Bebeğin elleri ve burnu soğuksa, ortam ısısı yetersiz demektir. Bu durumda vücut ısısına da bakılabilir. Üzerine bir battaniye örtülerek bebek ısıtılmalıdır. Devamlı soğuk olan bebekler iyi büyüyemezler.
Bebeklerin el ve ayaklarının soğuk olması her zaman üşüdükleri anlamına gelmez. Bebeğinizin yüzü ve yanaklarının soğuması ise onun gerçekten üşüdüğü anlamına gelebilir. Bu nedenle bebeğinizin yüzü ve yanakları soğuduysa, ensesini ve göğsünü de kontrol ederek bulunduğu ortamdaki ısının yükselmesini sağlamanız önemlidir.
Bebeğin üşüyüp üşümediğini anlamanın en hızlı ve pratik yolu bebeğin ensesine ya da göğüs kısmına dokunmak. Bebeğin ensesi ya da göğsü normalden soğuksa bu durum büyük ihtimalle bebeğinizin üşüdüğüne işaret ediyor. En garanti yöntem ise bebeğin vücut sıcaklığını termometre yardımıyla ölçmek.
Bebeklerin genel olarak vücut ısıları 36,5 ve 37,5 dereceleri arasında değişir. 36,5 altında bir sıcaklık görüyorsanız, bebeğiniz üşümüş olabilir. Dudaklarda ve bacaklarda morarmalar görülebilir. Damarların daha çok mavi görünmesi ve vücuduna dokununca hissedilen soğukluk, yavrunuzun üşüdüğü anlamına gelir.
Şunu bilmemiz gerekir: bebekler soğuktan ve üşümekten hasta olmaz, mikrop ile karşılaşırsa hasta olur. Kışın sık görülen soğuk algınlığı, grip, boğaz enfeksiyonu, bronşit gibi kış hastalıklarının nedeni virüslerdir, bazen de bakterilerdir. Banyo sıcaklığı ve su sıcaklığı uygun ise banyo yapmaktan hasta olunmaz.
İlgili 38 soru bulundu
Ancak, eğer evin içinde klima çalışıyorsa ve bebeğin ayakları soğuyorsa ince çoraplar giydirebilirsin. Gece uyurken de aynı durum geçerlidir. Eğer bebeğinin odası soğuksa ve ayakları soğuyorsa çorap giydirebilirsin.
Merino yünü bebeğinizin vücut ısısını kontrol eder. Kışın sıcak, yazın soğuk tutmaya yardımcı olur. Kolsuz tulumlar 18-30°C, uzun kollu tulumları 16-23°C oda sıcaklığında kullanıma uygundur. İçine giydireceğiniz katmanlarla vücut sıcaklığını kontrol edebilirsiniz.
BEBEK SOĞUKTA UYUMALI
O nedenle bebeklerin yaşadığı ortamın serin olması çok önemlidir. En uygun sıcaklık 20-21 derece olmalı, daha üzerine çıkmamalıdır. Bebek uyurken çok fazla giydirilmemeli, başına şapka takılmamalıdır.
Bebeğiniz için en sağlıklı olansa her zaman pamuklu olan uyku tulumlarıdır. Oda sıcaklığı 16 derece ve altı olmadığı sürece bebeğinizi uygun TOG değeri belirlenmiş pamuklu bir uyku tulumuyla yatırmanızı tavsiye ederim. Ama 16 derece ve altı oda sıcaklığında polar olanları da tercih edebilirsiniz.
Bebeğin elleri ve burnu soğuksa, ortam ısısı yetersiz demektir. Bu durumda vücut ısısına da bakılabilir. Üzerine bir battaniye örtülerek bebek ısıtılmalıdır. Devamlı soğuk olan bebekler iyi büyüyemezler.
Ebeveynler hassasiyetlerinden dolayı genellikle bebeklerinin üşüdüğünü düşünürler. Bu nedenle özellikle gece uykusu esnasında bu durumun ortaya çıkmasından korkarak bebekleri giydirmeye ya da örtmeye yeltenirler. Bebekler de elbette gerekli sıcaklık koşulları sağlanmazsa üşüyebilirler.
24 derece ortam sıcaklığında bebeğinize sadece uzun kollu bir body giydirmeniz yeterli olacaktır. Hava sıcaklığı 25 derece ve üstüne çıktığı zaman kumaş kalınlığı 0.5 tog olan ürünlere geçmenizi tavsiye ederiz. 25 derece ortam sıcaklığında 0.5 tog kalınlığa sahip uzun kollu body tercih edebilirsiniz.
Bebeklerin ciltleri biz yetişkinlere göre daha ince ve hassastır. Bebek, sıcak bir ortamdan soğuk bir ortama geçtiğinde veya tam tersi yaşandığında vücut hemen adapte olamaz ve üşür. Bu durum ev içi yaşam alanı veya dış ortam için de geçerlidir. Aynı şekilde cereyanda kalması da bebeğin üşüme ve hastalık sebebidir.
Çocuğun ateşi yükselirken titremesi normaldir. Kalın giysiler, çocuğun ateşinin daha da yükselmesine yol açar. Bu nedenle çocuğa kalın giysiler giydirilmemeli, üzeri üşüdüğü gerekçesiyle örtülmemelidir. Eğer çocuk titriyorsa, bir çarşafla sarılabilir.
Soğuk algınlığında bebeklere özel burun spreyleri, antibiyotik ve ilaçlar kullanılabilir. Bütün bunların dışında soğuk algınlığına iyi gelen doğal yöntemler de vardır. Nane limon, zencefil bal, ıhlamur limon, tarçınlı ballı süt gibi doğal içecekler soğuk algınlığı tedavisinde uygulanabilecek kürler arasındadır.
Bebeğin odasında sıcaklık 22-23 derece idealdir. Merkezi ısıtma sistemleri nedeniyle hava aşırı kurumuşsa, bebek odasında ıslak bir parça havlunun kurudukça ıslatılarak bulundurulması sorunu çözecektir.
Yenidoğan döneminde bebeğin altının kuru tutulması için sık olarak altının değişmesi gerekir. Gece beslenme sırasında bebeğinizin altını değiştirmeye gerek yoktur.Uykuda kaka yapmazlar uyanıp da kaka yaparsa altını değiştirmeniz gerekir.
Uzmanlara göre bebek günün her saatinde yıkanabilir. Rahatladığınız ve rahatsız edilmeyeceğiniz bir zaman seçebilirsiniz. Sadece bebek acıktığında veya beslendikten hemen sonra yıkamak tavsiye edilmiyor.
Sırtüstü Pozisyonu
Amerikan Pediatri Akademisi ve UNICEF, sırtüstü yatmayı en ideal bebek uyku pozisyonu olarak belirtir. 1 yaşına kadar, gündüz ve gece uykularında ilgili yöntemin tercih edilmesini söyler.
Bebek Sıcaklayınca Veya Üşüyünce Ağlar
Bu da bebeğin ağlamasını tetikler. O nedenle bebeğe mevsimine göre sizin giydiğiniz kıyafetin bir fazlasını giydirmeniz yeterli olacaktır. Aynı şeklide üşüdüklerinde de ağlayarak rahatsızlıklarını belli edebilirler.
Temiz hava demek, bol uyku demek
Oysa ki temiz hava alması bebeğinizin bağışıklık siteminin gelişmesini destekler. Sebebini tam olarak bilmesek de halinden memnun, rahatlamış bebekler daha iyi bir bağışıklık sistemine sahip olur ve enfeksiyona daha az yakalanırlar. Bu yüzden onu sık sık dışarıda dolaştırın.
30-25 derece: Bu sıcaklıklarda bebeğinize bebek bezinin üstüne şort ve kısa kollu t-shirt giydirip güneş gözlüğü takabilirsiniz. Unutmayın açık renkler koyu renklere göre bebeğinizi daha serin tutacaktır.
Uygun bir bebek uyku tulumu, başın üzerine çekilemez veya örtülemez. Lütfen bebeğin yatağının üzerine battaniye veya örtü koymayınız.
uykuda 18-21 derece yeterlidir. olacaktır. Yünlü, polar, kalın kıyafetlere gerek yoktur. bir battaniye örtülmesi yeterlidir.
Bebeklerin yataklarında 1 yaşından önce battaniye bulunmamalıdır. Battaniye, bebeğin yüzünü örtebileceği için güvenli değildir. Bu nedenle 1 yaşından sonra dahi mümkünse battaniye yerine bebeğe uyku tulumu giydirilmesi önerilir. Bebeğinize 1 yaşını doldurduğunda battaniye kullanmaya başlamak istiyor olabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri