Kokusu: İyi bir hurmanın hoş bir kokusu vardır. Eğer hurmanın kokusu hoş değilse veya bozulmuş bir koku varsa, taze olmayabilir. Çekirdek: İyi bir hurmada, çekirdek kolayca çıkarılabilir ve yüzeyinde çatlak veya hasar yoktur. Çekirdeği zor çıkarılan veya çatlamış olan hurmalar bozulmuş olabilir.
Hurmalar, iki tip bozulmaya yatkındır. Bunlardan biri mikrobiyal kaynaklıdır, mayalanma ve funguslardan dolayı oluşan küflenmedir. Bir diğeri ise fizyolojiktir, renkte koyulaşma, tat ve aroma kaybı olarak ortaya çıkar. Her iki bozulma şeklide artan depo nemi ile meydana gelir.
Besin değeri oldukça yüksek bir meyve olan hurma; yaş hurma ve kuru hurma olmak üzere ikiye ayrılır. Çeşidine göre saklama koşulları değişebilir. Saklama koşullarının uygun olması halinde hurma 6-12 ay süre ile saklanabilmektedir.
Hurmalarınızı bir, iki hafta içerisinde yemeyi planlıyorsanız en iyi saklama yöntemi oda sıcaklığında saklamaktır. Oda sıcaklığında güneş görmeyen bir konumda saklanabilirler.
Küflenmeye başlamış hurma çok kısa sürede ekşir ve bozulur, bildiğimiz kadarıyla bu aşamada meyveleri kurtarmanın bir yolu da yoktur.
İlgili 26 soru bulundu
Berhi Yaş hurmayı 10 gün içerisinde, Sukkari yaş hurmayı 1 yıl içerisinde tüketmeniz uygundur. Tüketeceğiniz kadarını çıkarmanız tavsiye edilir. Bu koşullara uygun saklamanız halinde kurtlanma ve bozulmayı önlersiniz. Afiyet olsun.
Kuru Hurma Bozulur mu? Kuru hurma doğru bir şekilde muhafaza edildiği takdirde uzun ömrü olur. Aksi halde bozulma riski vardır. Kuru hurma hava almayacak şekilde ağzı kapalı muhafaza edilmesi tavsiye edilir.
Hurma, mutlaka yıkanması gereken bir besindir. Bunun nedeni, yıkanmadan yenilen hurma örneklerinde sağlık açısından riskli olan ağır metallerin bulunmasıdır. Bol suyla yıkanan hurmalar, daha faydalı, daha etli, daha parlak ve yumuşak olur. Fakat yıkandıktan hemen sonra bekletilmeden tüketilmelidir.
Bu doğallığından kaynaklıdır. Oda sıcaklığında muhafaza edilmedir. Şişeleme yapıldıktan sonra tavsiye edilen tüketimi 1 yılda yapılmalıdır. Şişenin ağzı açıldığında hava ile temas etmesi Hurma Suyunu bozmaz. 1 Yıl içinde tüketilebilir.
Hurma yetiştiriciliğinin yapıldığı ülkelerde olgunlaşmamış hurmalar yemek içerisinde kullanılır, çekirdekler ise su içerisinde bekletilerek şişirildikten sonra öğütülür ve hayvanlara yem olarak verilir. Olgunlaşmış meyveler ise taze şekilde tatlı yapımında ve pastalarda değerlendirilir.
Yaş hurmayı kurutmadan saklamak için en uygun yer buzdolabıdır. Çünkü yaş hurmanın bozulmadan yani çürümeden kalabilmesi için 10 derece sıcaklıkta hava almadan saklanması gerekmektedir.
Günde kaç tane hurma yemek gerekir sorusunun cevabı kişinin sağlık durumuna, yaşına göre değişkenlik gösterir. Günde ortalama 1-2 adet yenilebilir. Sağlıklı bir yetişkin günde en fazla 5 tane hurma yiyebilir. Ancak bu kadar hurma tükettikten sonra gün içinde daha fazla meyve ve şeker tüketmemeye özen göstermek gerekir.
Neredeyse bir zeytin büyüklüğünde olan acve hurması, dünyadaki en kaliteli hurmalar arasında yer almaktadır. Fruktoz zengini olduğu için oldukça tatlı ve enerji kaynağı bir hurma çeşididir. Potasyum, kalsiyum, sodyum, fosfor, demir, A, B1, B2, C vitaminleri, magnezyum bakımından zengindir.
Sıcak, nemli ortamlarda kuru hurma buzdolabında saklanmalıdır. Nemsiz bir ortamda, oda sıcaklığında ve güneş almayan bir yerde bez torba yada cam kavanozda uzun sürek saklanabilir.
Buzdolabının sebzelik bölümünde, mümkünse bez torba içerisinde 30 güne kadar rahatlıkla saklanabilir. Tüketmeden önce 20-30 dk. oda sıcaklığında beklettiğinizde, yumuşayacak ve rahatlıkla tüketebileceğiniz kıvama gelecektir.
Hava sıcaklığının 7 derecenin altına indiği zamanlarda ağaçlar kendisini korumaya alarak meyvelere besin elementlerini göndermemektedir. Bu yüzdende meyveler dökülür. Bu sebeple ihtiyaç duyulan besinler yaparak gübrelemesi yapılarak meyve dökümü önlenebilir.
ŞEKERLENMESİ (kristalize olması) diyebiliriz. 📌Bunun hiçbir tehlikesi yoktur, doğal bir oluşumdur. kimyasal bir bozulma da değildir. normal hurma kadar keyifli değildir.
Yaş hurmaların tazeliğini koruyarak uzun bir süre saklamak istiyorsanız mutlaka dondurucuda saklamanız gerekir. Dondurucudan çıkarttığınız yaş hurmanın yumuşamasını bekledikten sonra saklama poşetinden çıkartmalı ve sonrasında hurmaları ayırıp tüketmeye başlamalısınız.
100 % hurmadan üretilmiş olup, şeker ilavesi yoktur. Açtıktan sonra 7-10 gün arasında tüketilmesi tavsiye olunur, buzdolabında saklayabilirsiniz.
ABD'li bilim insanlarının araştırmasına göre, hurma ve kan şekeri arasında dengede tutulması gereken bir nokta var. Hurmayı tek sayılar üzerinden yerseniz şekeri karbonhidrata çevriliyor ve vücuda enerji veriyor. Eğer çift olarak yerseniz ( 2-4-6) şeker potasyuma dönüşüyor ve böbrekleri olumsuz etkiliyor.
Hurma, kan damarlarını yumuşatır ve damar sertliğini engelleri. Ayrıca kanı temizler ve tansiyonu da düzenler. Kahve ve yağ kandaki kolesterolün yükselmesinde etkendirler. Araplar bol miktarda kahve yerler ve araştırmalarda Araplarda bu hastalıktan eser olmadığı ortaya çıkmıştır.
Trabzon hurmalarının kurutulma süresi, bulunan ortama ve neme göre değişebilmektedir. Trabzon Hurması Kurusu Nasıl Saklanır? Bütün kuru meyveler, baharatlar, kuruyemiş türlerinde olduğu gibi Trabzon hurması da; nemsiz, kuru ve direkt güneş almayan yerlerde saklanmalıdır.
Uzmanlara göre, hurmanın içinin koyu renk olması bozulmaya başladığının göstergesi. Bu nedenle hurma almadan önce mümkünse ikiye bölün ve içinin rengine bakın. Ayrıca, hurmanın dışı yapış yapış ve parlak olmamalı. Satıcılar ürünleri daha cezbedici ve albenili hale getirmek için hurmanın dış yüzeyini parlatıyor.
İple bağlanır ve güneşin bol olduğu bir yere asılır ve kurumaya bırakılır. 3 – 4 hafta sonra cennet elması kurusu yemek için hazır hale gelmiş olur. Kuruyan cennet hurmalarının üzerinde beyaz renkli pudramsı bir tabaka görülür. "Acaba bozuldu mu, çürüdü mü" gibi sorulara neden olan bu beyazlık, aslında çok masum.
Kurutma işlemi tamamlanan Trabzon hurmaları üzerindeki toz ve yabancı maddelerden arındırmak için yıkanır. Yıkanan hurma kuruları temiz bir bez yardımıyla kurulanır ve dinlenmeye bırakılır. Dinlenen hurmalar yumuşak bir hal alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri