini gerektirdiğinden kat maliklerinin alacağı kararla yapılabilir. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 4. maddesinde ortak alan kavramı şu şekilde ifade edilmiştir; “Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir.
2-) Çatı aralarına yapılan ayrı bağımsız bölüm için kat mülkiyeti tapusu alınabilecek mi? Evet, bu yapılar da Yapı Kayıt Belgesi alarak, bütün maliklerin muvafakatı ile kat mülkiyetine geçiş işlemlerine başlayabilecekler.
APARTMAN ÇATI KANUNU VE YÖNETMELİĞİ
Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı katı binaların ortak kullanım alanı olarak sınıflandırılmaktadır. Buna göre çatı katı kullanım hakkı tüm kat maliklerindedir. Çatı tamiratı ve tadilatı giderleri de tüm kat maliklerinin arasında arsa payı oranında eşit sorumluluktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun da düzenlendiği gibi ortak yerler'e ilişkin giderlerden tüm kat maliklerini sorumludur. Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarına göre, çatı ve terasın ana yapıyı etkileyen zorunlu tamir giderlerine tüm kat maliklerinin katlanması gerektiğidir.
Çatı Katı Ortak Alan mıdır? Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre çatı ortak kullanım alanlarından biridir. Dubleks yapılarda ise çatı katı, gayrimenkulün mülkiyetine sahip olan kişiye ait olabilir. Ancak çatıda yapılacak herhangi bir değişiklik için apartman sakinlerinin ortak kararı aranır.
Daire, ofis, depo, dükkân, mağaza gibi taşınmazlara verilir. İskân aldıktan sonra kat irtifakının mutlaka kat mülkiyetine çevrilmesi gerekir. Kat mülkiyeti zorunlu olduğu için kat mülkiyetli olmayan ev ve binalar cezai yaptırımlarla karşılaşır.
Belediyeden Teras İzni Alınabilir Mi? Yapınızda herhangi bir değişiklik ve ekleme için tadilat ruhsatı almak gerekmektedir. Bunun içinde belediyelere başvuru yapılması ve izin alınması gerekmektedir. Kat çıkma, çatı katı, Kolon, kiriş ve taşıyıcı duvarlar için belediyeden ruhsat zorunludur.
Özetle; Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı ortak alan olarak kabul edilmekte olup tüm kat maliklerinin ortak rızası olmadan çatının kapatılması ya da tek bir kişiye tahsis edilmesi mümkün değildir. Sadece son katta oturanların çatının akması durumunda bu çatıyı tadilat ettirilmesini talep etme hakkı bulunmaktadır.
Teras kapatmalar tadilat ruhsatı izni alınması gereken bir uygulamadır. Bu ruhsat binanın iç kısımlarında ki yapılacak ufak değişiklikleri kapsamaz. Yani boya badana vs. gibi uygulamalarda bu izni almadan uygulama yapabilirsiniz.
Kaçak katların cezası en az 500 Türk Lirasıdır.
Buna göre teras balkonu kapatmak isteyen kişilerin binada yer alan tüm kat maliklerinden izin alması gerekmektedir. İzin alınmaması durumunda kat maliklerinden birinin bunu şikayet etmesi durumunda yapılan tüm işlemler geçersiz sayılır ve kapatılan teras balkon eski haline getirilecektir.
✓ Ortak alana ait olmak zorundadır, ✓ Binanın en az bir dış cephesiyle irtibatlı (açık olması), ✓ En az iki kat yüksekliğinde, ✓ Asgari 3 metre genişliğinde yapılmalıdır. ✓ Kat bahçeleri emsal alanı hesabına dahildir.
Bizlerin yapmış olduğu çatı yükseltme veya teras dubleks tavan kaldırma işlemi yasal değildir. Amma velâkin İstanbul gibi büyük şehirde hemen herkes bu işlemi yaptırmaktadır.
Çatı aralarına bağımsız bölüm yapılamaz.
Apartmanlarda en üst katta yer alan dairenin geniş balkonuna teras diyoruz. Teraslı daireleri ise genel olarak teras katı olarak adlandırmaktayız.
Teras kata ruhsat alınması eğer yapı belediye sınırları içindeyse belediye tarafından, teras katın olduğu yapı belediye sınırları dışındaysa valilikler tarafından yapılır. Teras kata ruhsat almak için yapının bulunduğu arsanın mutlaka resmi tapulu olması gereklidir.
S.S KAMUKENT ARSA VE KONUT YAPI KOOPERATİFİ
Buna göre, Bodrumsuz konutlarda Belediye'ye, Teknik Uygulama sorumlularına ve Şantiye şefliği için toplam 18.745,00TL, Bodrumlu konutlarda ise Belediye'ye, Teknik Uygulama sorumlularına ve Şantiye şefliği için toplam 20.770,00 TL kdv dahil ödenecektir.
İnşaatı bitmiş olan bir taşınmaz için hak sahibi tarafından gerçekleştirilmek istenen kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş başvurusu için herhangi bir vergi ya da harç ücreti alınmamaktadır.
2023 tapu harcı hesaplama yöntemi şu şekildedir: Örneğin 1,000,000 TL bedelinde bir ev satılacağı zaman, 1,000,000 TL x %4 = 40,000 TL tapu harcının bedeli olarak sonuç çıkar. Tarafların eşit bir şekilde bölüşeceği düşünüldüğünde satıcı için 20,000 TL alıcı için 20,000 TL ücret çıkar. Temel hesap bu şekildedir.
Bir yapının kat mülkiyeti olmazsa ne olur gibi sorular da merak konusudur. Evinizin kat mülkiyeti olmadığında evinizin mülkiyetini ispatlayamamış olursunuz. Evinizin daire numarası gibi bilgileri belli olsa bile uzun süre kat mülkiyeti başvurusu yapılmadığında bunun cezai yaptırımları bulunmaktadır.
Penthouse genellikle lüks apartmanlarda ya da rezidanslarda bulunan bir daire tipidir. Türkçe karşılığı olarak "çatı katı" ya da "teras katı" olarak kullanılan penthouse, çoğunlukla yapıların en üst katında yer alır. Penthouse dairelerin en belirgin özelliği lüks olmasıdır.
Aynı kanun ve maddelerinde belirtilen açık ifade ile acil onarım hakkı da mevcuttur. Çatınız su alıyor ve yönetim kurulu kararından bu tadilata herhangi bir onay çıkmaması durumunda yalıtım yenilemesinden doğan tüm masraflar kat malikleri arasında eşit olarak paylaştırılmak zorundadır.
Penthouse aslında bir apartmanın çatısına inşa edilmiş ayrı bir küçük 'ev' anlamına geliyor. Penthouse (çatı katı), genellikle bir binanın, kat mülkiyetinin veya otelin en üst katında bulunan geniş ve iyi donanımlı bir dairedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri