Bilişsel davranışçı terapi eğitimini aldıktan sonra eğitimin ve sertifikanın verdiği yetki ile kendinize yeni bir unvan katmış olursunuz. Hem psikoterapi yapabilir hem de aktif olarak yaptığınız danışmalarda bilişsel davranışçı terapinin kuram ve teknikleri uygulayabilirsiniz.
Bilişsel davranışçı terapi, psikoterapi konusunda eğitim almış psikologlar, psikolojik danışmanlar, psikiyatristler ve aile danışmanlarınca uygulanmaktadır.
BDT eğitimi, bilişsel davranışçı terapist adayları için özel bir eğitimdir. Bu eğitim, kişinin sertifika başvurusunda bulunmasına izin verilmeden önce gereklidir. NACBT tarafından onaylanan birçok yerleşik eğitim kursu vardır. Adayların uzmanlık alanlarında en az 40 saatlik özel eğitim almalarını şart koşulur.
Bilişsel davranışçı terapinin çocuk ve ergenlerde kullanımı da oldukça iyi sonuçlar vermiştir. Genellikle depresyon, anksiyete bozuklukları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, enürezis noktürna, travma ve travma sonrası stres bozukluğuyla ilişkili semptomların tedavisinde kullanılır.
Kimler BDT uygulayabilir? BDT teorik eğitimini ve süpervizyonunu tamamlayarak Bilişsel Davranışçı Terapist sertifikasını almış psikiyatristler ve uzman klinik psikologlar BDT uygulayabilirler.
İlgili 36 soru bulundu
Hayır. Klinik psikolog, psikolojinin bir alt alanı olan klinik psikoloji alanında uzmanlık sahibi olanların kullanabildiği bir unvan olup bilimsel yeterliği ifade eder.
Psikoterapi Eğitimini Kimler Alabilir: Tıp doktorları, Psikiyatri Hemşireleri, Psikoloji-Psikolojik Danışma ve Rehberlik-Sosyal Hizmetler bölümleri 4. Sınıf öğrencileri ile mezunları ve alanda çalışan uzmanlar.
Psikoterapist olabilmek için üniversitelerin Tıp Bölümü'nden mezun olmak ve psikiyatri alanında uzmanlık eğitimi almak gerekmektedir. Psikoloji ya da Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık mezunu olan kişiler de Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans yaparak psikoterapist olabilir.
Bilişsel Davranışçı Terapi sayesinde kişi, faydasız ve ruh sağlığını kötü etkileyen, olumsuz düşünce - davranış şekillerinden uzaklaşır. Terapi süreci sonunda kişi, öğrendiği sağlıklı düşünce ve davranış şeklini bir alışkanlık haline getirir ve kendisini daha iyi hisseder.
Altı modülden oluşan BDT Temel Düzey Eğitim ücreti KDV dahil 19.950 TL'dir. Eğitimin ön kayıt ücreti 2.850 TL'dir. Ücretin kalanı her ay 2.850 TL olarak 6 taksitte ödenebilir.
Üniversitelerin Psikoloji ile Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans programlarından mezun olunması gerekir. Bunların dışında, belirli bölümlerden mezun olan kişiler de çeşitli eğitimler sayesinde Terapist olabilir. Sonrasında, yüksek lisans programlarına devam edebilirler.
Genellikle ayda bir kez olmak üzere cumartesi ve pazar günleri (14 saat) yapılacak olan toplam 112 saatlik teorik ve uygulamalı (8 ay), 56 saatlik süpervizyon eğitimi (4 ay) için katılımcılardan 1800 TL (150 x 12), ücret talep edilecektir. Ulaşım ve konaklama harcamaları katılımcılara aittir.
Terapist olmak için üniversitede Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü'nden eğitim alınmalıdır. Terapist olarak görev yapan kişiler, danışanların ruh sağlıklarının dengelenmesi için psikolojik destek verir. Gerekli durumlarda danışanları psikiyatriste ya da psikoloğa yönlendirebilir.
Psikolog, Psikolojik Danışman veya diğer Ruh Sağlığı Çalışanları veya Öğrencileri bu eğitime katılabilmek için Değerlendirme ve Yapılandırılmış Görüşme Eğitimini almak zorundadır. Bu ön koşul eğitimi Temel Teori eğitimi ile birlikte açılır.
BDT Eğitimi Yapısı
Güncellenen BDT Eğitimi, toplam 74 saat süren 6 temel modülden oluşmaktadır. Eğitimin birinci modülünde BDT'de temel kuramlar, klinik değerlendirme içeriğiyle görüşme yapılandırma ve yürütme, vaka formülasyonu, terapi ve seans yapısı, terapötik ilişki geliştirme konuları işlenmektedir.
Bilişsel Davranışçı Terapi yaşanan kötü ve acı anıların düzelmesinde etkili olmakla birlikte, EMDR çok daha hızlı (bazen tek seansta) sonuç vermektedir. olaylarla ilişkili olan duygular ve bedensel duyumlar, beynimizin sağ ve sol loblarına kaydedilirler.
Bilişsel Davranışçı Terapinin (BDT) ilk aşaması, genellikle değerlendirme ve problem belirleme sürecini içerir. Bu aşama, terapistin bireyle çalışmaya başlamadan önce bireyi ve sorunlarını daha iyi anlamasına yardımcı olur.
Danışana, olumsuz düşüncelerin gerçeklikten bağımsız olduğunu ve alternatif düşüncelerin mümkün olduğunu anlatır. Terapist, danışana kendi düşüncelerini tanıma, sorgulama ve değiştirme becerilerini öğretir. BDT sürecinde danışanın aktif katılımının önemi vurgulanır ve terapinin işbirliği içinde yürütüleceği belirtilir.
BDT tedavisi genellikle; başlangıçta haftalık devamında azalan sıklıklarla devam ederek 8-16 seans arası sürer. Ancak hastanın içinde bulunduğu durumun (çevresel stres faktörleri gibi), hastalığın şiddetine, hasta terapist uyumuna göre aylar ve bir yıla kadar sürebilir.
Terapist Nasıl Olunur? Terapist olmak için 4 yıllık lisans programı olan psikoloji bölümünden mezun olmak gerekiyor. Psikoterapi eğitimi veren özel kurumlara başvurarak sertifika almak mümkündür.
Türkiye'de psikologların psikoterapistlik eğitimine başlayabilmesi için yüksek lisans eğitimine başlamış veya bitirmiş olması gerekir. Bazı psikoterapi alt alanları lisans mezuniyetini de kabul etmektedir. Psikoterapi alt alanları da tıpkı psikoloji uzmanlık alanları gibi çok dallıdır.
Terapist olmak için Psikoloji lisans eğitiminden sonra Klinik Psikoloji yüksek lisansını tamamlayarak “klinik psikolog” ünvanı almak veya Çift Aile Terapisi gibi spesifik terapi eğitimlerini tamamlamak gerekir.
3) Türk Psikologlar Derneği'nin ifadesine göre, herhangi bir lisans programından mezun olan kişiler Klinik Psikoloji yüksek lisans ve Klinik Psikoloji doktora programından mezun olarak Klinik Psikolog unvanı alabilir ve herhangi bir terapi ekolünden eğitim ve süpervizyon alması durumunda terapi uygulayabilir.
Sonuç olarak, psikoterapi alanında uzmanlaşmış psikologlar, herhangi bir alanda problem yaşayan ve kişisel gelişimi amaçlayan bireylere ya da gruplara tanısal ve danışmanlık alanlarında hizmet sunarlar. Psikoterapist Kimdir? Psikoterapistler , psikoterapi eğitimini tamamlamış ruh sağlığı uzmanlarıdır.
Evet ; Psikolojik danışma ve terapi aynıdır. Türkiye de; psikolojik danışma veya terapiyi üniversitelerin psikoloji, PDR lisans, Tıp fakülteleri psikiatri uzmanlık düzeyi eğitimi almış kişiler yapar. Eğer bu bölümlerde lisans eğitimi yok ise en az doktora düzeyi PDR, Psikoloji eğitimi alan kişiler yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri