Hayır, gökyüzüne yakın yerde oluşurlar.
Yeryüzüne yakın yerlerde meydana gelen hava olayları kırağı, sis ve çiğ idir. Bu üç hava olayını kısaca tanımlayalım: Sis, havada bulunan su buharının soğumasıyla meydana gelen, yeryüzüne yakın yerlerde oluşan bulutlardır.
Dolu, hava olayları içerisinde yer alan yağış çeşitlerinden biridir.
Yeryüzünden yüksekte olan bulutlar havanın soğumasıyla gerçekleşirken, sis soğuk olan yeryüzünün hemen üstünde bulunan su buharının yoğuşmasıyla gerçekleşir. Eğer nemli hava gökyüzüne yakın yerlerde yoğuşursa yağmur, dolu ve kar yağması gerçekleşir.
Yeryüzüne inen su damlacıklarının soğuk hava ile karşılaşarak buz toplarına dönüşmesiyle dolu oluşur. Su buharının buz kristalleri şeklinde yeryüzüne inmesiyle kar oluşur.
İlgili 30 soru bulundu
Kuru ve soğuk bir havada ise toz halinde, daha küçük kar taneleri oluşur. Dolu ise bulutların içindeki yuvarlak ya da düzensiz şekilli buz parçacıklarıdır. Bulutların içindeki yağmur damlacıklarının bir fırtına sırasında yükselmesi nedeniyle aniden soğuyarak donması sonucu oluşur.
Sıfır derecenin altındaki yağış türleri arasında kırağı, kırç, kar ve dolu yer alır.
Çiğ, havadaki su buharının daha soğuk nesneler üzerinde yoğunlaşmasıdır. Kırağı, havadaki su buharının 0 °C altındaki sıcaklıklarda sıvı hale geçmeden buza dönüşüp yeryüzünde çok soğuk yüzeyde birikmesiyle oluşur. Çiğ ve kırağı havadaki su buharının fazla olduğu durumlarda meydana gelir.
Rüzgâr, sis, gök gürültüsü, tayfun, nem, fırtına, kasırga, çiy, kırağı ve hortum karşılaştığımız hava olayları olarak gösterilebilir.
Atmosferde oluşan nem, yağış, rüzgar ve meteoroloji ile alakalı meydana gelen tüm olaylara hava olayı denir.
Dolu yağışı genellikle, havanın ılık olduğu bahar ve yaz aylarında görülür. Serin ve tropikal bölgelerde de sıklıkla dolu yağışı görülmektedir. Ülkemizde de genellikle ilkbahar ve yaz aylarında dolu yağışı söz konusu olur. Bunun sebebi sıcak ve soğuk havanın arasında etkileşim oluşmasıdır.
Yağmur damlaları fırtına nedeniyle donar. Yere doğru inerken hava akımları donmuş yağmur damlalarını bir aşağı bir yukarı sürükleyerek daha büyük buz parçaları hâline getirir. Ağırlaşan buz parçaları yere düşer. Bu hava olayına dolu denir.
Havanın ılık olduğu bahar ve yaz aylarında doluya sıkça rastlanır. Ayrıca serin tropikal bölgelerde de dolu görülür. Bilhassa ilkbahar ve yazın ilk aylarında meydana gelen şiddetli oraj ve firtınalarla beraber dolu görülür.
Hava şartlarına ve nem seviyesine bağlı olarak çiy olayı görülmektedir. Su damlacığı şeklinde çoğunlukla yaprakların, bitkilerin üzerinde görüldüğü için yağmur ile de karıştırılmaktadır. Çiy olayı tamamen havanın sıcaklığına bağlı olarak gerçekleşmektedir. Çiy olayı 0 derecenin altında görülmemektedir.
Çiy: Havadaki nemin toprak, ağaç yaprakları vb. üzerinde yoğuşmasıyla oluşan su damlacıklarıdır. Yeryüzüne yakın su buharının soğuk nesneler üzerinde yoğunlaşması sonucu su damlacıkları oluşur. Bu olaya çiy denir.
0°C'nin üstünde havada yoğuşursa yağmur oluşur. Atmosferdeki su buharının yoğunlaşarak sıvı ya da katı biçimde yeryüzüne düşmesine yağış denir. Yağış türleri: Çiğ: Yerin soğuyan kısımlarında sıcaklığın 0 C nin üzerinde doyma noktasına ulaşması ile oluşan su damlacıklarıdır.
Deniz kıyısında olan yerlerde nem yüksek olmaz. Sıcaklık ve Deniz kıyısı Birleşince nem artar.
En fazla nemin olduğu bölgemiz ise yağışların fazla olduğu Karadeniz Bölgesi'dir. Rize, en fazla neme sahip olan ilimizdir.
Hissedilen sıcaklık ortam sıcaklığına, rüzgârın hızına ve havadaki nem oranına bağlı olarak değişir. Bu nedenle hava tahminlerinde hissedilen sıcaklık değerleri hesaplanırken bu etkenler dikkate alınır. Yazın nem oranının yüksek olduğu yerlerde hava sıcaklığını olduğundan daha yüksek hissederiz.
Dolu, çapları 5-50 mm bazı durumlarda çok daha büyük küresel veya düzensiz buz parçacıklarının yağışıdır. Dolu, içerisinde çok güçlü dikey alçalıcı ve yükselici hava hareketlerinin olduğu Cumulonimbus (Cb) bulutundan düşer, kısa sürede sağanak şeklinde yağar ve fazla su bırakır.
Kar; Bulutlarda artan su damlacıkları yeryüzüne düşerken soğuk hava tabakasında kristalleşip, kar halini alıyorlar. Kışın dışarı çıktığınızda yeryüzünün beyaz bir örtü ile kaplandığını görüyorsunuz. Dolu; Bulutların içindeki su buharları, sıcak ve kuru havanın gelmesiyle aniden donarak doluyu oluşturuyorlar.
Kırağı ne zaman düşer, sorusuna kışın sıfır derecenin altında düşer yanıtını veririz. Kırağı nasıl oluşur, sorusuna çiy yağmasıyla meydana gelir yanıtını veririz. Kırç ve kırağı farkı ise hava olayına oluşan buzun şekliyle ilgilidir deriz.
Donmuş damlacıklar bulutların içerisinde yükselip alçalırken oluşur. Yani dolu taneleri, gökyüzünde yoğunlaşır. >
Karın yağması için gerekli olan sıcaklık değeri 0 derecedir. Fakat kar yağışının düştüğü yerdeki sıcaklık değerinin 0 olması şart değildir. Bazı durumlarda termometreler 4 ile 5 dereceyi gösterirken de kar yağdığı gözlemlenmiştir.
Bu durum, sıcaklık ve yükseklik arasındaki kurala (Atmosfer sıcaklığı, yükseldikçe her 100 metrede 0,5 °C azalır.) ters düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri