İbn-i Hazm -Allah ona rahmet etsin- şöyle demiştir: "Çocuğa doğduğu günde isim verilir. İsim verme, yedinci güne ertelenirse güzel olur."
Bazı anne babalar çocuğun ismine çok öneceden karar verirler, bazıları ise bebek doğduktan bir süre sonra bir isim seçebilirler. Fakat bebekler çin bir isim seçmekte çok vakit kaybetmemek gerekir. Rivayet gereğince bebek doğduktan en geç 1 hafta sonra kulağına isminin okunması gerekir.
Çocuğa isim vermenin belli bir süresi yoktur; ancak bir hafta içerisinde vermek daha evladır. Çocuklara dinimizin tasvip etmediği ve anlamları kötü olmayan her isim konulabilir.
Çocuk, ana ve babasının rızası dışında evi terk edemez ve yasal sebep olmaksızın onlardan alınamaz. Çocuğun adını ana ve babası koyar.” Şeklindedir.
Kur'an-ı Kerim'de geçen her kelime 'Bu Kuran'da geçiyor isim olur” mantığıyla çocuklara verilmemelidir.
İlgili 19 soru bulundu
12665 (1) Ashabdan biri olan Ebu Vehb b. el-Cüşemi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Peygamberlerin isimlerini kullanın, Allah'ın en sevdiği isimler; Abdullah ve Abdurrahmanıdır.
Değerli kardeşimiz, "Muhammed" ismi çocuklara verilebilir. İsmin çocuğa ağır gelmesi diye bir durum yoktur. Ayrıca çocuğa "Muhammed!.." diye seslenildiğinde, salavat getirmek de şart değildir.
Yani ne erkek ne de kadın ne de aile büyükleri tek başlarına çocuğa isim koyma hakkına sahip değildir. Çocuğa ismi anne baba birlikte alacağı kararla koyarlar.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
Değerli kardeşimiz, Sünnet olan isim koymaktır. Tek isim de çift isim de sünnettir.
İsmin tamamiyle değişebilmesi için dava açılmalıdır. Bu konu 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu m. 27 düzenlemesinde şu şekilde yer almıştır: “Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir.” Görüldüğü üzere isim değişikliğinin yalnızca dava yolu ile istenebileceği, yasa ile belirlenmiştir.
Bir düşünceye göre iki isim, çocukta kimlik çatışmasına neden oluyor. Büyüdüğünde kullanmak istediği isim, senin kullandığın isminden farklı olabiliyor. Ya da bazı pedagoglar okulda farklı evde farklı isimle hitap edildiğinde çocukta kimlik bulma sorunu yaşandığını belirtiyor.
Kişinin ismi için kural, onun değişmezliğidir. Fakat bazı durumlara mahsus olmak üzere mahkemeden değiştirilmesi talep edilebilir.Çocuğun ismini verme yetkisi Türk Medeni Kanunu m.339'a göre ana – babasına aittir ve bir görüşe göre onun değiştirilmesini isteme yetkisi de yine onlara aittir.
Türk Medeni Kanunu'nun 339/5 maddesine göre çocuğun adını ana ve babası koyar. Evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerin yerine getirilmemesi veya evlilik birliğine dair önemli bir konuda uyuşmazlığa düşülmesi halinde, eşler ayrı ayrı veya birlikte hakimin müdahalesini isteyebilirler.
O kişi abdest aldıktan sonra çocuğu kucağına alır. Ellerindeki yavrunun sağ kulağına ezan ve sol kulağına kamet okur. Ardından Rabbimiz'in (CC) bize verdiği hediyenin sağ kulağına ismi okunur. Yarınların müminine İslam üzerine yaşaması ve bütün İslam kardeşlerine yardım etmesi için bol bol dua edilir.
Çocuğun isminin doğduğu günün akşamında verilmesi tavsiye edilmektedir; fakat yedinci güne kadar da ertelenebilir. Ezan ve kamet işini herkes yapabilir.
LİNA NE DEMEK TDK? Lina, Eski Yunan'da olimpiyat oyunlarını kazananlara verilen, zeytin ağacı dallarından ve yapraklarından yapılan taca verilen isimdir. Kelimenin Arapça'daki anlamı ise "iyi cins hurma ağacı, hurma fidanı" şeklindedir.
Ayet ve Yasin Suresi 11. Ayet) geçmektedir ve Ecrin ismini koymak caizdir.
3. Aziz sevgili. ECRİN: ALLAH'IN hediyesi anlamını taşımaktadır. EFGAN: (Fars.)
Türk Medeni Kanunu m.339/5'e göre “Çocuğun adını ana ve babası koyar”.
İslâm'da çocuğa ad seçme ve ad koyma hakkı babaya aittir. Baba ölmüş veya hukukî tasarruflarda bulunmaktan menedilmişse bu hakkı anne kullanır. Doğumundan önce babasını kaybeden Hz. Peygamber'in adı annesi tarafından Muhammed olarak seçilmiş ve bu ad dedesi tarafından konulmuştur.
Çift isim koymanın olumsuz bir etkisi var mı? Çocuklara çift isim koymanın psikolojik açıdan herhangi bir sakıncası bulunmaz.
Hz.
Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) Ya'la, Bereket, Eflah, Yesâr, Nâfi ve benzeri isimlerin kullanılmasını yasaklamayı arzu etmişti.
. Doğum bildirimi, veli, vasi, kayyım, bunların bulunmaması halinde çocuğun büyükanne, büyükbaba veya ergin kardeşleri ya da çocuğu yanında bulunduranlar tarafından yapılacak. Çocuğa konulan isim, 3 adı geçmemek üzere ve kısaltma yapılmadan yazılacak.
CEVAP: Allah Teala'ya ait olan ve sadece Allah'ın ilahlığını ifade eden isimler insanlara verilemez. Fakat Allah ın sıfatları insanlara isim olarak verilebilir. Örneğin: Kerim, Halim, Kadir gibi kelimeleri isim olarak vermekte sakınca yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri