Tavuk güçlü bir protein ve demir kaynağıdır. Üstelik bebeğinize verebileceğiniz hazmı en kolay ettir. Tavuk, bebeklere ilk olarak tanıştırabileceğiniz et çeşidi olarak önerilir. Aynı şekilde hindi eti de protein açısından besleyicidir ve bebeğinizin yemeklerinde kullanmanız için uygundur.
7. ve 8. Ay Bebek Beslenmesi. Bu aydan sonra etler (dana , hindi, tavuk) ve sebze püreleri verilebilir. 7. aydan sonra anne sütü ile beraber çocuğun besin gereksinimlerini karşılamak için ek gıdalar yeterli miktarda alınmalıdır.
Başlangıçta 2 – 3 kere çekilmiş ve iyi pişirilmiş kıymayı bebeğinizin pürelerine ekleyebilirsiniz. İlerleyen aylarda porsiyonu artırıp eti tek başına da yedirebilirsiniz. Aynı şekilde ilk kez tavuk yiyecek olan bebeklere 1 – 2 çay kaşığı haşlanmış tavuk verilebilir.
Bebeğinize 7. Aydan itibaren tavuk yedirebilirsiniz. Ancak marketten alınan tavuklar yerine çiftliklerde salma tavuk olrak yetişen tavuklardan yedirmenizde fayda var.
Bir diğer önemli besin olan tavuk da bebeğinizle ilk tanıştırabileceğiniz et çeşidi olarak önerilir. Hazmı oldukça kolay olan tavuğun doğal yetiştirilmiş olması ve uygun koşullarda pişirilmesi de önemlidir. Tavuk zengin bir protein kaynağıdır. Bunun yanı sıra yüksek biyolojik besin değerlerine sahiptir.
İlgili 20 soru bulundu
Bazı insanlar tavuk yedikten ve tavukla temas ettikten sonra alerjik belirtileri yaşayabilirler. Tavuk eti alerjisi çok yaygın bir alerji değildir. Ancak bu alerji şiddetli belirtilere neden olabilir. Tavuk eti alerjileri hem çocukları hem de çocukları etkileyebilir.
Tavuk eti alerjisinde görülen belirtilerden bazıları şunlardır: Ürtiker (kurdeşen), kızarıklık ve tavuk alerjisi döküntüsü Mide bulantısı, kusma ve mide krampları gibi gastrointestinal belirtiler. Burun akıntısı veya tıkalı burun.
Bebeğinizin mamasında kolayca püre haline gelebilen tavuk but ve kalça kısımlarını tercih etmeniz, mamaların dokusunun yumuşaklığı besleyiciliği açısından önerilmektedir.
Yedinci aydan itibaren sebze pürelerine 3-4 kez çekilmiş yağsız dana kıyma veya ezilmiş tavuk eti (tabii bulursanız organik tavuk eti) katılmalıdır. İlk kıyma deneyimi 1-2 çay kaşığı ile olmalı, miktar yavaş yavaş arttırılmalıdır.
Yavaş yavaş tavuk suyunu ekleyin, kaynadıktan sonra 1 dakika daha pişirin. Mısırları ekleyin ve birkaç dakika daha pişirmeye devam edin. Doğradığınız tavuğu, pirinci, tavuk suyunu ve mısırı karıştırın. Küçük bebekler için karışımı püre yapın.
Kolay emilebilir demir ise bebeklerin kansızlık sorunu yaşamasının da önüne geçer. Ek gıdaya geçişte kırmızı etin kıyma şeklinde verilmesi ve kuzu gibi küçükbaş hayvan etlerinin tercih edilmesi önerilmektedir.
Tavuk suyu çorbası, sindirimi kolay olan bir besindir. Tüketildiğinde kolayca bağırsaklardan süzülebilir. Bu özelliği ise bağırsak sağlığını korumaktadır. Metabolizmayı aktif tutarak bağırsakların daha sağlıklı çalışmasını sağlar.
6 aylık bebek tavuk suyu çorbası içebilir mi? Uzmanlar, bebeklerin 8. aydan itibaren et ve tavuk tüketebileceğini ifade ediyor.
Eti için beslenen etlik piliçler 45 günde kesilirken; köy tavuğu dediğimiz çoğunlukla da ekonomik yumurtlama ömrünü tamamlamış damızlıklar olan tavuklar ise neredeyse 15 ayda kesilir.
Havucu rendeliyoruz. Zeytin yağın da kavuruyoruz. Yumuşamaya başlayınca tavuk suyunu ve suyu ilave ediyoruz. Tel şehriyeyi de ekleyip kaynamaya bırakıyoruz.
Bebekler, 7. ayını doldurduktan sonra 8. ayın içindeyken kıyma tüketmeye başlayabilir. Demir eksikliği riski bu aylarda epey rastlanan bir durumdur ki kırmızı et de en iyi demir kaynaklarından biridir ve hayvansal kaynaklı demir çok kolay emilir. Bu nedenle kıyma bebek beslenmesinde önemli bir yer teşkil etmektedir.
Bebeğiniz 7 aylık olduğunda beslenme düzeninize sabah kahvaltı öğünü ekliyoruz. Yine 3 gün kuralıyla, minik minik tattırarak bunu yapmalısınız. Bebek kahvaltısına tuzsuz lor peyniri ya da akşamdan suya koyduğunuz beyaz peynir, yumurta sarısının dörtte biri ve bir tatlı kaşığı pekmez ile başlıyoruz.
7 aylık bebek neler yiyebilir? Patates, havuç, bezelye, iki kez çekilmiş kuzu kıyması, pekmez, tuzsuz lor peyniri, yumurta sarısı, turunçgiller ve çilek dışındaki meyveler, kabak, ev yoğurdu gibi besinleri tüketebilir.
6 aydan sonra bebeklerin ek besin ihtiyacıyla birlikte yoğurt veya sebze püreleri ile başlanmalıdır. Kemik suyu ve et tüketimi 7-8. ay civarı başlanması sindirim açıcısında da önemlidir. Bu dönem ek besin geçiş dönemlerinde çorbaların içine ilik kemik suyu katılabilir.
Bebeğinizin beslenmesinde kırmızı et ve beyaz et, 7. aydan itibaren tüketilirken cıva oranı yüksek olmayan deniz ürünleri, 8. aydan itibaren tüketilebilir.
Bebeklere et haşlama ne zaman verilir? Uzmanlar, bebeklerin 8. ay itibariyle kırmızı et yiyebileceğini belirtiyor. Ancak bebekte demir eksikliği söz konusuysa, doktorun önerisiyle 7. ayda da kırmızı et tüketimine başlanabiliyor. Bebekler 8. aydan itibaren tavuk da yiyebilir.
1- 7 aylık bebekler için şehriye çorbası
Tüm sebzeleri yıka, soy ve küçük küçük dilimle. Zeytinyağını bir tencereye al, sebzeleri üstüne ekle ve birkaç dakika kavur. Sebzelerin üzerine su ekle ve yumuşayıncaya kadar pişir. Pişen sebzeleri blender'dan geçir.
Bazı insanlar tavuk etine, tüylerine, yumurtasına ya da diğer tavuk ürünlerine karşı alerjik olabilirler. Alerjisi olanlarda ciltte kabarma ya da kızarıklıklar gibi belirtiler oluşurken, intoleransı olan kişilerde daha çok sindirim sistemini etkileyerek ishal gibi belirtilere neden olur.
Yumurta alerjisi olanlarda %5 oranında tavuk etine de alerjisi olabildiği için yumurta alerjisi olanlara tavuk eti denenerek başlanmalıdır. Eğer alerji gelişmemişse tavuk eti tüketmeye devam edilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri