Isınmadan önce esneme hareketlerini uygulamayın. Isınma sürecinde artan kalp hızı kaslarınıza kan dolmasına ve egzersiz, esneme gibi fiziksel aktivitelere hazırlanmasına yardımcı olur.
ESNEME EGZERSİZLERİ
Günlük yaşamda özellikle masa başında sabit pozisyonda çalışanların bile uygulayabileceği egzersizler vardır. Ancak şu unutulmamalıdır profesyonel esneme hareketleri için önce ısınma hareketleri yapmak gereklidir. Isınmadan yapılacak egzersizler kaslarda yırtılmaya sebep olabilir.
Doğru ısınma hareketleri ve doğru ısınma süreleri uygulanmadığında; çeşitli kas sakatlanmaları, kas zedelenmeleri, nefes problemleri gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Yapılacak olan spor türü ne olursa olsun ısınmadan spor yapmaya başlamak, fiziksel deformelere ve günlerce süren kas ağrılarına neden olabilir.
İşin sırrı günde birkaç dakikanızı ayırarak esneme hareketleri yapmak! Stres seviyenizi düzenleyen ve vücudunuzu şekle sokan esneme hareketleri aynı zamanda egzersiz sonrası oluşabilecek kas ağrılarını ve sakatlanmaları önleyerek size daha esnek bir vücut sağlar.
Düzenli esneme hareketleri ile sakatlanma riskinizi de azaltmış oluyorsunuz. Gün içinde düzenli olarak yapacağınız esneme hareketleri sayesinde kaslarınız en ufak hareketten etkilenmeyecek, esneyebilecek ve vücudunuzun hata yapma payını artıran esnekliğe ulaşacaktır.
İlgili 21 soru bulundu
Kalça ve bacak kaslarının yeterince esnek olmaması kişilerde bel ağrısı, kas spazmları, kambur omuz problemleri, postür bozukluğu gibi fiziksel sonuçlar doğurur. Kalça ve bacak esnekliği sadece fiziksel bedende değil, aynı zamanda duygusal bedende de göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir role sahiptir.
Evde Uygulayabileceğiniz Boy Uzatma Egzersizleri
Evde belirli spor aletleri ile düzenli olarak uygulayabileceğiniz esneme ve germe hareketleri bulunur. Esneme hareketlerini düzenli ve doğru şekilde yaptığınızda kaslarınız arasındaki mesafeyi açarak birkaç cm kadar uzayabilmeniz mümkün olacaktır.
Esneme hareketleri yavaş ve enerji gerektirmeyen hareketler olduğu için ekstra bir kalori harcamanıza sebep olmaz, dolayısıyla özellikle zayıflamaya yardımcı olmaz. Ancak sağlıklı bir zayıflama yolculuğunda spor ve beslenme el ele olduğu gibi, esneme de sporun olmazsa olmaz bir parçasıdır.
Spordan önce esneyerek iyi bir antrenmana hem zihinsel hem de fiziksel olarak hazırlanılabilir. Doğru esnendiği zaman sakatlıklar azalır ve kan dolaşımı hızlanır. Isınma sürecinde asıl amaç vücudun belli bölgelerine yavaş baskılar uygulayarak kan dolaşımını arttırmaktadır.
“Vücudum hiç esnek değil, daha esnek bir vücut için geç mi kaldım?” Çoğu kişi, esnekliğin küçük yaşlarda edinilmesi gerektiğini düşünebilir. Ancak doğru egzersizlerle esneklik her yaşta geliştirilebilir. Elbette, 5 yaşındaki bir çocuğun ulaştığı esneklikle 40 yaşındaki bir kişinin esnekliği bir olmayabilir.
Isınmadan spor yapan kişilerde en sık kas ağrısı görülür. Bunun yanı sıra tendon, eklem ve bel-boyun sorunları da görülebilir. Herkeste farklı olmak üzere, omurganın spor sırasında oluşan strese dayanabileceği belli bir gücü vardır. Bu farkında olmadan aşılırsa belde bir takım patolojilerin oluşmasına yol açar.
Isınma hareketlerinin en az 5 -10 dakika yapılması öneriliyor. Eğer yoğun egzersizler yapılacaksa, örneğin uzun parkurda koşu veya kardiyo gibi egzersiz rutinleri tercih ediliyorsa, ısınma süresi 15 – 20 dakikaya çıkarılabiliyor.
3-Isınma süresi ne kadar olmalıdır? Isınma süresi yapılan spor dalına göre değişiklik göstermektedir. Literatüre baktığımızda bu süre için minimum 10 dakika ile 30 dakika arasında değerler görülmektedir. Bu süre için takım sporlarında ve bireysel sporlarda farklılık görülür.
Esnemek kulak zarını, yüz kaslarını ve göğüs kaslarını (toraks) germeye ve esnetmeye yardımcı olur. Böylece, rahatlarsınız ve vücuda alınan oksijen artar. Esnemek beyne ve kan dolaşımına daha fazla oksijen girmesini sağlar. Ayrıca akciğerlerdeki birikmiş karbondioksiti dışarı verir.
Esnek olmak için düzenli egzersiz ve spor yapılmalı; ek olarak düzenli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Spordan önce esneme hareketleri yapmak, kasların zedelenmesini önler.
Kardiyo egzersizleri: Yürüyüş, koşu, bisiklet sürme, ip atlama, yüzme ve aerobik gibi kardiyo egzersizleri, kalp atış hızını ve kan dolaşımını hızlandırarak vücudu sıcak tutar. Genel ısınma olarakta bilinen bu ısınma egzersizleri, sporcunun kondisyon düzeyine göre belirlenir.
Isınma ve soğuma hareketlerinde yapılan egzersizler genel olarak vücudun esnetilmesine yöneliktir. Öncelikle kasların spora hazırlanması gerçekleşir ve ardından spordan sonra kaslarda oluşan spor sonrası ağrılarını ve kas gerginliklerini engellemeye yönelik hareketler yapılır.
· Vücut esnekliği, günlük yaşamda yaşanması muhtemel kas sakatlıklarını önler. · Eklemler gerekli hareket kabiliyetine sahip oldukları için olası duruş bozukları da ortadan kalkacaktır. · Spor performansın artmasına yardımcı olur.
Yoğun bir spordan sonra kas depolarımız boşalır ve kaslarımız erimeye başlar. Bu nedenle 1-2 saat sonra yemek yerine spordan hemen sonra yenilmesi gerekir. Spor sonrasında vücut protein ve karbonhidrata ihtiyaç duyar. Ayrıca beslenmede çeşitlilik de kas kitlesini arttırmada yardımcı olabilir.
Bu nedenle soğuma hareketleri ile kalp atış hızının normale dönmesi sağlanmalıdır. Esneme hareketleri egzersiz öncesinde vücudun ısınması ve soğuması için yaygın olarak yapılan hareketlerdendir.
Esnetme Hareketleri Vücudu Sıkılaştırır Mı? Esneme hareketleri ile zayıflamak mümkün değildir. Esneme temelli yapılan hareketler en fazla vücudun daha sıkı ve ince görünmesine neden olur. Ancak sadece birkaç hafta düzensiz bir şekilde yapılan hareketler vücut üzerinde değişim yaratacak güce sahip değildir.
Esneme hareketine bazen vücudun gerilme hareketi de eşlik edebilir. Esneme hareketi ortalama 6 saniye sürer. Esneme ile ilgili araştırmalar çok eski zamanlara Hipokrat 'a kadar gider. Hipokrat yaptığı araştırma sonucunda esnemenin kandaki kirli havayı temizlemeye yardımcı olduğu yönünde gözlemler yapmıştır.
Kızlarda büyüme adet görmeye başladıktan birkaç yıl sonra durur ancak erkeklerde 17-18 yaşına kadar az da olsa devam eder.
İnsan boyu 21 yaşına kadar uzar yani o yaşa kadar boyun uzayacak.
40 yaşından sonra boyları 10 santimetre uzadı.
Boy yalnızca çocuklukta ve ergenlikte uzamıyor, Prof. Dr. Metin Küçükkaya, boy uzatmanın yaşı olmadığını belirterek, "40'ından sonra uzayan çok kişi var" diyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri