Bebek emerken dudakları dışarıya dönük olmalıdır. Bebek memenin kahverengi kısmının hepsini mümkün olduğunca ağzına almalıdır. Emerken yanaklarındaki bombeliği korumalı ve çenesi memeye değmelidir.
Bebeğin iyi emmesi için ağzıyla yalnız meme ucunu değil, etrafındaki kahverengi alanı da kavraması gerekir. Bebek emmeye yaklaştırılırken, ağız mümkün olduğunca açık olmalı ve çene memeye dayanmalıdır. Bebeğin ağzını iyice açması için meme ucunu bebeğin alt ve üst dudaklarına değdirmelidir.
Eğer bebek bir meme ile beslenmiş ise, bir sonraki emzirmede diğer meme verilmelidir. Bu arada emzirme sonrası kalan sütün sağılması uygundur. İki meme verilmişse bir sonraki öğüne son verilen taraftan başlanmalıdır. Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur.
Bebeğin başı hafifçe yukarıya doğru kaldırılarak yatay bir şekilde kucağa alınır. Bebeğin burnunun meme hizasında olmasına dikkat edilmelidir. Anne biraz öne doğru eğilerek diğer kolu ile memeyi bebeğin ağzına yerleştirmeli ve meme başı ile çevresindeki koyu halkayı tam olarak aldığından emin olmalıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Emzirmenin başarılı olması için annenin, bebeği kucağına doğru yerleştirmesi ve memeyi doğru tutması önemlidir. Emzirmeye başlarken bebek, annenin kucağında olmalı; bebeğin başı ve gövdesi aynı hizada olacak şekilde desteklenmelidir. Bebeğin vücudu, anneye dönük; bebeğin kafası memenin tam karşısında olmalıdır.
Bebeklerde meme reddi, bebeğin meme emmek istememesi, memeye yaklaştığında ağlayarak memeden uzaklaşması, kısa süre emdikten sonra memeyi bırakması veya emme pozisyonuna hiç gelmek istememesi şeklinde kendini gösterebiliyor.
Emziren annelerin en çok merak ettiği konulardan biri sütün yetip yetmediğini anlayabilmektir. Bir bebek günde 6 ya da 8 kez renksiz bir şekilde idrarını yapıyorsa eğer bu anne sütünün yettiği anlamına gelir. Aynı zamanda günde 3 ya da 4 kez soluk sarı kaka yapıyorsa yine anne sütünün yettiği anlamına gelir.
Üç saatte bir 15 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır. Sonraki üç saat içerisinde meme yeniden süt dolmuş olur. İş hayatına devam eden anneler üç saatte bir süt sağmalıdır. Aylar sonra bu süre dört saate çıkabilir.
Normal şartlarda bir bebek tek bir memede 15-20 dk kalmalıdır. Eğer bebek hala emmek istiyorsa diğer memeyle emzirilmeye devam edilmelidir.
Bebeğin etkin emmesi için memeye iyi yerleştirilmesi ve memeyi iyi kavraması çok önemlidir. Bebeğin emmesi ile meme ucunda bulunan 10-15 delikten süt dışarıya akar. Her iki meme aynı anda çalışır.
Bebekler ilk aylarda ortalama 15-20 dakika arasında emzirmeyi sürdürebilir. Ancak henüz çok küçük olan bebekler emerken yorularak uyuyakalabilir. Uyuya kalan bebek sıklıkla acıkabilir. Bebeğinizi emzirdiğiniz 1-2 saat aralıklarında henüz zamanı gelmemiş olsa bile bebeğiniz her acıktığında mutlaka emzirmelisiniz.
3 Gün Emzirmeyince Süt Kesilir mi? Emzirmeyi bırakınca süt ne zaman kesilir, üç gün emzirmeyince süt biter mi gibi soruların yanıtları, hormonlarla ilgilidir. Yukarıda da açıkladığımız üzere sütün kesilmesi için yaklaşık 2-3 aylık bir süre gerekir. Sadece üç gün emzirmemek sütün kesilmesine neden olmaz.
Bebeğin emzirme esnasında baş ve vücudunun aynı düzlemde olmasına dikkat edilmelidir. Bebek eğer yanlış pozisyonda tutuluyorsa, emerken vücudu dışarıya dönükse boynu yamuk emmek zorunda kalır. Bu durumda bebek boynu kısa sürede ağrıyacağı için emzirmeyi daha kısa sürede bırakacaktır.
Emzirme öncesinde birkaç dakika ona sakinleştirecek sözler söylemek, fısıldamak, ona masaj yapmak, ev içinde sarılarak kanguru pozisyonunda turlamak hem gelişimi için faydalı olur hem de meme reddini azaltır.
Bebeğin memede ortalama kalma süresi 15-20 dakikadır. Bebekler yeni doğduklarında çene kaslarının henüz kuvvetsiz olması nedeniyle memeyi geç boşaltabilirler. Büyüyüp çene kasları geliştikçe daha güçlü emdiği için bu süre kısalabilmektedir. Yeni doğduklarında ortalama 10-12 gün anne sütünün olgunlaşdığı dönemdir.
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
4'üncü günden sonra gelen süt, olgun süttür. Sütün miktarı da artar, göğüsler dolu, sert ve ağır hissedilir. Bu süreç ''sütün gelmesi' olarak bilinir. Son süt, ön sütten daha beyaz görünür çünkü; daha fazla yağ içerir.
Ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar beslenme listenizde mutlaka yer almalı. Bu tohumlar vücudumuz tarafından sentezlenemeyen ve mutlaka dışarıdan alınmaları gereken yağlar bakımından zengin oldukları için anne sütünün kalitesinin artmasında önemli bir rol oynuyor.
Doğumdan birkaç gün sonra, 24 saatlik süreçte 6'dan daha az idrarını yapar. İdrar rengi koyu sarıdır. İlk haftadan sonra deri rengi daha sararır ve yetersiz sıvı aldığı için derisi kırışmaya başlar. Göğüslerini emzirme sonrası yumuşak hissetmezsin.
Emzirirken Mama Vermek Doğru mu? Neyin doğru neyin yanlış olacağına ancak hekim karar verebilir. Ancak bebeğiniz emiyorsa, sütünüz geliyorsa ve herhangi bir sağlık sorunu veya emzirmeye engel bir durum yoksa emzirirken mama vermek önerilmez.
Her şeyden önce bebeğiniz yaşamın ilk 12 ayında fiziksel olarak anne sütüne ihtiyaç duyarlar ve oral dönemin de etkisiyle memeyi bırakmaya henüz hazır değildirler. Meme reddi başladıysa ortalama iki ila dört gün içinde kendiliğinden geçebilir bazen bir hafta sürebilir.
Giriş: Sütün yeterliliği konusunda güvenilir kriterle olmalıdır; a) yetersiz kilo alımı, b) az ve konsantre idrar yapması, c) dışkılamanın az olmasıdır.
Ağzında pamukçuk görülen bebekler emerken acıdığı için emmeyi reddedebilir. Doktorunuzun düzenleyeceği tedaviyi uygulayın. Hem bebeğinizin tekrar emmesini sağlar hem de enfeksiyonun meme ucundan size geçmesini engellemiş olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri