Bebeklerde göbek bağı ıslanırsa, göbek bağı enfeksiyonu riski artar. Göbek bağı, bebeğin doğumunun hemen sonrasında hala plasentaya bağlı olduğu için, suya maruz kalmak göbek bağının enfeksiyon riskini artırabilir. Göbek bağının islak olması, bakterilerin üremesine ve enfeksiyon oluşmasına neden olabilir.
Göbek bağının efsanelerinden biride suya atılması da bebeğin şansının ve bahtının açık olmasını sağladığına inanılır. Bu yüzden bazen bu gelenek yapılır.
Göbek bağı düşmeden evvel göbek bağının suya maruz kalmasını engellemek için silme banyosu yaptırmak en iyisidir. Çünkü henüz düşmemiş olan göbek bağının nemli kalması enfeksiyon oluşmasına neden olabilir.
Akılda tutulması gereken ilk şey, bebeğinizin göbek bağı düşüp iyileşene kadar sünger banyolarıyla başlamaktır.
Göbek Granülomu
Bebeğin iç çamaşırına bulaşan sarı renkli bir akıntıya neden olur. Göbek düştükten sonraki ilk birkaç gün akıntının olması doğaldır. Kendiliğinden geçmezse, göbek kordonu kalıntısına gümüş nitrat uygulanması yeterlidir. Kimi zaman bu uygulamayı birkaç kez yinelemek gerekir.
İlgili 31 soru bulundu
Sağlıklı bebeklerde göbek bağı düşene kadar herhangi bir şeyle silmeden kuru bakım yapılır. Eğer kordon, idrar veya kaka ile kirlenmiş veya yapışkan hale gelmişse su ve sabunla temizleyin ve iyice kurutun. Emici bir bez ya da kağıt ile ıslaklığını alarak ve havalandırarak kurumasını sağlayabilirsiniz.
Göbek bağı temiz ve kuru tutulmalı
Bakımdan sonra dikkat edilmesi gereken göbek bağının temiz ve kuru tutulmasıdır. Göbek bağı günler içerisinde jölemsi, yapışkan ve sulu özelliğini yavaşça kaybetmektedir. Rengi sarıdan kahverengiye doğru değişir ve yaklaşık 1-3 hafta içinde de düşer.
Göbek deliği iltihabının belirtileri nelerdir? Bebeklerde göbek deliği enfeksiyonu hafif ya da ağır olabilir. Hafif enfeksiyonlarda, göbekten sarı-yeşil renkli bir akıntı ve göbek çevresinde hafif bir kızarıklık görülür. Ağır enfeksiyonlarda ise, göbek çevresindeki kızarıklık belirgindir.
Temiz tutun: Bebeğinizin her bezini değiştirdiğinizde, göbek kordonu parçasına %70 alkol ile bakım yapın. Kordon; idrar ve kaka ile kirlenmiş veya yapışkan bir hale gelmiş ise ılık su ile temizleyin.
Göbek bağının düşmesinin ardından göbeğin şeklini düzeltmeye yönelik herhangi bir girişimde bulunmamalısınız. Özellikle bebek bezlerin iyileşme süresinde bu bölgeye dokunmaya kaçınmanızda fayda vardır. Çünkü göbek bağının düşmesinden sonra bölgenin kuruyup, kendi kendine şekillenmesi beklenir.
Göbeği düştükten bir gün sonra bebek banyo yaptırılabilir. Göbek genelde doğumdan sonra 1-2 hafta içinde düşer. Düşünceye kadar yumuşak bir bezle cildini kaynamış ılımış su ile silin ve kurulayın. Bu işlemi gün aşırı yapabilirsiniz.
Göbek bağı düştükten sonra bebeklerin haftada iki gün yıkanması yeterli olur ancak her akşam yatmadan önce bebeğin yıkanması bebeğe bir zarar vermeyeceği gibi hijyen açısından faydalıdır.
GÖBEK BAĞI AÇIK KALMALI
Bebeğin banyosu göbek bağı düşene kadar geciktirilebilir. Göbek kordonunun ıslanması, göbeğin düşmesini geciktirip enfeksiyonu kolaylaştırabilir. Bu nedenle göbek bağı düşmeden önce bebeğe banyo yaptırılması önerilmez.
Doğum anında yeni doğan bebeğin göbek kordonunda önemli hücresel veriler taşıyan kök hücreleri de içerisinde bulunduran kordon kanı bulunur. Kordon kanı ileride çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmak üzere alınabilir, saklanabilir ve korunabilir.
Göbeğe sadece doğumda kesilme öncesi batikon uygulanmakta ve sonrasında üzeri temiz bir gazlı bez ile kapatılmakta, sonrasında ise ek bir bakım uygulanmamaktadır. Bu nedenle bebeğin göbek düşmeden yıkanması da doğru değildir. Tercihen göbeğin düşmesini takip eden ikinci günde bebeğiniz yıkanabilir.
Tokat ve İstanbul'da göbek bağı rastgele atılmaz. Aksi halde çocuğun gözü dışarda olur, Isparta'da nasibini aramak için ata evini bırakarak başka memleketlere gider. Eğer göbek bağı denize veya ev damına atılacak olursa, çocuk zengin olur (Acıpayamlı, 1974: 55).
İdrar veya dışkı ile kirlenmiş ya da yapışkan hale gelmiş göbek bağının kaynatılmış, ılık ve temiz su ile temizlenmesi, emici bir bez ya da kağıt havlu ile ıslaklığının alınması, ardından da havalandırılarak kurumasının sağlanması gerekiyor.
Batikonun zararları ise şunlardır: Nadiren, bazı kullanıcılarda alerjik reaksiyonlara veya cilt tahrişine neden olabilir. Uzun süreli ve aşırı kullanım, ciltte kuruluk ve hassasiyet artışına neden olabilir. Yenidoğan bebeklerde ve hamile kadınlarda kullanımı sınırlıdır ve doktor kontrolünde olmalıdır.
“Göbek deliği iltihabı” genellikle “göbek deliği enfeksiyonu” olarak da bilinir ve tıbbi olarak “umbilikal enfeksiyon” olarak adlandırılır. Bu durum, göbek deliğinin bakteri veya diğer mikroorganizmalar tarafından enfekte olması sonucu meydana gelir.
0-1 ay arasında olan yenidoğan bebeklerde iltihabın kana karışarak vücuda yayılma olasılığı çok yüksek olduğu için yakın takip ve bakım gerekmektedir. Bu nedenle bu dönemde görülen göbek deliği iltihabında bebek mutlaka hastaneye yatırılmaktadır ve antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır.
Göbek deliği iltihabı, göbek bağı düşene kadar devam eden bakım sürecinde oluşan bakteriyel enfeksiyonlar, hijyen eksiklikleri, yetersiz bakım veya bağ dokusundaki anormallikler gibi faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu durum, kızarıklık, şişlik, hassasiyet ve akıntı gibi belirtilerle kendini gösterir.
Bebeklerin göbeği ne zaman düşer sorusunun cevabı ise şudur: Doğumdan sonra 2 hafta içerisinde gerçekleşir. Gün olarak ise göbek bağı yaklaşık 7-10 günde kendiliğinden düşer. Bu süre zarfında yapacağınız bakımla birlikte göbek bağının kuruyup düşmesine yardımcı olursunuz.
Merak etmeyin göbek bağında artık canlı damar olmadığı için bebeğinizin canı acımaz.
Göbek fıtığı hastalığında, karın bölgesinde beklenmedik bir yumru veya şişkinlik olur. Mide bulantısı, kusma, kabızlık ayrıca kalıcı bir ağrı ve yanma hissi görülür. Göbek düşmesinde bu belirtiler görülmez.
Saklanmaya değer bulunduysa ve aile de onay verdiyse kök hücreler saklanır. Burada üzerinde durulması gereken bir başka konu da onay formlarında kök hücrelerin ihtiyacı olan herhangi bir kişinin kullanımına açık olduğunun belirtilmesi. Yani aile bunu kabul ederse, kordon kanı 5-10 yıl saklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri